[]

iş sözleşmesi rekabet yasağı hk

merhaba;
3,5 yıl mühendis olarak çalıştığım firmadan ayrılıp başka bir firmaya yönetici olarak geçtim. ama anlaşmazlık oldu deneme süresi içinde ayrıldım. önceki çalıştığım firma ekteki maddelere ithafen 150binTl civarı ödeme yapmam gerektiğini bildiren ihtarname göndermiş.

emsal davalarda tazminat ödeyen de var ödemeyende var ama herkesin sözleşmesi ayrı tabii. hukuki anlamda ekteki maddelere göre yorum yapmak isteyen ve konu hakkında tecrübesini paylaşmak isteyen olursa memnuniyetle dinlerim.

 
sen bu sözleşmeye imza attın mı?

sana ayrıca bir gizlilik sözleşmesi imzalatıldı mı?

sen cidden rakip veya aynı sektörde bir firmaya mı geçtin? veya firma seni bu sebeple mi transfer etti?

burada iki firmadaki işinin niteliği çok önemli. onu açman lazım.
  • duyurukullanıcısı  (04.10.21 00:55:46) 
ekteki iki belge iki ayrı sözleşmenin maddeleri , madde 2 gizlilik sözleşmesinin parçası, madde 10 belirsiz iş sözleşmesinin parçası. ve evet malesef ikisine de imza attım. istifadan sonra aynı sektördeki bir firmaya geçtim ancak önceki firmada proje geliştirme uzmanı unvanı ile çalışıyordum, son çalıştığım yerde proje ve sistem yöneticisi olarak başladım. ismi yakın gibi gözükse de firma değiştirdiğimde önceki yaptığım işle tamamen alakasız bir pozisyona başladım diyebilirim. zaten deneme süresini tamamlamadan (işe tam vakıf olamadan) ayrıldım. bu durumda nasıl değerlendirilmeli?


  • ernecati  (04.10.21 01:15:47) 
Eski firman dava açmadan git konuş yokmu orada üst kademede tanıdığın kimse? Deneme süresinde yeni firmadan istifa etmişsin zaten. Abi böyle saçma birşey olamaz tabi ki aynı sektörde iş bulacaksın, çünkü o sektöre vakıfsın. En kötü iş mahkemesinden döner bu iş içini rahat tut.


  • kanlakarisikyagmur  (04.10.21 01:25:34) 
aslında eski firmadan ayrılırken konuşarak anlaştık. herhangi bir problem olmadan ayrıldım. üst düzey tüm yöneticilerle helalleştim. herkes yolun açık olsun diyerek uğurladı beni. 2 ay sonra böyle bir durum ortaya çıktı. o sebeple arayıp ne diyeceğimi bile bilmiyorum açıkçası.

Öte yandan yaptığım iş ile ilgili yüksek lisans ta yapıyorum. hem akademik hem profesyonel olarak bu alanda uzmanlaştım. başka bir işte çalışmam iş hayatıma sıfırdan başlamak demek. bu yaştan sonra ne başka iş bulabilirim ne de başka bir iş öğrenebilirim ama bu söylediklerimin hukuki bir dayanağı var mıdır onu bilmiyorum..
  • ernecati  (04.10.21 01:34:28) 
burada öncelikle bir avukat ile görüşmen gerekicek, imzaları atmışsın. bizim söylediklerimiz biraz havada kalır. yeni başladığın firmanın bu durumdan haberi var mı? varsa onlarda bozulabilir veya bilinçli olarak seni transfer etmişler ise senin sorunun diyebilirler.

burada pozisyon isimlerinden ziyade yaptığın iş önemli eğer sen önceki firmandaki teknik bilgi, know-how, dosya döküman vs yeni işinde de kullanıyorsan ve önceki firman bunları kanıtlar ise işin zor. buradaki kast ettiğim şey sektöre mal olmamış şeyler. elbette her yerde autocad kullanacaksın ama önceki firmandaki autocad dosyalarını yeni firmaya taşıyıp orada da kullanıyorsan buralar hep sorun.

