[]

Eskiden ev yapmak neden çok ucuzdu, şimdi neden çok pahalı?

Babam öğretmen olduktan sonra 2 sene pra biriktirmiş sonra ev yapmaya başlamış. 2-3 sene de borçları ödemiş. 2 katlı bahçeli 110’ar m2’li ev hala duruyor 25 yaşında (küçük bir şehirde merkezi olmayan yerde)

Şu an da bırak 2 katlı evi, kredisine bile giremez maaşlı biri. Neden o kadar kolaydı? İşçilik vs bi yere kadar tamam. Yapı kalitesi, demir vs oranı kaynaklı mı


 
Arsa fiyatları da etkili. Türkiye'de şehirler yeni yeni oluşuyor. 100 yıl önceki Paris bugünkü Paris'e benziyordur ama 100 yıl önceki İstanbul, Ankara şimdiki İstanbul, Ankara değil. Türkiye'de arsa yola yakınsa, yanında alışveriş merkezi, bırak alışveriş merkezini sağlık ocağı, eczane, market, okul varsa fiyatı hemen artıyor.


  • dissendium  (28.09.21 19:07:06) 
sizin sorunuzu ben arsa fiyatından bağımsız olarak anladım dissendiumun aksine.

dolar, çelik fiyatı, beton fiyatı, işçilik, malzeme bunların hepsi arttı. o yüzden.

bi de eskiden deprem meprem hak getire idi. dört kolon arası tuğla diz geç. artık öyle değil
  • oekuklu  (28.09.21 19:09:55) 
Çünkü ekonomi bok gibi.

2010ların başında atanan bir öğretmen bile rahat bir şekilde 0 araç alabiliyordu ülkede(Dacia logan, Sandero, Renault Symbol 18-22k arası fiyatları vardı) şu an bu araçlar 180 bin lira bandında. Yeni başlayan öğretmenin maaşı 5.200 lira.

Oradan hesap edin :)
  • westblack  (28.09.21 19:19:36) 
Hammadde pahalandi cok dogal olarak. Cunku hammaddeye olan talep artti, arz ise talebe gore daha az artti. Iscilikten de ote durum bu. Ayrica modern evler ile gecmisteki mustakil afedersiniz ama rezalet kalitedeki evleri kiyaslamamak gerek. Gunumuzde evet cok kotu iscilik ve evler var ama her halukarda daha iyi oldugu muhakkak.


  • bana kedicik derdi  (28.09.21 19:26:37) 
Bu tüm dünyada böyle bu arada. Küresel bir enflasyon var. Babam yevmiye ile çalışarak 4 çocuk okuttu ve ev yaptırdı. Şimdi anca mutfak masrafına yeter o para


  • olaylar olaylar  (28.09.21 19:26:50) 
butun dunyada boyle +1

toprak vs. hep sınırlı bir kere.

ve inanmasi guc ama cok degil, 1970 senesinde dunyanin nufusu 3.6 milyarcikti. su anda 7.8 milyar. 1970'e gore 2 kattan fazla insan yasiyor!

dunyada bu sure zarfinda cok zenginler cok daha zenginlesti (gelir dagilim adaleti daha cok bozuldu), zengin olmayanin gelirleri ise cok az artti. o yuzden arsa fiyatlari uctu. cunku ev yapmaya deger arsalari zenginler aldi / satti, kendi varlik seviyelerine gore. az gelirlinin yetistiremeyecegi fiyatlara yukseldi.

bir de eskiden... kazmayi kuregi cakip ev yapiyordun arsana, kimse de "hayirdir birader napiyorsun" demiyordu. dedem istanbulda bir yere yapmis mesela 4 katli bina. cogunu da kendi elleriyle yapmis ha! hala da duruyor ama gorsen icine girmeye korkarsin deprem olursa diye. imar affiyla falan gecti hepsi. simdi kafana gore yapamiyorsun projesi izni harci haraci rusveti b*ku pusuru de baya masraf. ve kendi kafana gore yapsan asla hesaba katmayacagin seyleri guvenlik vs. sebeplerle yapmak zorundasin.

bir cok seyin hammadesi ve islenisinde su anki kadar disa bagimli degildik saniyorum, iyi bildigim bir konu degil ama onun da etkisi var sanirim.
  • robokot  (28.09.21 21:47:23) 
Alım gücü büyük etken ama son 2-3 senede bu kadar enflasyon arttı ve alım gücü bu kadar azaldı. Eskiden bu kadar özenli ve sağlam evler yapmıyorduk, asıl en büyük etken bu.

Mesela 25 sene önce ısı yalıtımı yoktu, yapı denetim masrafı yoktu, harçlar bu kadar yüksek değildi (zaten çoğu ev de kaçak yapılırdı)

Temelde kullanılan demir ve beton şimdikinin üç ya da dörtte biri kadardı.

Arsa değerini ve bürokratik harcamaları katmadan, 25 yıl önce babanızın mal ettiği parayı altına çevirip bugünkü değerine denk gelen paraya. Babanızın yaptığı evin aynı kalitesinde evi tekrar yapabileceğime inanıyorum bir inşaatçı olarak.
  • John Bloor  (29.09.21 09:42:51) 
kar marjları da çok yüksek


  • bir soru sorcam  (29.09.21 10:03:34) 
john +1
alim gucu cok dustu. eskiden bir usta yevmiyesi ile buyuk un. buyuk tup. 2 paket tekel 200 bir de trabzondan rizeye gidecek kadar yol parasi tam oluyormus. simdi o kadar degil.
ek olarak insaat kalitesi eskiden cok tiriviri. 4 tane findik dali gibi demir koy kolon yap. kolonlar zate 25 cm kalinliginda. temel memel zaten uyduruk gayrik.
e arsaniz da sizindir buyuk ihtimal.
  • turbo sadık  (29.09.21 10:58:19) 
depremden önce ev yapmanın doğru düzgün standartdı yoktu, en ucuz malzeme ile kafanıza göre yapabiliyorsunuz, şimdi kullanılacak betonundan demirine kadar her şeye karışılıyor.

ayrıca eski evlerde öyle mutfak dolabi, asansör, otopark, merkezı ısıtma, parke v.s. maliyet artırıcı unsurlar da yoktu.
  • nuisance  (29.09.21 10:59:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.