[]

makarna sos

makarna'yı sade yemekten bıktım. ne zaman sos yapmaya çalışsam beceremeyip beğenmediğim için en fazla yağına baharat filan koyuyorum ama güzel bir sos ile yemek de istiyorum.

internette basit ve kolay sos tariflerine bakıyorum ama çoğu ya basit olmuyor ya da denediğimde niyeyse kötü oluyor.

sizin sürekli yaptığınız basit ve güzel sos tarifleriniz var mı? nasıl yiyorsunuz makarnayı genelde?

 
Kremalı mantar sos oldukça basit. Güzel de olur.

Benim sık yaptığım sos ise arrabbiata sos. Bu da basit. Domates rendeleyip içine az miktarda kimyon ve kara biber, bol miktarda kırmızı toz biber (pul değil). Bunu pişirdikten sonra 7-8 tane zeytinin çekirdeklerini çıkarıp içine doğrayacaksin. Penne makarnayı da hafif dişe gelir şekilde, çok pişirmeyeceksin. Sonra sosu üzerine ekleyip en tepeye parmesan rendesi atacaksın çok abartmadan.
  • himmet dayi  (07.09.21 06:20:47) 
Derin ve geniş bir tavada zeytinyağını hafif kızdırıp içine kaşar peynirini irice rendeleyip üzerine köri serpiyorum.Ardindan makarnanın suyundan bir çay bardağı kadar alıp sosa döküyorum.Suyun yarısını çekince makarnayı süzüp (Ben biraz diriyken alıyorum,diri seviyorum) tavaya ekliyorum.Kısik ateşte sosu tamamen yedirene kadar ezmeden karıştırıyorum.Tabaklara servis yaptıktan sonra da ince doğranmış defne serpiştiriyorum çok az.


  • Sonnöbettutucu  (07.09.21 06:35:32) 
Kıyma
Sarımsak
Salça
Tuz karabiber kimyon

Bunları yağda kavur, gel bana dua et
  • etna  (07.09.21 06:58:15) 
tereyağ peynir ikilisi ile güzel oluyor. hazır çorbalarla makarna sosu yapan bi arkadaşım var. kremalı mantarla onu deniycem bi ara. sağlıksız gerçi ama 1 kereden bişey olmaz.


  • xrated  (07.09.21 07:48:17) 
Ton balıklı makarna benim en sevdiğim ve 15 dakikada tek tencerede yapıyorum. Bu tarif iki kişilik ve yaklaşık 250-300 gr makarna için.

Zeytinyağlı ton balığının yağını tencereye süzüyoruz (ton balığı en son girecek). Ocağı açıp yağı kızdırıyoruz, bir yemek kaşığı domates salçası, kaşığını ucuyla biber salçası koyup yağda kokusu çıkana kadar çeviriyoruz. Sos kıvamı alacak kadar su ekliyoruz, ardından sosa tuz, karabiber, kekik, nane ve fesleğen ekliyoruz. Makarnayı üzerine ekleyip, makarnanın üzerini kapatacak kadar kaynar su ekliyoruz. Karıştırarak pişiriyoruz. Suyunu çekince altını kapatıp, ton balığını ekleyip şöyle bir karıştırıyoruz. Tabağa koyduktan sonra üzerine ince rende ile biraz eski kaşar rendeliyoruz. Bu sosta dilerseniz domates salçası yerine rendelenmiş / konserve domates de kullanabilirsiniz, harika olur.
  • gmzo  (07.09.21 08:11:29) 
Pesto sos mükemmel bişey bence.

Daha önce denemediysen hazırı var, bi onu dene. Beğenirsen evde kendin yaparsın.

Yapması da basit. Fesleğen, fıstık, peynir. Üstüne yağ, tuz, sarımsak sosu döküp rendeden geçiriyorsun, kavanoza atıp 1-2 gün bekletiyorsun. Sonra makarna yiyeceğin zaman al 3-5 kaşık koy makarnaya ye.

Kremalı sosları fazla ağır ve sağlıksız buluyorum.
  • plutongezegendegilmi  (07.09.21 08:19:52) 
"Cacio e Pepe" en basit ve bence dünyanın en güzel makarnası. Havalar soğuyunca yapmaya başlıyor ve bütün kış kavrula kavrula yiyorum:D Şunu yazarken bile ağzım sulandı.


  • ganbatte  (07.09.21 09:17:05) 
en çok arabbiata yapıyourm ki aslında bi özelliği yok domates acı biber ve sarımsak. bunun içine zeytin falan atılmaz ama. atarsanız başka bir şey olur.

mantarlı da çok kolay. etli de yapabilirsiniz. şöyle güzel bir bonfile eti 2 saate yakın (ara ara kaynar su ekleyerek) çok ince kıyılmış domates biber havuç soğan sarımsak ve varsa beyaz şarapla pişirin, lifleri dağılmaya başlayınca hafif sert kalmış makarnayı (tercihen fettucine ve kaliteli bir markadan) biraz da suyuyla atın birlikte makarna yumuşayana kadar (çok yumuşamasın) pişirin, üzeirne de parmesan. biraz zaman alır ama yediğiniz en güzel makarna olabilir.
  • bohr atom modeli  (07.09.21 13:03:15 ~ 13:06:33) 
Milli sosumuz: İki kaşık salçayı yağda biraz kavurun. İçine haşlama suyundan yarım kepçe dökün. Sarımsak, pul biber, karabiber, kekik, bir tutam şeker vs. ekleyin.

Makarna+sos+taze fesleğen+tulum/kaşar peyniri.
  • zihua  (07.09.21 20:34:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.