[]

Restaurant zamları

>> Sık sık siparis verdigim bir mahalle kebabpcisi var İstanbulda. 10 günde bir sürekli zam yapmaya başladılar yılbaşından beri. Geçen hafta 30 TL olan tavuk şiş bu hafta baktığımda 35 TL olmuş.

Geçmiş siparişlere göz gezdirdim. 28 Ocak 2021'de 21 TL imiş bu ürün. O zamanda bu yana maliyetler artmıştır ,kur artışı vs oldu tabi fakat daha yılbaşı bile gelmeden bu kadar zam yapılması tuhaf geldi bana.

Kapalı kaldıkları günlerin kaybını müşteriden çıkarma durumumu var sizce? Yoksa 28 Ocaktan beri 14 TL artışı gerektirecek şartlar oluşup mecbur kaldılar diyebilir miyiz? Civar kebapçılarda 1-2 TL oynama var ama zam yapmayan yerlerde var. Muhtemelen yılbaşında onlarda zam yaparlar.

Görüşlerinizi ve gözlemlerinizi merak ettim.

 
Restoran esnaf profili berbat hocam.

Bazı gruplara üyeyim, aynı ürünü birkaç lira düşüğe satan kişiye denk geldiklerinde sanal linç girişiminde falan bulunan vicdansız, cahil bir kesim ekseriyetle. Bu insanlar için zam yapmak için rasyonel bir gerekçeye gerek yok. Ahlaki olarak dibin dibinde olduğu için çoğunluğu, mecburiyetten ziyade "geçirebiliyorken geçireceksin" anlayışı mevcut. Baktı piyasada o fiyat tuttu, bir üstünü zorlar. Sürekli zorlar.

Benim burada geçen sene 8 liraya yediğim döner 14 lira olurken kalitesi ve gramajı da gözle görülür derecede düştü. Bu yılki dönerle geçen yılkini yan yana koysak bu yılki 5 tl anca eder geçen seneki fiyata göre. Ancak ne kadar enflasyon olsa da yüzde 280 enflasyon da olmadı geçen seneye göre.
  • armagan abanuz  (29.09.21 15:45:14) 
Ben asıl ocak 2021 den beri sadece 1-2 lira ya da hiç zam yapmamış yerden sipariş vermem ya porsiyonlar küçülmüştür ya da kalite düşmüştür başka türlü açıklanamaz


  • freebird5406_2  (29.09.21 15:49:58) 
lokantalar kendi marjını devamlı koruma eğiliminde; herhangi bir artışta bunu hemen fiyata yansıtıyorlar
bazen civardaki lokantacılar anlaşıp komple arttırabiliyorlar

kebapta inanılmaz bir kar marjı var. ben bu fiyatlarla sipariş geçemiyorum artık. pandemi bana dışardan yemek söyleme alışkanlığını bırakma fırsatı verdi. size de tavsiye ederim.
  • superb  (29.09.21 15:49:58) 
Bizim lokantadaki durumdan bahsedeyim. Zaten senelerdir yüksek enflasyonla mücadelede kar marjımızı gittikçe düşürdük. Tl bazında 5 sene önce 5k kazanıyorsak artık daha fazla ürün sattığımız halde 3k kazanıyoruz. Zaten 5 sene öncenin 5k sı şuan 10k. Ona rağmen 3k getiriyor dükkan.

Bizimkiler artık dükkan kendini döndürsün yeter modundalar. Çünkü zaten artık 60 yaşına falan geldiler. Oyalanıyoruz diye açık tutuyolar.
Bu noktada bahsettiğin kebapçı belki de senelerdir zaten enflasyona yenik düşüyordur ve yavaş yavaş toparlamak istemiş olabilir. Gelire ihtiyacı olabilir ve hızlı zamların nedeni bu olabilir. Baktığında ocaktan beri zam yapıyordur belki ama senelerin enflasyonunu yeni zam olarak koyuyor olabilir.
Niyetini bilemem ama bu açıdan da düşünmek lazım
  • poliamid  (29.09.21 16:01:39) 
Mobildeyim değiştiremiyorum k diye bahsettiğim şey birimdir. 1000 değil.


  • poliamid  (29.09.21 16:03:06) 
Pub'dan örnek vereceğim, aynı değil ama olsun.

Koşuyolu'nda sürekli gittiğimde Pub'da, içtiğim bira 42 liraydı. 70 küsur oldu 2 hafta önce. Menü gördüğümde oha dedim ne yapıyorsunuz!!!

Zam gelene kadar iki biranın yanında yediğimde 130-150 lira veriyordum. En fazla 180 lira vermişliğim vardı. İşte biranın yanında burger, ayrı patetes kızartması veya nachos'u oluyordu. Şimdi iki-üç bira içip burger istediğimde 300 lira tutuyor. Dedim bir daha da gelmem buraya.
  • put it in your appropriate place  (29.09.21 16:57:05 ~ 16:58:54) 
Tabi ki müşteriden çıkaracaklar. Devlet de destek vermediği için kurban vatandaş oluyor hep.
Ayrıca pandemi döneminde yemeklerde KDV %8'den %1'e indi yemek fiyatları düşsün diye ama bir allah'ın kulu da fiyatlara yansıtmadı.

  • robin one persie  (29.09.21 17:14:46) 
Zincir restoranları tercih ediyorum bu yüzden. Cafede de aynı şekilde.

Küçük esnafta kalite çok düşük. Fiyatı geçtim ürünler de berbat. Kar etmek için kaliteyi düşürüyor.
  • roe  (29.09.21 17:50:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.