yani avukat ile konuş ama iki farklı işindeki 'işin niteliği' nin farklı olduğunu kanıtlaman gerekiyor. pozisyon isimlerine takılmadan.
  • duyurukullanıcısı  (04.10.21 01:39:24 ~ 01:40:30) 
teşekkür ederim,
avukata ilettim konuyu o da araştırıyor bir yandan.
yeni firmaya da ilettim onlar istediğin yerde çalışırsın kimseyi bağlamaz diyorlar ama daha önce de tecrübe etmemişler böyle bir şeyi.
iş tanımları ile ilgili bir doya hazırlasam iyi olacak her ihtimale karşı
  • ernecati  (04.10.21 01:47:52) 
Bir sey cikmaz, bolge siniri koymalari lazimdi onu koymamislar. Sektor nedir belli degil kafasina gore yazmis gecmis.

Varsa avukat ilgilensin ama %99 bi halt alamazlar.
  • divit  (04.10.21 02:37:07) 
ben de o şekilde umuyorum. teşekkür ederim.


  • ernecati  (04.10.21 03:23:30) 
Çalıştığın şirkette haklı nedenle ayrıldığı doğrulayabilecek bir şey var mı? Fazla mesai, mobbing vs. O zaman rekabet yasağı ortadan kalkar


  • goodman  (04.10.21 09:06:05) 
istifadan 3-4 ay önce performans değerlendirmesi yapılırken maaşımın az olduğunu belirten bir yazı yazıp imzalayıp müdürüme vermiştim. geçerli olur mu acaba?


  • ernecati  (04.10.21 09:55:55) 
avukatın daha ayrıntılı seni bilgilendirecektir, ancak bu maddeler çok geniş yazılmış. Mahkeme böyle rekabet etmeme yükümlülüğü maddelerini geçerli saymıyor. eğer böyle bir madde geçerli olsa idi, hiçbir çalışan işten ayrılmayı göze alamazdı. böyle bir maddenin geçerli olabilmesi için süre ve yer sınırlaması yapılmalı. yani demeli ki 1 sene Marmara bölgesinde aynı iş kolunda ve/veya rakip firmada çalışmayacak. o zaman mahkeme durumun şartlarına göre bu yükümlülüğü geçerli sayabiliyor. senin imzaladığın bu hüküm çok geniş kaleme alınmış, bence herhangi bir şey çıkmaz bundan. ama dediğim gibi avukatın seni daha ayrıntılı bilgilendirecektir.


  • wendyangelamoiradarling  (04.10.21 11:12:39) 
ayrılırken, üstlerinizle falan helalleşirken, yeni geçeceğiniz şirketin adını sanını söylemiş miydiniz?


  • co2s2  (04.10.21 11:40:15) 
@co2s2 hayır, ayrılırken nerede çalışacağım net değildi. ama aynı alanda başka bir firmada çalışacağım kesindi çünkü sahip olduğum diploma ile başka bir firmada çalışmam pek de mümkün değil.


  • ernecati  (04.10.21 11:58:09) 
sahip olduğunuz diploma ile aynı sektörde başka bir alanda çalışabilirdiniz belki. detayları bilmiyorum. bu anlamda firmaların kendi aralarındaki rekabetini ölçmek - anlamak mümkün olur.

örneğin uçak mühendisi, doğal olarak havacılık hariç çalışamaz. buraya kadar ok.

siz çıktığınız yerde uçak bakım sorumlusu olarak çalışmışsınızdır ama yeni şirketinizde uçak kiralama işi yaparsınız. böyle olunca en azından rekabet eden bir firmada olmazsınız.
  • co2s2  (04.10.21 12:39:11) 
Bunu belirlemek için iki şirketin ürünlerine bakmak lazım. Kek üreten bir şirketten yine kek üreten bir şirkete geçtiyseniz sorun olabilir ama kek üretmeyen bir şirkete geçtiyseniz sorun olmayabilir. O kısmı belirtmeniz gerekir daha iyi yorum yapabilmek için.


  • dissendium  (04.10.21 16:07:13 ~ 16:07:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.