[]

Şirket üstüne araç kiralama ve ortaklara etkisi.

2 ortaklı bir şirket var diyelim. Şirketin aylık/3 aylık vergisi ortalama 100tl oluyor diyelim. Standart bu civarlarda hep.

Şirket ortaklarından birisi, şirket üstüne araba kiralayıp, şirketin vergisinden düşmesini istiyor diyelim. Ancak bu ortak, aracı kendi kişisel kullanımı için kiralayacak, şirket işleri için değil.
Kiralama masrafı da aylık 1000tl olsun.

Bu noktada diğer ortağı etkileyen ne olur?
Ayda ortalama 100tl gelen vergi borcu ne şekilde etkilenir?
Kişisel kullanım amacıyla kiralama yapılacağı için, aracı kiralayan ortağın şirket hesabına ne kadar ödeme yapması gerekir?

Burda öğrenmek istediğim iki şey, diğer ortağın bundan nasıl etkileneceği. Kendisine ya da şirkete bir ödeme yapılması gerekir mi?
Aylık standart 100tl civarında gelen vergi borcu ne şekilde etkilenir?
Diğer ortağın "şirkete aylık 100tl vergi borcu geliyorken, ben bu kiralamayı kabul etmiyorum, gerek yok" diyebileceği bir şey var mıdır?

 
Peki dediğim gibi aylık standart 100tl vergi geliyorken, bu da artacak mı?
Diğer ortak aylık 100tl yerine neden 200tl ödeyeyim, kabul etmiyorum diyebilir mi?

Ayrıca aracı kullanacak olan ortak, vergiler düştükten sonra üstüne düşen kısmı ödeyecek zaten. Tüm kiralama masrafını şirkete yansıtma durumu yok.

Ama dediğim gibi, aylık 100tl gelen vergi borcu, kiralama sonrası ne kadar gelecek?
  • anatomik  (03.09.21 22:21:30) 
Tam kiralama 2500tl oluyor. Bu şekilde kimin ne ödemesi gerekiyor ve hangi senaryoda kim kârda ya da zararda oluyor?

Kafam hiç basmıyor bu işlere, o yüzden ne kadar sıfırdan ve farklı senaryolar üzerinden anlatırsanız o kadar çok anlarım :))
  • anatomik  (03.09.21 22:37:43) 
Çok teşekkür ederim.
Yalnız düzenlemeden önceki halini de okumuş bulundum mesajın :)
O 800tl mevzusu nedir tam olarak? Yalan mıydı o? :)

Bu arada bu durumdan olumsuz etkilenen taraflardan biri değilim ben şu an. Sadece işin detayını ve nasıl yapılırsa nasıl olur kısımlarını öğrenmek istiyorum.
  • anatomik  (03.09.21 23:17:06) 
Anladım. Yani aracı kullanacak olan kişi 1875tl cebinden şirketin kasasına koyduğu sürece, kimse bu durumdan olumsuz etkilenmemiş olacak, doğru mu anlamışım?


  • anatomik  (03.09.21 23:31:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.