[]

yurtdışında farklı yerlerde uzun süre yaşamış olanlara bir soru

farz edelim ki türkiye'de bir işiniz var ve haftada 1-2 gün online çalışarak, vergi, ofis kirası, istanbulda ev kirası vs. ödedikten sonra ayda 50-60 bin lira arası kazanıyorsunuz.
3-4 ay yurt dışında, sonra 2-3 ay istanbul'da, sonra yine 3-4 ay yurtdışında yaşamak gibi bir planınız var.
yurt dışında her seferinde farklı bir ülkede veya şehirde eşyalı ev kiralayıp yaşayacaksınız.
yurt dışındayken, 3-4 ay boyunca aynı ülkede veya şehirde olma zorunluluğu da yok yani, 2 ay güney almanya'da bir kasabada, 2 ay da zürih'te falan yaşasanız da olur. bunun dışında büyük şehirlerde yaşamak da şart değil; ormanlı, göllü, nehirli bir kasaba da olur, suç oranının düşük olduğu, manzaranın güzel olduğu, canımız sıkıldığında 1-2 saat içinde yakındaki bir büyük şehre veya plaja vs gidilebilecek yerler de olabilir. şimdilik tek kriter gidilecek yerin avrupa olması.
önümüzdeki 3 seneyi bu şekilde geçirecek olsanız yani her biri 3er aydan toplam 6-7 kere yurtdışına çıkacak olsanız, nereleri tercih ederdiniz?

 
Şehirden kaçıyorsam.

Fransa sahilleri
İspanya sahilleri
Portekiz Algarve bölgesi (faro, portimao vb)
İtalya Adalar (Sardinya)

Az kültür falan da yaşayım diyorsanız
Londra (Yakın şehirler de olur Reading, Slough)
Berlin
Paris
Lizbon

Hem şehir olsun hem beni daraltmasın diyorsanız küçük ama herşey olan şehirler
zurih
basel
munich
nice
lizbon
  • Corc  (25.09.21 10:01:00) 
Ben mantıklı adamım. Para konuşur. Giderim Yunanistan, Hırvatistan gibi bir ülkeye hem paramı kazanırım hem tatilimi yaparım hem ucuz olur. Kışın da böyle Prag, Krakow vs daha cosy olan orta Avrupa şehirlerine kaçarım. Öyle Londra, Munich, Zurich, Paris Barcelona falan buralarda yaşamak ucuz değil, huzurlu da değil ya neyse. Özellikle İskandinavya'dan uzak dururdum, dünyanın en gereksiz en sıkıcı en düşmanca havası olan yerleri.


  • bana kedicik derdi  (25.09.21 10:06:35) 
Ek bir bilgi.
Ayda 50-60 bin ile avrupada 1+1 de güzel beyaz yakalı hayatı yaşanır.

Ama asyaya gidersen
Tayland, malezya
Baya kral hayatı yaşarsın.

Benim en büyük hayalim mesela
Kick box (muay thai) kursuna katılmak taylandda 3 aylık.

Tiger Muay Thai
Kurs + denize sıfır villa + yemek paketleri var 2 3 bin dolara aylık
  • Corc  (25.09.21 10:55:40) 
Ayda 50-60 bin tl, kısacası 5-6 bin euro ile Avrupa'da yaşayamayacagin şehir yok.

Ben olsam kışları kış turizmi olan yerler (alpler civarı güzel).
Fransa normandiya/Bretagne bölgesi de güzel gezmelik. Bunun dışında çoğu büyük şehire de giderim.

Yazın; vallaha bütün akdeniz sahilini gezerim heralde. İtalya/yunanistan/fransa/ispanya hepsinin güzel sahil yerleri var+adaları.

Nordik tarafına kuzey isiklarini görmek icin giderim, başka da birşey için gitmem.


Hatta bütün bunlari yapmak için 4x4 ikinci el araç alırım. Canim isteyince gider daglara çıkarım, canim ister gider sahile inerim. Ufak şehirlere giderim falan. Tahminen 10 bin euroya mis gibi arac vardir, aylik sigortasi da max 80 euro falan olur. O gelirle zaten koymaz.
  • logisticsmanager  (25.09.21 11:40:23) 
Direkt olarak baslica buyuk sehirlere git sirayla ve bunlari tecrube et. Paris, Berlin. Londra, Amsterdam, Stockholm Frankfurt, Madrid falan iste... Kucuk kasabalari bunlarda yasarken de kesfedersin haftasonu vs. Hem bunlar dururken kucuk kasabalara gitmek anlamsiz hem de bir cevren veya ugrasin (universite gibi) olmadan kucuk kasabada 3 ay gecirmek verimsiz.


