[]

Mobil mail ile virüs bulaşması

Merhaba arkadaşlar.
Bugün bir aptallık ettim ve twitter adresimden coin cüzdanı ile ilgili bir paylaşım yaptım. bunu gören o.ç ler hemen mailime cüzdanın destek ekibi gibi mail atmış. ikinci bir aptallıkla maili açtım (telefondan) o anda jeton düştü. hiç bir yere tıklamadan maili sildim.
telefonun internet bağlantısını kestim.
bütün banka uygulamaları ve coin borsa uygulamalarını sildim.
bilgisayardan mail şifremi değiştirdim.
telefondaki resimleri falan alıp telefona format attım.
telefonu açınca banka uygulamalarını geri yükleyip şifrelerini değiştirdim.

yapılacak tüm önlemleri yaptım sanırım ama ek öneriniz varsa onlara da açığım.

ama sormak istediğim başka şeyler var.
1- maili açmak virüs bulaşması için yeterli midir?
2- Banka uygulamaları telefonla eşlenik çalıştığı için virüs bulaşmış olsa bile virüsten etkilenir mi?
3- telefonu formatlamak tüm virüsleri temizlemiş olur mu?
Teşekkürler şimdiden.

 
maili açtıysan birşey olmaz. yeterki linkleri ve eklentileri açma. o tür mailler bana da geliyor açıyorum bakıyorum ama hiçbir linke tıklamıyorum bunu yaparken. hiçbirşey olmadı.


  • false pretension  (08.09.21 01:58:39 ~ 01:58:55) 
telefon ve bilgisayarına bitdefender kur, bu tip phishing, şüpheli mail vs durumlarını engeller.

maili açmanda bir sorun yok, bir linke tıklayıp oradaki talimatları takip etmediysen bir şey olmaz.
  • orpheus  (08.09.21 02:17:08) 
teoride olur (yani teknik olarak zarar gormek mumkun), mesela kullandigin email clientta bir acik vardir, cep telefonunun notification sisteminde bir acik vardir vs. ozel olarak craft edilmis bir mail yollayip o acik yoluyla telefonuna erisim saglayabilirler evet. ama pratikte boyle aciklari boyle isler icin kullanmazlar, degerli aciklar bunlar. blackhat marketlerde milyonlarca dolar degeri var.

benzer bir SMS acigini mesela bir "guvenlik" sirketi bazi devletlere satmis ve devletler de aktivistleri falan takip ediyordu. telefonuna ozel bir sms gidiyor (bu acigi exploit eden), sms'i gormuyorsun bile ama telefonunda istedikleri kodu calistirmalarina sebep oluyordu. ortaya cikinca kapatildi acik tabii ama olabiliyor boyle seyler. atiyorum sistemin kullandigi JPG decoder'da bir acik vardir, bir resimi bir web sitesinde gormenle bile "teoride" hacklenebilirsin. ama pratikte seni ozel olarak hedefleyen devletler kurumlar falan yoksa dedigim gibi boyle aciklari senin benim icin harcamazlar.

ozet: teoride korktugunun en kotusunun basina gelmesi icin (maili acmasan bile virus bulasmasi, banka dahil butun uygulamalarin arkada etkilenmesi, izlenmesi, ve format atilmasina ragmen temizlenmemesi) gerekli problemler zinciri var. pratikte senin icin bir sey olmasi boyle bir durumda pek mumkun degil.
  • robokot  (08.09.21 04:40:24 ~ 05:46:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.