[]

Hasta yavru kedi sorusu. Veterinerler ya da tecrübesi olanlar bakabilir mi?

Şimdi şöyle ki bizim oturduğumuz caddedeki dükkanların birinde bir kedinin 5 yavrusu olmuş. Bir kafenin işletmecileri de kedilere sahip çıkmışlar. Kendileri sabah 7’den gece 1’e kadar kafedeymiş ve kediler de hep gözlerinin önünde bu sürede. 1-7 arasında da yan binalarındaki boş depolarını kediler için ayırmışlar, kediler orda uyuyormuş.

4 yavru benzer şekilde gelişmişti ama bir tanesi kardeşlerine göre çok küçük. Doğumdan beri böyleymiş. Bu küçük olanın geçen hafta arka bacaklarını çok açarak yürüdüğünü görüp sebebini sorunca ayağını mazgala sıkıştırdığını ve belediyenin veterinerine götürdüklerini söylediler. Röntgen falan çekilmemiş anladığım kadarıyla ve “geçmesini bekleyin” gibi bir şey söylenmiş. Benim gördüğümün ertesi günü tekrar gideceklerdi ve dün götürdüklerini ve yine bacağıyla ilgili bir şey yapmayıp gazı olduğunu söylediklerini ve ilaç verdiklerini öğrendim.

Belediyede pek ilgilenmeyeceklerini düşündüğüm için benim pek içime sinmedi ve ben bugün alıp özel veterinere götürdüm kediyi. Veteriner ortopedik hiçbir sıkıntısı olmadığını ama bağırsaklarında zaten var olan bir sıkıntının travmayla daha da kötüleşmiş olabileceğini söyledi. Röntgen çekip metpamid, antibiyotik iğne ve lavman yaptı. Mide kanamasından korktuğunu ve ilk 48 saatin çok önemli olduğunu söyleyip bu 48 saatte ölmezse ölmez gibi bir şey söyledi.

Bu arada 1 gibi kediyi bıraktım orda ve 5 gibi almaya gittim. Lavmandan sonra 4 saat gözlemlediler. Gittiğimde lavmana rağmen dışkısının çok az olduğunu ve idrar yapmadığını, yarın tekrar götürmemi, yarınki kontrolden sonra belki de kendisini aşacağını ve sevk etmesi gerekeceğini ve hatta ötenaziye bile gidebileceğini söyledi.

Bu arada fip’i düşündürebilecek bir bulgu varmış sanırım ama çok çok düşük bir ihtimal olduğunu, zaten genellikle daha ileri aylarda fip görüldüğünü ve hareketli bir kedi olduğu için fip olsa hareket bile etmesinin imkansız olduğunu söyleyerek fip üzerinde durmadı.

Benim niyetim kediyi 2-3 gün eve almaktı çünkü veteriner de evde gözlemlememin iyi olacağını söylemişti ama kafeye getirip sahiplerine durumu anlatınca vermek istemediler. Annesi yavrusu gidince ağlamış falan sanırım kıyamadılar ve ben de çok ısrar etmek istemedim. Doğru mu yaptım bilmiyorum ama insanlar haftalardır bakmışlar ve şimdi de böyle bir şey varken bir şey diyemedim. Veterinerin söylediklerini ilettim ve bugün evlerine almalarını rica ettim. Alacağını söyledi asıl bakan kişi ama almış mıdır bilmiyorum.

Neyse çok uzun oldu ama benim şimdi biraz kafam karıştı. Kedi gayet hareketli ve iyi görünüyor arka bacaklarındaki sıkıntıyı görmeyince. Kafeye getirince annesiyle kardeşine koştu hemen. Kafedekiler idrar ya da dışkı yapmasında da şimdiye kadar bir sorun görmediklerini söylediler. Bu bacağını mazgala sıkıştırma olayı da 1 hafta falan önceymiş anladığım kadarıyla. Yani veteriner bir şey bilerek söylüyor bunu tabii ama bu kadar umutsuz olup ötenaziden falan bahsetmesi kafamı karıştırdı. Veterinerde de röntgen ve lavman sırasında o kadar ağladı ki kendimi suçlu hissettim. Yani hayvana iyilik yapmaya çalışırken fazla mı yüklendim diye düşünüp vicdan azabı çekiyorum şu an. Bacağında çıkık olduğunu falan düşünerek veterinere götürdüğüm hayvan için ötenazi düşünülmesini kabullenemiyorum galiba.

Şimdiye kadar okumuş olanlar varsa siz ne dersiniz? Yarın sabah tekrar getirmemi istedi veteriner ama çok korkuyorum şu an. Bu arada röntgenini de ekliyorum belki aramızda veteriner ya da bir fikri olanlar vardır diye. Ne yapmam gerektiğine dair akıl verirseniz çok sevinirim.

 
Öncelikle geçmiş olsun,
Büyükbaş ve küçükbaş üzerine kendimi geliştirmiş Veteriner sağlık teknikeriyim ve baştan söyleyeyim ki bir veteriner hekim kadar bilgili değilim tabiki de. Röntgende telefondan görebildiğim kadarıyla ortopedik bir sıkıntı yok. Bağırsaklarda bir sıkıntı görünüyor ama ne olduğunu bilemiyorum. Lavman denediğine göre bağırsakların çalışmasında ya da çalışmasına rağmen içeriği dışarıya atmasında bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Eğer öyle bir durum var ise bir yöntem olarak sitraks bebek parazit şurubu denenebilir. Buscopan iyi de gelebilir, durumu daha kötü de yapabilir. Ayrıca şehir yazarsanız belki bir arkadaşım orada varsa ondan da destek isteyebiliriz.

  • predecessor  (21.09.21 02:53:02) 
veteriner pek güven vermedi. ama dışkısını yapamayan hayvanı diğerlerinin yanına koyarsanız takip edemezsiniz doğal olarak. bakımını üstlendilerse bu noktada sorumluluk onların.
en az bu kadar önemli olan anne kedinin ve büyüyünce yavruların kısırlaştırılması. lütfen bu konuyu ihmal etmeyin. caddeler, dükkanlar, depolar kedilerin sağlıklı yaşadığı yerler değil. sayı arttıkca hastalıklar da, ölümler de artacak.

  • not dark yet  (21.09.21 03:12:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.