[]

Stopaj öderken mülk sahibine kimse dokunmuyor

suçlu, dolaylı vergiyi dayatan devlet ya da itiraz etmeyen kiracı.
bunlar da olmazsa emlakçı.

ama net kirayı alıp, -gerisine karışmam- diyen mülk sahibine kimse sesini çıkarmayı akıl etmiyor.

(kiranın vergisini mülk sahibi ödeyecek olsaydı, kaçı tastamam eksiksiz beyan ederdi topladığı kiraları?)

sistem, gelir sahibine vergi ödetmemek, onun konforunu bozmamak ilkesini prensip edinmiş.

bu saçma vaziyetten nasıl kurtuluruz?

 
ticari mülklerde, taraflardan biri zaten vergi mükellefi olduğundan vergi ödeme kısmını devlet ona yüklemiştir. bu bağlamda piyasa da ona göre şekillenmektedir. zaten birçok kiracı stopajı eksik yatırmakta, dükkan sahibinin kontratını değil, kendi hazırladığı bir kontratı vergi dairesine vermektedir. hatta 3 ayda bir kirayı bankaya yatırıp, diğer aylar da elden vermektedir.

yani kiracılar da eksiksiz beyan etmiyor zaten.
  • prodeq  (07.09.21 17:13:15) 
memlekette "elden" para ödemeyi kaldırsak, her şey ne kadar güzel olacak. herkes sürekli vergi kaçırıyor.

devlet elden ödeme gördüğü yerde yapıştıracak ağır cezaları. ciddi anlamda vergi kaçırılan bir ülkeyiz biz.
  • co2s2  (07.09.21 17:56:51) 
en son şirket harici yani şahıstan ofis kiralaması yaptığımda iki ayrı sözleşme hazırlayıp vergi dairesine verdim. gerçek kiranın nerdeyse yarısını göstermiştim. neden çünkü son 10 yıldır vergi vermekten bıktım. (denetime girse patlardım belki ama o ayrı mesele) hatta bir keresinde vergi dairesine bildirim bile yapmadım şube için. dolayısıyla sıfır stopaj.

bu saçma vaziyetten kurtulmanın yolu, şirketten kiralama yapmak. bu sayede kira için çıkan meblağ karşılığı fatura olur ve stopaj olmaz. hatta evi bile arayıp bulup şirketten faturalı olarak kiralamıştım.

eğer bu mümkün değilse başka bir çözüm yok.
  • scudman1  (07.09.21 18:35:22) 
Çocukluğumdan beri ticaret yapan biri olarak yıllarca beni de rahatsız etmiştir bu.

Hatta "dükkanın mülk sahibi isen stopaj ödemezsin" kısmını öğrenince hepten çıldırmıştım, "ulan kiracı esnaf ödüyor da, mülk sahibi esnaf nasıl ödemez" diye.

Ama yıllardır olaya tersten baktığımı anladım ve olgunlaştım, açıklamaya çalışayım;

Devlet diyor ki "kendi mülkünde ticaret yaparsan kira stopajı yok, ama kira ödersen kira ödediğin adamdan vergi alacağım, bu yüzden sen o vergiyi mal sahibine ödemeden baştan kesip bana vereceksin."

Yani devlet diyor ki;

kiran 1000 liraysa 250 bana, 750 mal sahibine ver. Ben mal sahibi ile uğraşmayayım, senle sürekli muhatapım zaten.

Ama biz olaya tersten bakıp sanki ödediğimiz kira üzerinden ekstra devlete veriyormuşuz gibi bakıyoruz. Vergiyi bizden değil mal sahibinden alsa kiranın üstüne o vergiyi ekleyecek zaten mal sahibi.

Kendi 750 sinden vergi veremeyecek yani, senden 1000 alıp 250 devlete 750 kendine alacak yine.

Dükkan kiralarken yaptığınız pazarlık, mal sahibine vereceğiniz net kiranın pazarlığıdır, onun üstüne stopajı da ekleyip brüt kirayı bilip giderinizi ona göre hesaplayın.
  • John Bloor  (08.09.21 11:24:48) 
@john "...750 kendine alacak yine."
yok almayacak işte, daha fazla alacak. çünkü eksik beyan edecek(çift sözleşme). onun eksik beyan etme faturasını kiracı ödüyor

  • comp  (08.09.21 13:56:15) 
@John Bloor un dedikleri bence de, siz banka üzerinden kira ödemenizi yaptığınızda o da yıllık gelir vergisini beyan ederken kaçıramaz.
Devletin burada amacı kaçabilecek verginin kısmını kurtarmakmış sanırım ama şu anda konut kiralarında dahi mülk sahibi o vergiyi kaçırmaya cesaret edemez elden almıyorsa kirayı, bu sebeple şu anki amacını yıldan yıla alacağı gelir vergisinin bir kısmını peşin toplamaktır devletin bence.

Bu emlakçı komisyonunu ev sahibi ödemeli demek gibi, o para illa bir yerlere yedirilir, ev sahibi 1500 lira yerine 1650den verir, ertesi sene de yüksekten zam yapılmış olur eve bir de. Bu vergi de böyle, stopaj ödenmese tüm vergiyi mülk sahibi ödeyecek dense kira bedeliniz artırılacaktır gene. Herkes hesabını yapıp kira istiyor - kira veriyordur bence.

Bu stopaj mülk sahibinin mart ayında çıkacak gelir vergisinden düşülüyor ve mülk sahibi kalanı ödüyor gibi bir şey olmalı, yoksa %20 zaten az oluyor.
  • atom karincanin torunu  (08.09.21 14:18:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.