[]

korsan taksi ve taksi plakası

buna nasıl ceza kesebiliyorlar? hukuki bir dayanağı var mı? ben belki otostop çektim ya da arkadaşız. bunun sınırını nasıl çizebiliyorlar? o mantıkla otostop çekene de arkadaş olanlara da ceza kesmeleri gerekir.

bir de taksiciliğin plakaya bağlı olmasının nedeni nedir? neden herkes manav dükkanı açabiliyorken gidip kendi aracıyla taksicilik yapamıyor? plaka olmadan da yapılır pek ala.


 
Hukuki dayanağı var sanırım, çünkü arabayı bağlıyorlardı diye hatırlıyorum korsan yakalanınca. O yüzden korsanlarda şoförün yanına oturulunuyor, çevirme olursa ne söyleneceğine dair anlaşılıyordu yolculuğun başında... Medeni bir ülkede polis seni çevirdiğinde "Sen korsansın" deyip ceza yazamaz eğer para alışverişine suç üstü falan yapamıyorsa ama bizde her şey mümkün diye düşünüyorum.

Yolcu taşımacılığının bir izne tabi olması aslında mantıklı. Sonuçta ortada ticari bir hizmet var; bu hizmetin belli standartlara göre sağlandığının; insanların güvenli ve makul ücretler karşılığında bu hizmeti aldıklarının denetlenmesi önemli. Sorun bu hizmetin mesela manavlıktaki gibi "Ben de manav açmak istiyorum" diyen ve bunun için gidip belediyeden izin alan herkes tarafından yapılamaması. Bunun nedeni de rant. Taksi plakaları sınırlı sayıda oldukları için uzun yıllardır bir yatırım aracı olarak kullanılıyor; Uber'in Türkiye'ye girmesi, her isteyenin taksicilik yapması ya da taksi plaka sayının artırılması demek plaka değerinin düşmesi demek. Bunu da tabi ki bu rant sahipleri istemiyor. Bütün tantana aslında bu; bir grup zengin yatırımları pul olmasın diye canla başla mevcut durumun devam etmesini istiyorlar.
  • salihdt  (20.09.21 07:52:05) 
Genelde polis sivil olarak korsan taksi hizmetini alıyormuş gibi yapıyor, suç üstü yakalıyor. Ama müşterisi ile yakaladığı arabaları da duydum/okudum.

Sadece taksi değil, minibüs/otobüs/dolmuş plakaları da belirli sayıda sınırlandırılmış durumda.

@salihdt +1
  • John Bloor  (20.09.21 10:42:38) 
İstanbulda birkaç defa korsan taksi çevirmesine denk geldim. İkimizin de kimliğini alıp birbirimizi tanıyormuyuz diye kontrol ettiler. Arkadaşınızın adı ne, nereli gibisinden.

Taksiciliğin bir kontrole bağlı olması bence de mantıklı. Bu sayede hizmette belli bir standart yakalanabilir. Şu an bu standart yakalanıyor mu emin değilim bu arada. Çok bakımsız taksi var yollarda. Kontrol mekanizması tam olarak işlemiyor. Mantıksız olan şey aslında plaka sayısının nüfusa göre az kalması. Plaka sayısının şehir nüfusuna göre aynı oranda artması gerekiyor. En son 1990 da yeni plaka çıkarmışlar. Sıkıntı burada.
  • nuevo  (20.09.21 10:49:53) 
Konu dışı ve Tuhaf olacak ama bazı taksiciler yolcuları korsan taksiye dahi yönlendirebiliyormuş. Bununla ilgili bir haber okumuştum.


  • Erva  (20.09.21 11:55:56) 
sadece taksi için değil, tüm insan taşımacılığı yöntemleri için belli kurallar var. talebe bağlı ve tarifeli ulaşım yöntemlerinde plaka şartı aranmazken (şehirlerarası otobüs ya da okul/işyeri servisleri gibi) spontan ulaşım yöntemlerinde plaka şartı aranıyor. (minibüs ya da taksi gibi)

bunun da sebebi belli bir standardın yakalanmaya çalışılması.

korsan taksilerin nasıl yakalandığına gelince. ben de bir kaç kere korsan taksi kullandım. biner binmez, adını sanını nereli olduğunu falan söylüyor, senin o anda neden arabada olduğunu söylüyor vs vs .. polisler de işin kurdu olmuşlardır, araba uzaktan gelirken bile korsan olduğunu anlıyordur
  • co2s2  (20.09.21 13:44:05) 
2000 li yıllardan bir anekdot anlatayım. Dayım yolda yaşlı bir komşusunu görüyor alıyor arabaya. Adamcagizin da ayağı sakat mi ne bastonu falan var. Arkaya geçiyor adam rahat rahat otursun diye, ön koltukta malzemeleri falan varmış dayımın. Polisler durduruyor az ilerde korsan taksi diye ceza yazıyor. Dayım da böyle fevri bir adam itiraz ediyor falan artık ne dediyse bilmiyorum ama bunun ağzını burnunu kırmıştı polisler. Cezayı da ödemek zorunda kalmıştı.

Bu arada gerçekten komşusuydu yani o yaşlı amca ben de tanıyorum. Korsan taksi işiyle hiç ilgisi yoktu durumun.

Öyle aklıma geldi de anlatayım dedim.
  • old possum  (20.09.21 15:06:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.