[]

Tamam ekonomi kötü ama bu yapılan fırsatçılık değil mi?

2 sene önce bu zamanlar aldığım ürünün o günkü ve şu andaki fiyatı arasında 10 kat fark var. Tamam ülke kötü durumda ama bu yapılan düpedüz fırsatçılık. İçinde bulunduğumuz krizde toplumun da etkisi yok mu sizce?

imgim.com
imgim.com

 
Degil.
Yok.

  • ghilleinthemist  (03.10.21 00:58:40) 
Cok fazla ithal girdi varsa icinde ondan olabilir, hayvan gibi gümrük vergisi geldi bir sürü kaleme. Ayni urunun yurt disi fiyatina bak daha ucuzdur(dahilde isleme yuzunden)


  • floydian  (03.10.21 02:24:15 ~ 02:32:22) 
Ilk akla gelenler;
Eger devlet yabanci ürünlerde vergiyi artırmissa (ayni telefona yaptığı gibi) o zaman yerli firma da artirir. Win-win onlar icin.

Buna ek su an dünyada ciddi bir elektronik parça krizi var. Herkes fiyat artırıyor. Oradan da artis var.

Üstüne ülkedeki enflasyon ve döviz kuru belli. Çoğu ürünü eminim yurtdisindandir.

Buna ek konteyner fiyatlari 3-4 kar artti belli dönem. Haliyle fiyatlara da yansidi.

Bir de dogal gaz fiyati artacak diyorlar, tahminen millet bu ürün tarzı şeylere hurra etti fiyat ta artti.
  • logisticsmanager  (03.10.21 03:10:45) 
uretici enflasyonu ile tuketici enflasyonu farklidir. su anda uretici enflasyonu tuketici enflasyonundan cok yukarda, gecen ay %45 olarak aciklandi. tuketici enflasyonu geriden gelir, once ureticilerin maliyeti artar sonra onlar fiyatlara yansir, sonra yavas yavas tuketici enflasyonu da artar.

bu urun ozelinde, bu kadar fark icin gerekli bir suru farkli kosul olabilir. bunlardan hic birinin "firsatcilik" oldugunu sanmiyorum, serbest piyasada birbirinden bagimsiz saticilar arasinda boyle bir sey olmasi mumkun degil.

bu urunu en en iyi fiyata 2500 civarina buldum baska bir sitede. bir suru farkli satici var. bunlarin tumu kendi aralarinda oturup "fiyatlari arttiralim" diye anlasamayacaklarina gore muhtemelen urune talep var ancak o veya bu sebeple kimse fiyati daha dusuremiyor. yoksa bu kadar firmadan biri, satabiliyorsa "ben 1500 liraya satiyorum" der, butun stogunu 2 gunde eritir, kari cebine koyar, gider yeni stok alir butun piyasaya kendi dagitir. digerleri de avucunu yalar (tabii gercekte yalamaz, oburu de maliyet kurtariyorsa ben 1400 liraya satiyorum der vs. boyle boyle fiyatlar dusebilecegi kadar duser). serbest piyasada rekabetle fiyatlar otomatik duser yani. bu urune millet muhtac olsaydi ve satan bir monopoli olsaydi dedigin gecerli "fiyati arttirayim" derdi biri o fiyata satardi. ama birbirleriyle rekabet eden onlarca bagimsiz firma bunu 2500 liradan ucuza satamiyorsa arkasinda gercek bir sebep vardir. arz - talep ile ilgili bir dengesizlik olabilir, icinde kullanilan bir seyin fiyati ucmustur, dunyada su an bir lojistik krizi var covidden dolayi, ayni sekilde bir çip krizi var vs. Acikcasi bana ekim 2019 fiyati da (394 lira) biraz fazla ucuz geldi. dev bir kupon / indirim kullanilmis vs. olabilir mi? nisan 2020 en dusuk fiyati 1500 lira civarinda gozukuyor.
  • robokot  (03.10.21 04:12:29 ~ 04:26:07) 
Devlet kanun koyar denetler. Kötü gidişatı engeller.


  • halk  (03.10.21 06:30:07) 
5 zincir marketteki fiyatlar da gündemde .
Başka bir izleidğim videoda denilen,
kendi kurdukları yan şirketler üzerinden ürün alıyorlar. Neden pahalı diye sorulduğunda biz de pahalı alıyoruz cevabı hazır oluyor böylece.
Bir zamanlar ucuzluk diye öne çıkanların yaptığına bakın.
Birde bunların yabancı bir firma tarafından satın alındığını düşünmek bile dehşet.
Dünyada bir çok alanda tekelleşmeye doğru gidildiği ortada. Alınan patentler ve yeni tür yapay gıdalar ardındaki girişimci şirketler belli.

Sanal para da öyle olacak.
  • Erva  (03.10.21 08:05:31) 
Kapış kapış giden bir ürün olsa fırsatçılık derdim ama bir ısıtıcının fiyatını sırf silkeleme için 10 katına satılabileceğine inanmıyorum. 5 katı yapayım daha çok satayım dersin. 10 katına maliyet kalemi yüzünden çıktığında aksine satabilmek için kar marjını bile düşürmüştür.


  • Bruce  (03.10.21 11:00:59) 
üretici için; elektrik faturası arttı, doğalgaz arttı, işçi için ödediği asgari ücret ve primi arttı, döviz bazlı gideri varsa bunlar arttı
nakliyeci için; mazot fiyatı arttı, araç yedek parça fiyatı arttı, işçi için ödediği asgari ücret ve primi arttı
satıcı için; üreticiye benzer artışlar bunda da arttı, fatura keserken kullandığı kağıdın fiyatı bile 2 kat arttı

netice itibariyle tüm bu artışların sonu tüketiciye yansıyor.
  • trajikomix  (03.10.21 12:07:20) 
Fotolar acilmadi ama firsatcilik tabi.

Simdi atiyorum hollanda'da muz 1 euro, senelerce muz 1 euro gidiyor.
Enflasyon cok az o yuzden evet artmiyor ama %100 zam yapip 2 euro yapsa da adamin satisi dusmez.
Yapiyor mu hayir.

Bizde enflasyon olsun olmasin 2 olur 10 olur 20 olur devamli artiyor. Halk artik alamayacak seviyeye gelirse o zaman artirmayi durduruyorlar.

Yetkili servis gecen bana silecek suyu koymus, normal musluk suyu koyup 17 tl yazmis.
Eskiden mavi su koyup 100 yazardi ona cok itiraz gelip kavga cikinca bunu kesfetmis.

17'ye itiraz etmezsin biliyor cunku. Sifir maliyetli urunu 17'ye satiyor.

Seneye 50 yapar sonra 100 yapar kavga cikana kadar artiriyorlar.

Cunku herkes bir an once zengin olup totoyu kurtarmak istiyor.
  • divit  (03.10.21 16:08:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.