[]

Vadeli hesap, kira

Merak ettiğim bir şey var. Vadeli hesaba 100 bin lira yatırınca Enpara 1350 lira getiriyor aylık. 150 bin olunca da 2 bin lira getiriyor. Bu getiriler ortalama bir aile için ortalama kira fiyatları.

Bu durumda insanlar ev almaya çalışmak yerine bu şekilde faiz getirisi üzerinden kiralarını ödeyemezler mi? Ev 300 bin lira olsa bu paranın yarısı zaten faiz yoluyla kirayı karşılamaya yetebilir. 300 bin lira için kredi çekip stres yaşamak yerine bu yol daha uygulanabilir değil mi? Kaçırdığım bir şey var mı?


 
faizde sadece faiz getirisi olur,

ev alırsan evin değeri artar + kira getirisi olur
  • oekuklu  (02.10.21 16:40:04) 
%15-20 enflasyon olan ve faiz oranları sürekli değişen yerde faize güvenerek iş yapılmaz. Birkaç yıl sonra faiz getirisi kirayı karşılamaya yetmemeye başlar ve kalan ana para da büyük oranda değer kaybetmiş olur.

Üstelik alınan faiz kararları nedeniyle faiz getirisinin nerdeyse yarı yarıya düştüğü zamanlar oldu. Millet dolara hücum etti sonrasında zaten. O yüzden iyi bir fikir değil.
  • pembe mezarlık  (02.10.21 17:00:42) 
Herkesin ekonomist olduğu bu konjonktürde enflasyon-faiz ve anapara ilişkisini öğrenmeden nasıl yaşadınız hayret ettim.

Cevap: evet, kaçırdığınız bir şey var. Ayrıca aynen, siz uğraşmayın krediyle, kredi faiziyle. Koyun paranızı faize, afiyetle yiyin. Faiz varken ev mi alınır?
  • prole  (02.10.21 17:28:58) 
Her faizler belli bir seviyenin üstüne çıktığında bu tekniğin çekiciliği artar ancak kazın ayağı öyle değil. Şöyle anlatalım:

Eylül 2018 - Temmuz 2019 tarihleri arasında faiz %24'lere çıkmıştı, herkes parasını TL'ye çevirip faize yatırmıştı sonra ne oldu, merkez bankası başkanı 3-4 ay içerisinde faizleri %8'e kadar çekti, dolar fırları TL'de kalanlar o 6-7 aylık sürede faizden para kazandığını sandı ama enflasyon ve dolar öyle bir yükseldi ki faizin kat be kat üstünde değer kaybı yaşandı liranın satın alma gücünden dolayı.

Yani özetle Faiz size para kazandırmaz, hele ki Türkiye'de sadece bir sanrıdır.

Sonradan gelen edit : Ayrıca faiz gelirinin şu anda yüksek görünmesinin bir nedeni de Stopajın %15'ten %5'e çekilmesi yarın onu da eski haline getirdiklerinde faiz geliri kuş olacak.
  • solo  (02.10.21 18:04:44 ~ 18:07:12) 
geçen sene 170e aldığımız ev için 250 teklif ediyorlar. 1 senede 80bin değerlenmiş. sadece faize yatırsam 24bin tl kar elde edecektim. şuan kirada ev, aylık 2bin kira getirisi var.

özetle, ev alırsan evinde değerlenir kira getirin de olur.
faize yatırırsan sadece faiz getirin olur.
  • trajikomix  (02.10.21 23:22:01) 
faiz bir gelir (kazanç) değildir. bankanın paranın kaybettiği değerin bir miktarını parayı kullanması karşılığı ödemesidir. bu yüzden ekonomisi güçlü ülkelerde faiz yok denecek kadar düşüktür.


  • orpheus  (03.10.21 05:31:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.