[]

Doktor maaşı

Lütfen bilenler maaşları yazabilir mi? Bu konuda korkunç bir bilgi kirliliği var. Biri pratisyen 10 bin civarı alır eklerle birlikte derken diğer 8-9 bin aldım, aha bordrom diyebiliyor.

Pratisyen 8-10 civarı, uzman da 12-15 bin civarı deniyor ortalama. Elbette mutlak bir ücret yok, herkes farklı alıyor ama kalkıp da 6 sene okuyan bir pratisyen nasıl 8-9 bine razı olabiliyor.


 
Pratisyen için 8-9 bin kötü para değil. Yaptığı iş yorucu değil ve risk yok. Esas sorman gereken günde 12 saat ayakta duran nasıl asgari ücrete çalışır olmalı


  • integrative  (04.09.21 12:26:31) 
Razı olmak zorunda çünkü. Napsin 6 sene okuduğu mesleğini bırakıp pazarda limon mu satsın?
Bir yerden sonra meslek değiştirmek çok zordur. Genelde tıp okuyan öğrenciler bunu bilmeden okuyor. Öğrendiklerinde zaten okumaya başlamış oluyorlar. Çevreden de yoğun baskı görüyorlar doktor olmaları için. Benim gördüğüm geneli böyle. Ve bir çoğu da mutsuz.

  • kaptan maydanoz  (04.09.21 12:30:08) 
pratisyenlikte nasıl risk yok ve yorucu değil? Pratisyenlik yapmadım ama ayda 10-12 nöbet tutup acilde çalışıyor insanlar. Gayet yorucu ve risk düzeyi yüksek bi meslek.

Benim pratisyen arkadaşlarım 8-9 bin alıyodu ortalama. Onlar da istifa etti yeni. Asistanlar bölüme göre değişmekle beraber 7-11 bin arası alıyor. Temel bilimler düşük, klinikler daha yüksek, cerrahiler en yüksek gibi.
  • nundu  (04.09.21 12:31:45) 
Covid ek ödemelerini saymazsak batı illerinden birinde acilde çalışan pratisyen maaşı 7500'u geçmiyordu bu yıl. Sözleşmeliye geçenler 9-10 kazanabiliyor.

Bu arada pratisyenin işi nasıl "yorucu değil ve risk yok"muș anlam veremedim. 24 saat boyunca acilde tek hekim olarak 300 400 hasta bakıyor insanlar. Ne tuvalete gidebiliyorlar ne yemek yiyebiliyorlar doğru düzgün.
  • signore  (04.09.21 12:31:55) 
doktor degilim ama surekli hastane yapiyorum ister istemez birlikte oluyorsun. 9000 civari diye biliyorum.
9000 tl'ye nasil katlaniyor diyen arkadaslara ilave bir sey diyeyim. su an ekskavator operatorum 6500 tl maas aliyor hem de haftadan haftaya maasini aliyor, yemek yol bizden adama ev de tuttuk faturalar da bize ait. bu adam lise mezunu. liseden sonra okumadi. universitede para zaman harcamadi universite kazanacagim diye dersaneye gitmedi para ve zaman yine kaybetmedi. gencligini doya doya yasadi :)
maas isleri ekonomi ve ulkede plansiz programsiz isler yapmasindan dolayi karman corman oldu.
dogal seleksiyon ile raya girecek maalesef.
  • turbo sadık  (04.09.21 12:53:50) 
Hekim olarak cevap vereyim. Bilgi kirliliginin en onemli sebebi hastaneler arasi odemelerde ciddi farkliliklar olmasi. Doner sermaye cogu hastane artik veremiyor ve hekimlerin onemli kismi ciplak maas almak zorunda kaliyor. Az miktarda doner alan hekimlerin sadece ciplak maasini soyleyerek durumu oldugundan daha da kotu gosterme cabasi icerisinde de olduklarini da gozlemliyorum ayrica onu da not edeyim.

Dolayisiyla su durumda ortalama rakamlardan bahsedebiliriz. Evet dogrudur pratisyenlerin cogu 10 civari alir. Uzmanlarin da cogu 15 civari alir. Sozlesmeli yerlerde, ki bu dogunun sinirli sayida yerleridir, bu rakamlar yaklasik 1.5 katina cikar. Ozellerde ise ust limit hekimin musteri getirme dolayisiyla medyatikligi oraninda bu rakamlarin 30-40 katina cikabilir, ama bu da halen calismakta olan 165 bin hekim icerisinde birkac yuz kisiyi gecmez.

