[]

TR-Yunanistan özel tekne ile geçiş

Merhaba,

Bildiğimiz üzere Ayvalık-Midilli, Bodrum-Kos, Bodrum-Rodos, Çeşme-Sakız, Kuşadası-Samos feribot seferleri var (eski normalde). Diyelim ki ben (normal zamanlarda ya da şimdi pandemi zamanı) Datça-Kos geçişi yapmak istiyorum, özel bir tekne falan kiraladım. Bu mümkün mü? Sanırım değildir, pasaporta çıkış damgası vuracak bir çıkış gümrüğü gerekir gibi geliyor; ama bilemiyorum. Eğer gerekiyorsa özel teknelerin yolcuları falan nasıl bir Yunan adasına geçiyorlar, bir Türk toprağına çıkıyor, o işler nasıl halloluyor anlamıyorum. Aydınlatan olursa sevinirim.


 
En özet haliyle transit log belgesiyle giriş - çıkış yapılıyor.
Eğer yanaşılacak liman yada marinada pasaport polisi yoksa yanaştıktan sonra dışarıya çıkmadan acenta tutuyorsun o senin yerine evrakları alıp transit logu imzalatıyor..

  • Northern Mariner  (07.09.21 09:22:39) 
Bu durumda ben sıradan bir vatandaş olarak Datçalı bir tekneciye "Seni tutup Kos'a gidebilir miyim?" diyemem yani?


  • kizil sakalli sari  (07.09.21 10:05:47) 
muhtemelen dersin de pasaport kanununa uymamaktasn ceza yersin.


  • liberal  (07.09.21 10:11:47) 
- Datçalı bir teknecinin teknesinin transit logu, gerekli sigortaları (Yunan adaları clause ve 300.000euro -yada karşılığı TL- 3. şahıs mali sorumluluk içermeli)
- Datçalı teknecinin Amatör denizci belgesi, kısa mesafe telsiz operatörü belgesi, pasaportu ve Yunanistan vizesi
- Senin pasaportun ve Yunanistan vizen olursa tabiki götürebiliyor.

Sen x kişisinin hususi teknesi ile tek başına gidemiyorsun. İllaki tekne sahibi evraklarıyla beraber yanında olacak. Datçalı tekneciyle para durumunuz olmaması gerek yada gizli olmalı, çünkü hususiden ticariye dönüyor o zaman :)

Ancak tekne brokerlarından kiralanmış ticari kayıtlı tekneler ile eğer ehliyetin varsa ister tek başına istersen beraberindeki misafirin ile gidebilirsin.
  • Northern Mariner  (07.09.21 10:22:19 ~ 10:33:01) 
Merhaba soruya ek olarak, özel teknemiz ile yunan adalarına gidip koylara demir atıp karaya çıkmadığımız durumlarda ne yapılıyor ?

Yine giriş çıkış yapılması gerekiyor mu ?
  • kaiserr76  (07.09.21 10:24:22) 
@kaiserr76 bildiğim kadarı ile en kısa süre içerisinde transit logu onaylatmak gerek. Aksi halde kaçak duruma düşersin ve yaptırımları var.

Prosedür kabaca şöyle, adalardan istediğine gidebilirsin ancak ilk önce ana liman olan adadan girişini yaptırıyorsun.

Adanın yakınlarında demir atınca ülkenin kıta sahanlığına yani resmi olarak ülke sınırından içeri giriyorsun :)
  • Northern Mariner  (07.09.21 10:31:55) 
Özel tekne ile gittiğinizde kimse sizi karşılamıyor. Yatı limana çektikten sonra gidiyorsunuz pasaport girişinizi yapıyorsunuz.


  • monicapp  (07.09.21 12:24:37) 
her gittiğiniz yerde kendiniz işlem yaptırmanız gerekiyor ancak pandemi nedeniyle deniz yoluyla geçişler şu anda kapalı. (ya da en azından bir kaç hafta öncesine kadar kapalıydı)


  • co2s2  (07.09.21 13:34:39) 
@monicapp,çıkış damgası nasıl olacak? Datça'da gümrük yok ise (sanırım yok)


  • kizil sakalli sari  (07.09.21 13:49:11) 
@kizil sakalli sari Datça'da Deniz Hudut kapısı var.
www.egm.gov.tr

Deniz polisine gidilir ve pasaportlara çıkış yaptırılarak polis ile teknenin çıkış yapacağı saatte buluşmak üzere anlaşılır.(yeşil pasaportlular kurumlarından yurt dışına çıkmasında sakınca yoktur ıslak imzalı belge alırlar)

Gümrük ve Liman Başkanlığı'nda yine transit loga onay alınır.

En son belirtilen ayrılış saatinde Deniz Polisi ve Gümrük Muhafaza memuru tekne iskelesine gelir ve ayrılışı teyit eder.
  • Northern Mariner  (07.09.21 17:24:55 ~ 17:27:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.