[]

Dolandırılma

Selamlar ey duyuru ahalisi.

Bu duyuruyu hem uyanık olmaniz ve ailenizi bu konuda uyarmaniz için hem de ne yapabiliriz'i sormak için yaziyorum.

Dün akşam saatlerinde annemi 05012022525 numarali telefon "akbank siber suçlar bölümünden arıyoruz dolandırıldiniz, ancak hesabınızdan para çıkışı olmadan yakaladık" diyerek aradı.

Sonrasında "dovizinizi bozdular, adınıza kredi çektiler parayı transfer etmeye çalışırken yakaladık" bir senaryo uyduruyorlar ve bu senaryoya inandırmak için ses kayıtları vs dinletiyorlar.

Dolandırıcılar onlara ikna olduğunuzdan emin olduktan sonra kredi kartınızı vermiş olabileceğiniz sistemleri sayarak (facebook ve instagram dendi bizim için) onlar üzerinden hacklendiginizi ve isterseniz virusleri sizin için silebileceklerini öneriyorlar. Ve virüs taraması için telefonunuza uzaktan baglaniyorlar.

Bu sırada size dolandirilma hikayesini anlatmaya devam ediyorlar ki şok durumundan çıkmayın ve kendilerine inandirmak için hiç bir parola ya da telefona gelen şifrenizi onlarla paylasmamanizi söylüyorlar. Ancak telefona uzaktan baglandiktan sonra telefondaki bilgilere ulaşıyorlar haliyle, muhtemelen kötü amaçlı yazılım yüklüyorlar. Ayni zamanda çeşitli kişisel bilgilerinizi sorarak (anne kizlik soyadi, adres gibi) sizin hakkinizda bilgi toplamaya devam ediyorlar.

Yaşanan dolandırıcılığı geri almak adına size gelen sms onaylarini dogrulatarak sizin adiniza cekilebilecek hızlı kredi miktarını çekip, varsa dovizlerinizi bozup kendi hesaplarına yolluyorlar.

Bu noktada yalnız yaşayan annemi onu arayan kişilerin asıl dolandırıcı olduğuna ikna edebilmek ve telefonu kapatmasını saglamak icin komşuları yanına yollayarak dikkatinin dağılmasını benimle konuşmasını sağladım.

Sonrasında kendi telefonunu kapatip sim kartini eski telefona takarak bankasini aramasini saglattim ve hesaba bloke koydular. Bu sabah öğrendik ki 50bin kredi çekip hesaptaki paralari da üzerine ekleyip kendi hesaplarina havale yapmışlar. Şu an banka dökümleri ile savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz.

Bunun dışında ne yapabiliriz, ellerindeki bilgiler ile dolandiricilar ne yapabilir bilemiyorum, aklima sadece telefon hatti açmak vs geliyor. Yapilacak baska bir öneriniz var mıdır ?

 
öncelikle çok geçmiş olsun .
bu arayan kişiler telefonda o kadar profesyonel konuşuyorlar ki hipnoz olmuş gibi oluyor insan. gözümüzün önünde bir iş arkadaşımıza benzerini yaptılar ve kız hiçbirimizi dinlemedi telefonu da kapatmadı ne dedilerse yaptı . elinden telefonu alamadık arada ağlayarak ve elleri titreyerek konuştu durdu.
herşey bittikten sonra bankasını aradı ve oradan aranmadığını gördü .savcılık ile halletti sonrasında bir zararı olmadı.
savcılık benzer olaylara çok şahit olmuştur. banka da paranın aktarıldığı hesabı görebilir ve işlemi iptal edebilir.
  • devilone  (29.09.21 13:21:18) 
tahminen telefona uzaktan bağlandıklarında işi halletmişler ayrıca annen gelen mesajları da tahminen kişilere vermiştir.

çok geçmiş olsun. bankaya da dilekçe verin.
  • sizofren06  (29.09.21 14:09:05 ~ 14:09:42) 
Çok geçmiş olsun, kendi bile isteye şifrelerini verdiği için muhtemelen dönüşü olmaz. Eğer nakit çekmedilerde geri transfer yapılır. Dilerim çekmemişlerdir, üzüldüm.


  • lcha  (29.09.21 14:31:21) 
Geçmiş olsun. Ben telefona bağlanma kısmını anlamadım. Teknolojik olarak bu nasıl mümkün olabilir? Ayrıca yeri geldiğinde konum atamayan bu insanlar bu işleri nasıl beceriyorlar pes.

Olaya gelirsek, bende cüzi bir miktar dolandırılmıştım bilet parası adı altında bir havale işinde. Bankayla görüşmüştüm, havaleyi bile isteye kendim yaptığım için bir sonuç çıkmaz demişlerdi ama tabii ki savcılık seçeceği her zaman açık.

Tekrar geçmiş olsun. Telefonda sizi arayan markaları kesinlikle ilk aramalarında gerçek kişiler dahi olsa kapatın, sonra siz arayın. Memleket yangın yeri bu mevzularda.
  • herospower  (29.09.21 16:02:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.