[]

Güç Kaynağı Tavsiyesi

Merhaba Sevgili Arkadaşlar,

Son dönemde sürekli elektrik gitmeye başladı evde, bir gidiyor bir geliyor. Eşim de evden çalıştığı için bilgisayarı sürekli açık. Bu gidip gelmeler bilgisayara zarar verecek diye endişe ediyoruz. Dolayısıyla çalışma dosyalarını kaydedip bilgisayarı güvenli bir şekilde kapatmasına imkan sağlayacak gürültüsüz bir güç kaynağı arıyoruz. Marka, model tavsiyelerinizi rica edecektim. Hayırlı forumlar..

edit: Cihaz Imac 27"

Güç tüketimi sitesinde boşta 74w, cpu maks 295w gösteriyor.

650w olanlar bizim işimizi çözer herhalde. teşekkürler

 
ups cihazı ardında beslediği yükleri koruyan bir cihaz değildir. sadece elektrik kesintisinde data kaybını önleyebilirsiniz. çalışmanızı kayıt edip kaparsınız ve elektrik gelince kaldığınız yerden çalışmaya devam edersiniz.

bu işi (çıkış gerilimini kontrol edecek bir UPS türü mevcut)

o da (bkz: online ups)

fiyat farkı konusunda bir bilgim yok ama mutlaka diğerine göre daha pahalıdır.

www.se.com
  • draconas  (29.09.21 14:25:16 ~ 14:28:23) 
Bilgisayarın gücüne göre 650 ya da 1000 kva değerinde bir ups yeterli.

Bütçe çok kısıtlı değilse 1000 KVA alın ileride belki daha fazla güç çeken cihazınız olur. Gerçi onun da handikapı 2 adet aküsü olması, akü ömrü dolunca masrafınız x2 oluyor.

Tek akülü 650 kva bir ups, aküsü yeniyken ortalama bir masaüstü PC ve modemi 7-8 dakika besler.
  • John Bloor  (29.09.21 14:32:44) 
ben Mecidiyeköyde ofisi olan Powerful diye bi Türk markasını almıştım. Voltajı dengelemiyor herhalde (online değil) ama elektrik git gellerinde işimi görüyor. Arada bir geceleri elektrik gidiyor mesela. Elektriği o verirken ses çıkarıyor biraz.

APC vb. markalar iyi ama gerek yok bence.

Bu arada bendeki 1000 VA ups, i7-8700k işlemci, gtx1080'li pc'yi (yani internette takılırken bile 100 küsur watt harcıyordur diye tahmin ediyorum, full yükte 450-500w sanırım) işimi yaparken 45-50dk götürüyordu şimdi biraz daha azaldı ama 4 yıl geçmesine rağmen hala yarım saatten çok götürüyor.

NOT: UPS'lerde en önemli şey pili öldürmemek. Hiç elektrik kesintisi olmasa bile birkaç haftada bir fişi çekip boşaltın ötmeye başlayınca geri takın dolsun. Arada bir bu döngüyü yapmazsanız kapasitesini çok hızlı kaybeder.
  • nhk ni youkosu  (29.09.21 14:41:14 ~ 14:43:26) 
@draconas

hocam enerji kesintisine karşı ucuz yollu ups alsak ve sürekli buna bağlı kalsa bile bu elektrik kesintileri cihazımıza zarar veriyor mu yani?

yani hiç elektrik kesilmemiş gibi çalışmaya devam etmiyor mu alet? kafam karıştı da biraz.
  • risko  (29.09.21 15:03:26 ~ 15:04:38) 
Evden kullanım için eaton 5s1000lcd olabilir gibi geldi. Işin teknik tarafını bilmiyorum ama evde kullanım için 1000va.
Bir de 3s serisi var.
Konetsu daha işin uzmanı gibi tabi :)
  • logisticsmanager  (29.09.21 15:07:19) 
@risko hocam ucuz yollusunu, pahalı yollusunu bilmiyorum. piyasada iki ups türü var. ofline ups (line ups diyede geçiyor) ve online ups

online ups kısaca;

* Doğrultucu+ evirici ile AC şebekesinden yüke gücü UPS sağlar
* Sürekli olarak Açık kalır.
* Giriş beslemesi ve yük tamamen izole edilmiştir.
* Aküden sürekli olarak akım çeker.

offline ups;

* AC şebeke gücünü doğrudan yüke UPS sağlar.
* Sadece birincil kaynak arızası veya elektrik kesintisi sırasında aküden akım çeker. yani bağlı olduğu hattın sigortası atarsa, bağlı olduğu prizden fişi sökülürse ya da elektrik kesilirse akım çeker. elektrik kesildiğinde bir çıt sesi duyarsınız hatta.

* Giriş beslemesi ile yük arasında izolasyon yoktur.


dikkat etmeniz gereken bir diğer noktada güç faktörü. yani güç olarak 1000kVA satılan bir ups cihazının güç faktörü 0,7 ise 700watt güç alabilirsiniz. 0,9 ise 900 watt güç alabilirsiniz.

yani bu niye ucuzmuş diye düşündüğünüz iki cihaz arasında (online ya da offline farketmez, her ikisinde de kontrol edin.) güç faktörünüde (PF) karşılaştırın.
  • draconas  (29.09.21 15:43:24 ~ 15:44:14) 
@draconas
@konetsu

çok sağolun hocam bilgiler için. eksik olmayın.
  • risko  (29.09.21 16:25:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.