[]

Sizce ev almalı mıyım?

Arkadaşlar, mevcut durumu ve kafamdaki planı belirteyim. Ona göre bir yorum atabilirseniz sevinirim.

İstanbulda yaşıyorum. Şu an kiradayım. Kiram bu ay 2000 lira oldu. Oturduğum evi alabilme imkanım yok gibi. Çünkü şu an 700k civarlarında, zaten satılık da olmayabilir pek. Bu ev her ne kadar 1 senedir ofise gitmiyorsak da işime yakın. Mahalleden vs gayet memnunum. Kısa vadede taşınma niyetim yok.

İstanbulda malesef içime sinerek oturabileceğim ev alma ihtimalim kalmadığını görüyorum. Fiyatlar uçmuş, krediler uçmuş. Çok zor. Bu yüzden diyorum ki, bir yerden bu işe gireyim yoksa hiç bir zaman ev alamayacağım, ne olur ne olmaz. Ailemin yaşadığı şehirde yatırımlık 1 artı 1 alayım diyorum. O amaçla baktığım evler 270 300 arası. 1 artı 1 site içi, yeni. Genelde mevcut kiracılar bu tür evlere 1000 lira kira ödüyor. Emlakçıların genel görüşü kiraların çok arttığı ve yeni kiracı durumunda da 1500 lira civarlarında bu tür evlerin gidebildiği söyleniyor.

Bu zamana kadar yatırımlık ev olayına hep uzaktım. Evleneyim eşimle İstanbulda ev alırız birlikte kafasındaydım ama baktım öyle bir ihtimal yok ve yaş geçiyor.

Önemli bir bilgi evi nakit alma durumum var. Kredi işine falan girmeyeceğim.

Ne dersiniz? Bu tür bir hareket mantıklı mı? Mantıklı diyin diye açtım duyuruyu, teyide ihtiyacım var sanırım. :)

 
Ev almak her geçen sene daha da zorlaşacak. O yüzden ya şimdi ya hiç. Ben de ev alma arefesindeyim ordan biliyorum.


  • adwokat  (29.09.21 22:09:16) 
2-3 sene öncesine kadar da eve para bağlamak yersiz, kira verip istediğim yerde oturumcuların çoğu niye ev almadıysak diye hayıflanıyor. ben geçen sene temmuzda topraktan aldım. ev bitti sayılır, aldığım fiyatın tam iki katına ilana koyan ve satan var. tr de maddi olarak lan ben bunu alabilirim dediğin an düşünmeden alacaksın zira her geçen gün almak daha da zorlaşıyor. geçen sene aldığım evi bugün alamazdım. seni daha da vasata maruz bırakıyorlar. nakitin varsa düşünmeden al daha iyi bir yatırım yok. evlendiğinde satar üstünü eşinle kredi çeker oturabileceğin bir ev alırsın.


  • kapti  (29.09.21 22:15:18) 
almalısınız :)

istanbul'da değil, izmir'deyim ama bende buralardaki ev fiyatlarını takip ediyorum çok uzun zamandır.

eğer kredisiz alacaksanız gerçekten daha iyi bir yatırım yok.

sadece şunu tavsiye edeceğim; ben sahibinden.com'daki emlak endekslerini inceliyorum.

kendim de çok uzun zamandır takip ettiğim için gerçekten doğru veriler sağlıyor diyebilirim.

ev baktığınız lokasyonun emlak endesklerine bakın, son 1 yılda ne olmuş, son 3 yılda ne olmuş. ne kadar artmış, aynı mı kalmış vb. böylece ne kadar talep gören bir lokasyon olduğunu da daha iyi kestirebilirsiniz.

başka bir fikir daha; bütçenize göre ve nispeten yeni yapı olan bir yer bulabilirseniz yazlık almak da bir yatırım seçeneği olabilir. pandemi, deprem derken ege bölgesinde yazlık fiyatları da sezonluk kiralar da uçmuş durumda.
  • la lykia  (29.09.21 22:22:11) 
eğer nakitse durduğun kabahat.


  • istanbul gecesi  (29.09.21 22:35:46) 
Nakitse alın ama araştırmadan ev alınmaz. Madem elinizde 300 bin var, ailenizin yaşadığı şehirden değil, kira getirisi daha yüksek olabilecek şehirlerden, hatta mahallelerden almaya çalışın. Hatta nakit olduğu için pazarlık payı da olabilir.


  • dissendium  (29.09.21 22:41:36) 
Ev yerine portföy (döviz, altın ve hisse senetleri) oluşturup biriktirenlerin alayı hâlâ ev almayı önermez.