  • hot potato  (25.09.21 12:59:20) 
merhaba,
buna benzer bir durumdayiz yil boyunca 3 farkli yerde donup duruyoruz, halletmeniz gereken bir kac teknik detay var.
oncelikle pasaportunuz hangi ulkeye ait? Turk pasaportunuz varsa vize ve turist olarak kalacaginiz icin 90 gun siniriniz var. eger bir ab ulkesinde 90 gunden fazla kalacaksaniz oturum izni almaniz gerekli. yine AB'de pek cok ulkeden 2 aydan daha uzun sure ev kiralacayacaksaniz registration/ikamet kaydi zorunlulugu var ve bunu da turist olarak Turk pasaportu ile yapmaniz pek mumkun degil. Ozetle AB'de 90 gunden fazla turist vizesi ile kalamazsiniz ( istisnalar vardir, ya da ben yanlis biliyor olabilirim elbette uzman arkadaslar duzeltir. )

Oturum izni, mavi kart ya da AB pasaportunuz varsa eger bu mumkun. Bu isi yapacaksaniz dikkat etmeniz gereken sey istediginiz yerlere high season'da gitmemek. aksi takdirde bir kac ay icin ev bulmak zorlasiyor ve kiralar da dogal olarak yuksek oluyor.

Kis aylari icin tavsiyem Portekiz olur. Kasim - Mart arasi ozellikle guneyi gayet guzel. Lizbon'da kiralar son bir kac yildir cosmus durumda ama sehir de her yil daha kozmopolit oluyor. 20'li yaslarimda olsam hic dusunmez tercih ederdim. Biraz daha sessiz sakin isterseniz bati kiyilari var, Cascais cok uzel ama zengin muhiti biraz kuzeye giderseniz santa cruz gibi sahil kasabalari var ufak tefek. Dalga sorfune de merakliysaniz cennet gibi.
Bunun disinda Portekizin guneyi ozellikle kis aylarinda daha sakin. Faro - Tavira civarinda cok guzel plajlar var. Evlerin cogu yazlik icin kullanildigindan kisin ev bulmak da daha kolay.

Bahar aylari icin nacizane tavsiyem Turkiye'nin guneyi olurdu. Nisan - Haziran arasi hem kalabalik yok hem de hava ve deniz muhtesem.

Yaz aylari icinse Orta ve kuzey Avrupa mantikli. Insanlar yaz tatiline giderken kendi evlerini kiraya veriyorlar, uygun fiyatli ev bulmak mumkun. Kuzeye gittikce gunler uzuyor, hava duzgunse eger 5'te paydos yaptiktan sonra 11'e kadar gun isi altinda parklarda, sahilde vakit gecirmek mumkun. Hayat sakin ve yavas.

Ilk basta soyledigim gibi Turk pasaportu ile bunu yapmaniz mumkun degil, o konuda sorununuz yoksa 5-6 bin euro ile bu dongude mutevazi, huzurlu bir hayat yasarsiniz.
  • whisky  (28.09.21 15:49:50) 
@viski
90 günden fazla kalamama olayını, öğrenci vizesi-dil kursu vs ile çözerim diye düşünmüştüm, çözemez miyim?

  • de jure  (29.09.21 01:37:27) 
bilemiyorum, tecrubem yok o konuda.


  • whisky  (29.09.21 09:49:52) 
2 ay ve ustu kaldigim yasadigim sehirler avrupa icin;

Cordoba
Paris
Guney Fransa Kirsali(Montpellier civari)
Carcassonne
Orta Fransa Kirsali(dordogne)
Nitra
Krakow

Bunun disinda guney amerika ve asya'da da benzer sureler bulundugum oldu.

Kesinlikle fransa'nin cogu yerini oneririm, mubarek ulkede her sey var, dunyadaki tum ulkeleri tek bir ulkeye hapsetmisler gibi. Sehirleri ayri guzel, kirsali ayri guzel, tabi hicbir ozelligi olmayan yerleri de var elbet.

Yazdiginiz plan dogrultusunda, multikulturel buyuk sehirleri de, sirin koy kasabalari da cok seven biri olarak;

Paris
Amsterdam
Madrid
Carcassonne(yaz vakti)
Cordoba Yahut Granada Baharda
Fransa'nin dordogne bolgesinden bir kasaba yahut koy(Hérault da olur, denize yakin dagda yasanilabilir)
Iyice jungle isteniyorsa belki Ardeche(cok iyi bir komun hayati tadi alinabilir)
Krakow'da kesinlikle bir mevsim, yaz olmasina gerek yok.
Budapeste'de sonbahar olabilir.

Benim gibi cok ozellikli gorunmeyen ama bolge sosyolojilerine merakli bir gozlemciyseniz dogu avrupa'daki slovakya slovenya hirvatistan gibi ulkelerin kucuk sehirlerine bakilabilir.

Avrupa degil ama Avrupa; Fas degerlendirilmelidir, Fas avrupa'ya istanbul'dan cok daha yakin. vs vs.bahsettiginiz hayat guney amerika'da vs de cok guzel yasanir, neler var neler...
  • hewit  (08.10.21 12:34:19) 
Porto-Lizbon
Yunanistanda herhangi bir yazlik sahil
Fransa
Hirvatistan ve Karadag sahil kesimleri
Bunaldiginizda partileme zamanlari Berlin
Sirasi gelince Belgrad-Sofya
Kiev

Sanirim ilk baslayacagim ulke Portekiz olurdu
  • turkuaz  (08.10.21 13:13:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.