[]

Ethernet kablosu uzarsa bağlantı hızı azalır mı?

Sb




 
Azalır.

(Yol uzarsa yorgunluk artar.)
  • Erva  (06.09.21 18:41:51) 
10 metrelik kabloda da mı azalır?


  • birmilyonunvarmi  (06.09.21 18:43:02) 
10 metrede hic bir şey olmaz. Cok cok az ping oynar.


  • westblack  (06.09.21 18:44:25) 
10 metre sorun olmaz.


  • Erva  (06.09.21 18:47:05) 
Azalır, ethernet kablosunun optimal uzunluğu en fazla 100 metre olmalıdır. Bu mesafeye yaklaştıkça ve üzerine çıkıldığında performans gözle görülür şekilde azalır. Elbette bağlantı hızına trafik, kullanılan cihaz sayısı vb. pek çok parametre eklemek mümkün ancak uzunluk söz konusu ise kriter 100 metredir.

10 metrede hiçbir sıkıntı olmaz, dert etmeyin.
  • burka  (06.09.21 19:12:08) 
Hıza etkisi olmaz.

Latency'e etkisi (ping) plur.. ama nasıl olur? :)


Veriler bakır kablo üzerinde ışık hızına yakın hızda ilerler. 200000Km/saniye..

Her bir metreyi bir yönde 5 NANOSANiYE de gider yani veri.
100 metre ethernet kablosu olsa (bu zaten azami uzunluk) ping süresine git-gel 1 MiKROSANiYE etkisi olur.

Ping sürelerini milisaniye ile olcuyoruz. Kablodan kaynaklı ping süresi değişimini hissetmeyi bırakın, konvansiyonel yollarla ölçemezsiniz bile.

Bağlı olduğunuz sunucu ile aranızda binlerce kilometre varken ekstra 100 metrenin anlamlı bir etkisi olmaz yani.

Latency nin büyük bir kısmı kıtalar ve şehirler arası kablolarda, en çok da yönlendiricilerde gerçekleşir.
  • nop  (06.09.21 22:04:34) 
100 metre bile olsa bir etkisi olmaz. 1ms fark bile çıkması pek ihtimal dahilinde değil. aşağıda da işsiz birilerinin test videosu var. inanmayan izlesin.

www.youtube.com
  • kent sakini  (07.09.21 15:42:16) 
@kent sakini'ne istinaden yanıtlayayım

Video'a göz attım, sadece kablo uzunluğu üzerinden bir test gerçekleştirilmiş. İşim gereği her hafta düzenli olarak aktif network bağlantısı kurmam gerekiyor. Cruise gemileri için yolcu check-in/check-out bilgisayarları kuruyoruz, gün bitiminde toplanıp gidiyoruz. Daha iyi canlandırabilmeniz açısından havalimanlarındaki yolcu bavul teslim, bilet alma bölümünü düşünebilirsiniz. Gemi boyutuna göre 40 ile 80 bilgisayar kurulumu, 2500 ile 5000 arası yolcu katılımı oluyor. Kısacası bu bilgisayarlar gemideki sunuculara erişmek için aradaki network bağlantısını kullanıyor, çok yoğun, aktif bir kullanım içerisinde oluyorlar.

Benim işim de anlık olarak network trafiğinin kalitesini takip etmek, gerekirse müdehale etmek. Tabi bu sırada bilgisayarların kullanımının yanı sıra gerçekçi boyutta veri paketleri gönderek ne kadar sürede vardığını da gözlemliyorum. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki kablo uzunluğunun arttığı durumlarda performansta düşüşleri gözlemledim. Uzunluğu azalttığım durumlarda verimin arttığını söyleyebilirim. Tabi benim senaryom yoğun kullanım ve çok istemci içeriyor. Az sayıda kullanıcıda gözle görülür fark yaratmayabilir.
  • burka  (07.09.21 18:22:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.