[]

İntel core i serisi vs ryzen serisi

Eski zamanlarda amd intele rakip olmasına rağmen performansı intele göre çok kötüydü. Ruzen serisiyle bunu aşabildi mi yoksa paran varsa hala intel işlemciler tercih sebebi mi?

İ5 ile ryzen 5 serisi, i7 ile ryzen 7 serisi mi aynı segmentte? Bu kıyaslamada kullanılan diğer parça uyumları da etkilidir eyvallah ama biri tercih sebebi olsa hangisi olurdu?


 
Şu an Ryzenler açık ara önde. Bu nedenle Intel fiyat kırıyor çoğu işlemcisinde. Yine de Intel çok mantıklı değil zira anakartları pahalı, verdiği soğutucu beş para etmiyor veya hiç vermiyor.

Intel'in tek artısı laptoplarda Amd işlemcilerin Thunderbolt kullanamaması zira Thunderbolt'un patenti Intel'e ait. An itibariyle bunu telafi edecek bir şey de yok Amd tarafında.
  • bana kedicik derdi  (05.09.21 20:56:57) 
Karşılaştırması zor ama genel olarak AMD öne geçti. Dediğiniz gibi diğer parçalar olsun fiyatlar olsun bunları görmezden gelirsek Ryzen'lar en iyi kartlar. (En azından bu sene sonunda Intel'in çıkaracağı Alder Lake serisine kadar)

Öte yandan, amacınıza da bağlı. Mesela oyun oynayacaksanız çoğu zaman Ryzen 5600X ile 5950X arasında bir fark yok. Oyun bilgisayarlarında Intel 11400 en ideal kart olabilir sanırım. Belki 11600.

Cidden CPU heavy tasklar çalıştırıyorsanız da 3900X veya 5900X derim.


Ha bir de Intel kartlar dahili GPU ile geliyor, CPUyu takıp GPUya ihtiyaç duymadan pc'yi açabiliyorsunuz, hatta bir sürü oyunu oynayabiliyorsunuz. AMD'de gelecek seneye kadar hala yok bu olay ekstra GPU almak zorundasınız sırf PC açılsın diye.



Özet: Şu an için en f/p neyse onu alın diyorum pek fark yok.
  • aguen  (05.09.21 21:04:28) 
@aguen
Amd APU'lar var bunların dahili gpu'su da var. Sonu g ile biten işlemciler bu özellikteler. Ryzen 5000 için dahi var. Ayrıca Intel'in dahili grafik arabirimi zımbırtısın son derece tırt. Son çıkan Amd APU'lar aşağı yukarı gtx 1050 kadar bir grafik gücüne sahip.

  • bana kedicik derdi  (05.09.21 22:08:51) 
Ryzen serisinin oyunlarda tek çekirdek kullandığını duymuştum.
Oyun bilgisayarı almayı düşünen bir arkadaşım bu nedenle Intel tercih etti.
Bu konuyu arastirmani öneririm.

Diğer bir nokta ise bilgisayar üreticileri AMD islemcileri her
modellerinde kullanması nedeniyle ürün çeşitliliği Intel kadar yok.

Ryzen serileri server işlemci piyasasında Intel çok üzerinde lakin yine ürün çeşitliliği yüzünden alternatifiniz pek yok. Umarım bu durum ilerleyen dönemlerde değişir
  • kaiserr76  (06.09.21 07:34:27) 
  • kaiserr76  (06.09.21 08:58:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.