[]

Tv programlarında veya sosyal medyadaki videolarda, şunun teknik adı ne?

Son zamanlarda bazı tv programlarında ve sıkça da sosyal medya videolarında görüyorum.

Genelde tek kişilik anlatımlarda oluyor.

Normalde kesile kesile videolar birleştirilebiliyor, o tamam.

Ama bu dediğim örnekte, birbiri ardına gelen cümlelerin ve hatta kelimelerin aralarındaki boşlukları da kesiyorlar ve aradaki belki nefes almalar, "ıııı"lamalar, bir çok şeyi yok ediyorlar. Ortaya hızlandırılmış ve nefes alınmadan ard arda konuşulan bir konuşma çıkıyor.

Bunun bir adı var mı? Bir teknik midir?
Süre ile ilgili bir sorunu aşmak için mi yapıyorlar bunu?
Yoksa aslında ard arda 3-5 lafı bir araya getiremeyen insanların, duraksadıkları anları göstermeme adına mı yapılıyor?
Ya da ne bileyim, her şeyi hızla tüketen yeni nesli o ekran karşısında tutmanın bir yolu mudur? Anlayamadım ve doğal gelmedi.

 
jump cut deniyor, zaten uzun olan bi şeyin gereksiz uzamasını önlüyorlar işte. gereksiz bütün boşlukları kesiliyor, izleyenin pür dikkat izlemesi için.


  • jelly bear  (29.09.21 13:42:03 ~ 13:42:46) 
Aslında pek çok insanın filmleri, dizileri x1,5 hızda izlemelerini anlayabiliyorum.
ama hızlı izlerken bile, o hız içerisinde yine bir bütünsellik ve doğallık/tutarlılık var.

bu jump cut dediğin olayda doğallık olmayınca haliyle, beni irrite etti. ama insanlar memnun anladığım kadarıyla.

çok ünlü birilerine yapılmış bir örneğini görmedim. sanırım o bir risk olurdu.
mesela ilber ortaylı dinlerken garipserdik sanki?
  • la traviata  (29.09.21 13:46:09 ~ 13:46:55) 
Jump cut ın da dozunda yapılanı ve abartılanı var, aşırıya kaçınca sessizlikleri gidermek yerine kelimeler insanın ağzına tıkılıyormuş gibi oluyor


  • freebird5406_2  (29.09.21 13:48:20) 
jump cut +1

ilk jump cut örneği olarak hep şu film gösterilir:

www.youtube.com

ama son on yılda youtube videolarıyla meşhur oldu. türkiye'de bildiğim kadarıyla ilk kez işler güçler dizisiyle bu kadar yoğun kullanımını gördük. youtube'da da oğuzhan uğur denen adam bokunu çıkarırcasına kullanıyor. ben göre göre alıştım artık ama hiç es verilmediği için yorucu oluyor, çok tüketemiyorum. videoyu hem konsantre hale getiriyor, hem de dediğin gibi, normalde on saniye dinlemeyeceğin yeteneksiz insanları dinlenir hale getiriyor.
  • sir gawain  (29.09.21 13:53:25 ~ 13:54:39) 
jump cut bir amaca hizmet etmek, anlatımı geliştirmek için kullanıldığında faydalı olabilir ama beraberinde getirdiği bir izlenim de var.
bilgi veren veya kısa ve öz yorumlarla beraber konudan konuya atlanan monologlarda yapılması anlatımı kuvvetlendirir.
ama diyaloğa dayalı, "sohbet" havası verilmesi gereken durumlarda o doğallığı öldürdüğü için yapay duruyor.
  • Bruce  (29.09.21 16:06:44) 
flu tv/ilker canikligil'in ünlülerle de yaptığı pek çok örneği var.
suyu çıkartılmadan doğru yapıldığında rahatsız etmiyor.

  • d e j i n  (29.09.21 16:14:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.