700.000 TL'lik bir şeyin aylık getirisi 2.000 TL ise insan bir durup düşünmeli! Örneğin sanâyide kimse ayda 2.000 TL kâr için CNC tezgâhı almaz; fakat aynı adam dâireye gömüyor çünkü CNC tezgâhında yaptığı hesabı kitabı yapmıyor.

Ekonomiyi ve piyasaları takip et. Naktini enflasyonun üzerinde bir kârla tutmayı sağlarsan her zaman kârdasın demektir. Ben ekonomiyi, piyasayı vb. takip edemem deyorsan da enflasyonun üzerinde tutmak da çok basit; döviz, altın ve birçok sektörü içine alan bir hisse senedi sepeti naktini enflasyona yenik düşürmez.
  • kullanilamayan ruhumuzlar  (29.09.21 22:52:06) 
yatırım için ev almaktan daha saçma bir şey var ise o da bunu peşin parayla yapmak... TL cinsinden borçlanmak kadar güzel bir şey var mı bu memlekette? veya uzun vadeli borçlanıp da zarara giren gördünüz mü hiç etrafınızda? ödeyeceğiniz taksitin alım gücü her ay daha da düşüyor.


300 bin lira paranız mı var? ya gidin bir yatırım enstrümanı bulup ona yatırın ya da üzerine biraz daha kredi çekip ödeyebileceğiniz taksit miktarına göre daha iyi bir ev alın. belki oturabileceğiniz bir ev de alabilirsiniz kim bilir. borçlanmaktan korkmayın. son 20 yıldır türkiye'de tl cinsinden borçlanmak, yapabileceğiniz herhangi bir ticaretten daha fazla kar sağlıyor. bu enflasyon oranıyla da uzunca bir süre değişebileceğini sanmıyorum.


300 bin tl'niz var ise faize yatırarak bile daha fazla getiri alabilirsiniz. e ama ev de değerlenecek diyorsanız gidin araba alın, son 10 yılın istatistiklerine göre onun değerlenme oranı çok daha yüksek.

sözün özü: bu enflasyon oranı ve tl'nin değer kaybı sürekliliği ile türkiye'de peşin parayla bir şey almak bana kalırsa aptallık. borçlanabileceğiniz kadar uzun vadeli borçlanabilirsiniz. aradaki faiz farkı uzun vadede asla enflasyon oranını kapatmıyor çünkü.
  • syozkn  (29.09.21 23:09:19) 
Valla bence pek mantikli bir karar olmaz. Sehir belirtmedigine gore kucuk bir sehir diye dusunuyorum, gerci kucuk de olsa buyuk de olsa pek farkmetmez. 1+1 eve 300 bin vermek eger o parayi cok kolay biriktirmediysen -ki bence pek kolay birikmemistir- dogru bir secenek olmaz bence. 300 bin az para degil, bu miktarda paralari boylesine evlere harcamak insana koyar bence, bana sahsen cok koyardi.

O yuzden ben baska kanallara bak derim, ya da illa ev alacaksan git oturmalik ev almaya calis daha iyi.
  • j r r tolkien hayrani  (29.09.21 23:28:19) 
Siz bilirsiniz tabii ama oturmayacağınız evi almak bana da mantıklı gelmiyor. Yıpranması, kiracısı, vergisi bir sürü iş. Arsa seçeneğini değerlendirdiniz mi? Yatırım olarak daha mantıklı geliyor bana eğer taşınmaz olacaksa. Ytd değildir tabii, uzman değilim.


  • gmzo  (30.09.21 09:42:20) 
şu an alabilecek durumun varsa hemen almalısın. ben geçen sene aldım. bu sene almaya kalksam alamazdım. ev fiyatları iki katı arttı. birisi söylemiş. arsa da bir seçenek. imarı olan bir arsa da aynı şekilde değer kazanıyor. ileride bir müteahhit ile anlaşmanız durumunda daha bile karlı olabilir.


  • draconas  (30.09.21 11:53:25 ~ 11:55:06) 
Nakitse alın demiş millet. Manyak mısınız la? Uygun faize kredi buluyorsan al, yoksa mal gibi tüm paranı eve kitleme. Değerinin çok daha iyi şekilde artacağı yerler var.


  • noluyo yaa  (30.09.21 12:11:36) 
Ne yaptın arkadaşım, verdiğim cevaplara bakarken gördüm.

Aldın mı?
  • istanbul gecesi  (03.12.21 21:02:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.