Nasil razi olabiliyor kismina gelince: cevremde yurtdisi dusunmeyen kimse yok. Bu sartlarda calisilmaz cunku. Asistanlikta benim comezim olan arkadasim du an ingiltere’de, kidemlim almamya’da, bir baska kidemlim almanya icin dil sinavina hazirlaniyor. Sadece parasi degil, turkiyenin siyasi durumu, insanlarin tutumu, calisma sartlarinin yurtdisi cogu ulkeye gore emsalsiz agirligi.. ben ve esim de dogudaki sozlesmeli isimizden istifa ettik, simdi issiz olarak 2 aydir oturuyoruz evde bir planimiz bile yok. Belki biz de ugrasir gideriz yurtdisina bilemiyorum. Ama boyle gitmez bu is. Onumuzdeki seneler icin hekim acigi olasiligi sanilandan daha karanlik ama insanlar farkinda degiller, sosyal medyada gordugum kadariyla da isini duzgunce yapan insanlara arkamizdan kufurler ederek ugurlayanlar pek farkinda olma potansiyeline de sahip degil. Uzgunum kisacasi.
  • gibicibicis  (04.09.21 12:58:53) 
Başka ülkelerde doktorluk kolay iş değil. Örneğin ABD'de önce bir lisans okuman gerekiyor tıp fakültesine giriş için sonra tıp eğitimi sonra uzmanlık derken en az 14 yıllık bir süreç.

İngiltere'de de genelde fizik matematik gibi lisans bölümlerinden mezun olanlar tıp fakültelerine kabul alıyorlar. Nereye gidiyorlar Türkiye'den öyle kolay mı??

Bir de bu işin zor bir iş olduğu belli. Ameliyat yapacaksın, nöbet tutacaksın. Bunlar kolay olabilir mi? Para konusuna gelirsek de uzmanlığı seçmemiş bir pratisyen sağlık ocağında nöbet mi tutuyor? Uzmanlık öğrencisinin süreci geçici.

En bol para sanayide var. Çıraklıktan başlayıp meslek öğrenen 3-4 ev alıyor. Bunu yapmak istemez mesela kimse.

Bir de özel üniversitelerin yeni hedefi tıp fakülteleri. Diş hekimliği bu şekilde bitirildi mesela. İşsiz diş hekimi olabiliyor Türkiye'de.
  • integrative  (04.09.21 15:39:27 ~ 15:59:20) 
Tip secen adamin zaten aileden durumu iyi degildir.

10-15 dedigimiz maasi sulalesinden ondan baska alan yoktur.
Zaten yeni mezuna bu parayi veren baska bir meslek bilmiyorum.

Maastan yana cok sikintilari yok is yukunden dertliler.

Bir de eskisi gibi saygi duyulan bir meslek degil.
Hocam hocam diye dolananlar yok etrafinda.
Bu yuzden mutsuz oluyorlar.

Aki *okunu temizlemiyor diye bir tabir vardir tam o durumdalar.
  • divit  (04.09.21 15:46:45) 
@integrative

yeni mezun pratisyenlerin çoğu acilde çalışıp nöbet tutuyor. Sağlık ocağında çalışan çok çok az bir kısmı var. Ayrıca Türkiye'den yeni mezun bir doktor için İngiltere, ABD ya da Almanya'ya çalışmaya gitmek TUS kazanmaktan daha kolay yabancı dili varsa.
  • nundu  (04.09.21 16:40:52) 
@nundu

Yeni mezun bir doktorun nasıl kolay gitmesi? ABD için şartlar belli. Tekrar orada okuyacak. Tıp okumak için önce bir bölüm okuyorsun ABD'de. Mesela mühendislik gibi. Burada TUS'ta baş ettiğin kişiler belli. Oralarda doktor olabilmek için Çinli ve Hintlilerle baş edeceksin. Yapan çıkar mı çıkar ama kolay değil.
  • integrative  (04.09.21 17:37:44) 
eli yuzu duzgun ulkelerde birakin pratisyen hekimligi, disardan gelen adama baytarlik bile yaptirmazlar, onune binbir turlu engel cikar.

6 sene okuyan nasil 8-10 bine razi oluyor diye sorulmus, mimar muhendis tayfasi ne yapsin? doktorlukta birini gebertsen en azindan allahin takdiri diyip aradan siyrilma sansin var, muhendislikte o da yok :)
  • cooperr  (04.09.21 19:04:58) 
Asgari ücret, açlık ve yoksulluk sınırı kaç tl ?
O zaman 10 bine razı olmaktan başka çare yok.
Ha tabi keşke herkes daha çok kazansa, ama 3bin tl maaşla adamlar 4 çocuk bakıyor.
Ülkenin gerçeği bu. Pratisyen Doktor da bunu kabul edecek.
İlerde zaten daha çok on katı kadar çok kazanma imkanı var.
  • photo85  (04.09.21 21:20:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.