[]

Kaçış Edebiyatı

Merhaba

Kaçış edebiyatı hakkında ne düşünüyorsunuz. Bu türün (tam olarak bir tür olarak tanımlanıyor mu bilmiyorum) örnekleri genelde fantastik ve bilimkurgu türünde mi karşımıza çıkıyor yoksa farklı yerlerde de karşılaşılabilir mi?

Ayrıca; kaçış edebiyatı tam olarak nedir ki hem...?

 
Valla uzerine dusunuldugu zaman 10 kisiye sorsan 10 farkli cevap alabilecegin bir sey bence bu kacis edebiyati tanimi. Ordaki kacis ifadesi cok genel ve her baglama rahatlikla oturabilecek bir ifade.

Bana gore ise, direkt kacis edebiyati gibi sanki ayri bir edebiyat dali varmis gibi bir ifadenin kullanilmasi ve buna da oyle tanimlamalarin yapilmasi cok zorlama bir sey. Kurgu olan her seyi zorlarsan kacis edebiyatina sokabilirsin cunku. En basit sekilde dusunursek insanlar neden roman vs gibi kurgu olan seyleri okur/izler? Ya da birazcik daha derine inersek insanlar neden diger insanlarin hayatlariyla ilgilenirler? Hadi birazcik daha derine inelim, insanlar neden hayaller kurar? gibi gibi sorulari sorsak kendimize zaten bu tip bir ayrimin anlamsizligini goruruz bence. Cunku bu tip sorulara verilecek cevaplar soyle ya da boyle biseylerden 'kacis' olayini icerir. Herkes baska biseylerden farki sekillerde kacmak istiyor. Hal boyleyken oturup her seyi kacis edebiyatina soksak sacma mi olur? Ya da diger bir ifadeyle madem her tur kurgu vs bisekilde kacis edebiyatina dahil olabiliyor o zaman niye oyle bir tanim kullaniyoruz? O yuzden bana anlamsiz geliyor boyle biseyin olmasi.

Haa icerdigi anlamindan ziyade genel olan -yani uzerine pek dusunulmeden kabul edilen- anlamina gore konusacak olursak eger, insanlar bunun icine fantastik, bilimkurgu ya da romantik turdeki seyleri koyuyorlar. Yani icinde bulundugumuz dunyada gerceklesmesi cok dusuk olan ya da hic olmayan konseptleri olan, isleyisin daha farkli oldugu vs gibi insanlara cok daha ilginc gelen seyleri barindirabilen icerikler icin kullaniyorlar. Bir yerde de bu ifade daha cok sanki kucumseme gibi kullaniliyor. Yani bir bakima, anime izleyen birine cevrenin gelip 'su yasina geldin bir turlu buyuyemedin. Hala cizgi film izliyorsun' tarzindaki serzenislerine benzer bir baglamda kullaniliyor sanirim genelde.
  • j r r tolkien hayrani  (26.09.21 10:44:00 ~ 11:07:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.