[]

Motosiklet Zincir temizleme nasıl yapılır

Ben mazotla yaptım az önce, mazotla temizledikten sonra yağlama yapmaya gerek var mı acaba?




 
Elbette tekrar yağlamanız gerekli. Ama mazot tavsiye etmem, onun yerine bu iş için üretilmiş ipone, motul gibi markaların spreylerini kullanın, sonra da yağlayın. Temizlerken deli gibi fırçalamaya gerek yok (anormal kirli değilse), yumuşak bir bezle ya da diş fırçası ile o-ringleri hırpalamadan, dıştan silin. Sonra da yine abartmadan dışını ve içini yağlayın. Yağ ve yağ çözücünün lastiğe, fren kaliperlerine gelmemesine dikkat edin.


  • orient blue  (19.09.21 15:21:20) 
mazot ve gaz yağı tavsiye edilmiyor. bunun için firmaların zincir temizleme ürünleri var, mesela motul diyelim. bunu zincire sıkarken, artık piyasada standart olarak satılan zincir temizleme fırçası var. bununla arka lastiği çevirip, temizleme işini gerçekleştirin. sonrasında tabii ki yağlama yapılır yoksa zincirlerin arasındaki "O" veya "X" ringler zamanla daha çabuk aşınır. hatta arka dişliniz de.


  • evimin paspasi  (19.09.21 15:40:47) 
Ya cahilce mazotun vs aynı zamanda yağlama işlemini de göreceğini düşünmüştüm ama kullanmamıştım temizledikten sonra, biraz daha temizleyip yağlama işini de yaptım. Teşekkürler.

Bu vesileyle, zincir gerginliğini nasıl ölçtüğümüzü de sorayım, tekeri hareket ettirip öyle mi kontrol etmek lazım gerginliği? Teşekkürler.
  • beni sen öldürme  (19.09.21 17:22:51) 
Arkadaşlar detayı vermiş. Ben farklı bir noktaya değineyim: sakın ola motosiklet çalışır durumdayken yapmayın bu işi. Bu şekilde parmak koparan çok var.


  • armagan abanuz  (19.09.21 17:38:02) 
Mazot çaresiz kalındığı durumlarda kullanılabilir, benzin gibi çözücü olmadığı için O ya da X ringlere benzin kadar zarar vermez.

Zincir temizliği için motorların kullanma kılavuzunda yılardır kerosen (gaz yağı) tavsiye edilir, böyle bir sktör oluşmasından ve vahşi kapitalizmden dolayı yeni motosikletlerin klavuzuna zincir temizleme spreyi öenrilmiş olabilir.

Ama zincir temizlemede en uygun kimyasalın kerosen olduğu gerçeği değişmez bana göre.

Güzelce temizledikten sonra kurulayıp yeteri kadar yağlama yapın ve hemen binmeyin motora, yağın yapışmasını bekleyin.

Yağlama için de en güzeli 90 numara dişli yağıdır, ama bu yağ hem cantı kirletir hem de akıcı olduğu için sık sık yağmalak gerekir.

Bu yüzden hazır sprey yağlar işinizi rahatça görecektir.

Ama neredeyse 25 yıl motora binmiş bir abiniz olarak tavsiyem motorunuz uygunsa otomatik zincir yağlama takın/taktırın.
  • John Bloor  (20.09.21 11:10:49) 
Hocam teşekkürler öncelikle, lakin gaz yağı hakkında bir video seyrettim, motipixel kanalında. O arkadaş da gaz yağı kullanmış uzun yıllar ama yaptığı test neticesinde yanlış yaptığını anlamış. Test de yapıyor videoda ayrıca, benzinle aynı seviyede zarar veriyormuş, sanırım yaygın bilinen bir yanlış bu haz yağı.


  • beni sen öldürme  (20.09.21 12:35:26) 
Size iki tane video önereyim, bütün yanıtlar bunlarda var;

youtu.be

youtu.be
  • orient blue  (20.09.21 14:20:07) 
Yukarıdaki videolara ek olarak, bir video vardı ama aradım bulamadım;

videoda birden fazla o ringi ayrı ayrı kaplarda ayrı ayrı kimyasala yatırıp sonuçları objektif gösteriyorlardı. değişimleri kumpas ile ölçüp yüzde olarak yazıyorlardı.

Kerosen diğer ürünler arasında fiyatıyla en makul üründü, tabiki çok daha kaliteli temizleme ürünlei vardır.

Ama zincirin ömrü dolmadan temizleme ve yağlama ürünlerine bir zincir parası harcamak akıl karı değil.

Uzun yıllar gaz yağı kullanıp da yanlış yaptığını videoda anlatan arkadaşın ve bu tür videolar çeken arkadaşların, parayla satılan bir ürünü o ya da başka videoda tanıttığına neredeyse eminim, izlemeden hatta.

Üşenmezsem honda ya da yamaha, ya da başka bir büyük üreticinin servise manual'indeki kerosen bölümünü yapıştırırım buraya.

Tekrar ediyorum, otomatik yağlama sistemi bağlayın, ne temizlik, ne yağlama, ne de ayar yapma derdiniz kalır.

Otomatik yağlamalar zincir için o kadar fyadalı ki uzun km ayar derdiniz bile olmaz.
  • John Bloor  (20.09.21 14:54:11) 
Çok teşekkür ederim hocam herkese. Gerginliğini nasıl ölçtüğümüzü de sormak istiyorum ama marka model fark eder mi bilmiyorum :)


  • beni sen öldürme  (20.09.21 22:38:59) 
motor yan ayakta tekerleri üstündeyken, zincirin ortadan en alt seviyesi ile parmakla yukarı kaldırdığımızda en üst seviyesi arası ölçülür.

Ortalama olarak yüksüz boş motorda 3-5 cm olur bu, maşa boyuna göre motordan motora değişir. Maşa üstündeki etikette yazar normalde, etiket düştüyse kitapçığa bak.

Ya da model söyle google bakalım.

Üzerinde ağırlık varken gergin duran zincir kopar ya da uzar ve dişlilere zarar verir.

Yani boşken 3-5 cm ölçü gözüne çok gelebilir ama iki kişi bindiğinde gerilecek o zincir.
www.google.com

www.google.com

Ben görsel arattım ama bu görsellerin videosu da varmış, izleyebilirsin.
  • John Bloor  (21.09.21 11:16:31) 
@John Bloor, çok teşekkürler hocam, motor hero Xpulse 200. kitapçığı kaybettim ama bulursam bakacağım.


  • beni sen öldürme  (22.09.21 21:43:15) 
  • orient blue  (22.09.21 21:50:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.