[]

SAT/TV uydu sinyal problemi

Arkadaşlar merhaba,

Tuhaf bir sorunum var. uydu sinyali ile ilgili. Binada merkezi sistem kurulu. Çatı katında bir kutudan tüm dairelere dağılıyor.

Bende kendi dairemde duvardaki SAT/TV prizinden kendi cihazıma uydu sinyali alıyorum.

Fakat ben tedbir amaçlı olarak akım korumalı priz kullanıyorum. Bu priz üzerinde SAT/TV içinde koruma var. yani uydu kablosunu duvardan direkt olarak cihaza (TV) bağlamıyorum, önce Akım korumalı prize giriyorum oradan çıkan ucu TV’ye bağlıyorum.

Geçen hafta bulunduğum bölgede bir elektrik kesintisi oldu. kesinti bitince TV’de uydu sinyali yoktu. Gidip merkezi sistemin kutusunu resetledim. Düzelmedi. Eve geldim TV’ye giren uydu kablosunu direkt duvardaki hatta bağladım, yani akım korumalı prizi iptal ettim. Uydu sinyali geldi. Tekrar akım korumalıya bağladım sinyal kayboldu. Dedim herhalde priz işini yaptı ve kendi yandı.

Yenisini sipariş ettim. Geldi bağladım. Yine sinyal yok. direkt duvara bağlıyorum sinyal var, yeni akım korumalı prize bağlıyorum sinyal yok.

Aklım almıyor, bugüne kadar çalışan şey elektrik kesildi diye ne oldu da şimdi çalışmıyor. Priz bozulmuştur diye gidip yenisini aldım. O da çalışmıyor. Yani eski prizde sağlam büyük ihtimalle.

Zayıf akım konularına hakim, bu işlerden anlayan var mı?

 
@cosmicstring, yok. onu da değiştirdim. araya korumalı priz dahil olunca sinyal yok oluyor. eskisi bozulmuştur diye yenisini aldım yenisinde de aynı durum oldu. zayıf akım olaylarından nefret ediyorum. garanti saçma sapan bir sebep çıkacak. çözüme dair en ufak fikrim kalmadı. her yolu denedim. bilmediğim ve atladığım bişey kesin vardır.


  • draconas  (02.09.21 11:21:48) 
Normalde elimizdeki her şey çalışıyor, sadece araya akım korumalı priz girince çalışmıyor. Yani başka hiç bir kablo soket vs değiştirmiyoruz.

Sadece araya akım korumalı prizi sokunca devre bozuluyorsa, en büyük ihtimal yeni gelen prizin de bozuk olmasıdır.

Elimizdeki cihazın sağlamlığını başka bir sistemde deneyemiyorsak, sırf cihazı yeni aldık diye sağlam olduğuna emin olamayız.

Ya bu yeni prizi başka bir uydu sisteminde deneyip, sağlam olduğunu görüp sonra kendi uydu sistemimizde hata arayacağız.

Ya da 3. bir priz elde edip onu da deneyeceğiz.

Edit: Ben olsam ilk prizi söküp devreyi kesen elektronik malzemeyi alıp değiştirirdim. Siz de o prizi çöpe atmayın, iş görür hala parça değişirse.

Bir de yine ben olsam yeni prizin de içini açar ve giriş çıkışlarına bakarım her şey yolunda mı diye.
  • John Bloor  (02.09.21 12:23:57 ~ 12:26:04) 
yukarıdaki merkezi sistem uydu santralinde sana gelen portun yerini değiştirtmeyi deneyin. başka boş bir yere taksınlar. enerji dalgalanmasından çok etkilenen cihazlar onlar.

diğer yorumum ise anlattığınıza göre sanki bir topraklama sorunu var.
  • delidir yakalayin  (02.09.21 13:36:54) 
@delidir yakalayin topraklama ile ilgili tahmininiz nedir? sorun olarak? dağıtıcı kutunun topraklaması mı, yoksa bina topraklaması mı?

yukarıdaki cihazdan bana gelen kabloyu boş bir porta kaydırmak aklıma geldi ama işi yapan kişi kabloları etiketlemediği için hangi kablo hangi daireye gidiyor bilmiyorum. büyük ihtimalle söz konusu cihazın şasesi de topraklanmamıştır diye tahmin ediyorum. evdeki prizlerde toprak hattı var. hatta yeni aldığım priz onun kontrolünü de yapıyor. topraklama yoksa üzerinde topraklama ile ilgili led yanmıyor. tabi bina topraklaması ne kadar doğru yapıldı bilmiyorum. meger ile ölçüm yapacak durumum da yok :)
  • draconas  (02.09.21 14:00:24) 
hocam sinyal yok derken hem sinyal gücü hem de sinyal kalitesi mi çok düşük? eğer ikisi birden çok düşükse ara kabloda hata olma ihtimali var (değiştirmiş olsanız da sorun olabilir). imkanınız varsa koruma yerine aşağıdaki bağlantı elemanından alıp bir de öyle deneyin. eğer bunu kullandığınızda yine sinyal olmazsa sorun kabloda demektir. sinyal alırsanız da sorun koruma elemanındadır.

productimages.hepsiburada.net

bir de bazen anten kablolarında tek bir tel yüzünden kısa devre olabiliyor. ara kablonun bağlantı uçlarına bakıp koaksiyel kabloda merkez tele değen ince teller var mı bi kontrol edin derim.
  • shadowfollower  (02.09.21 16:05:22) 
@shadowfollower

benim daireye gelen kabloyu buldum. başka porta taşıdım. anlık bir görüntü geldi geri gitti. ara kabloyu baştan yapacağım. shield yüzünden kısa devre ihtimali olabilir. baktığımda yoktu, yaparken dikkat ettim ama mantıklı. bir daha kontrol etmekten zarar gelmez. bir de bakır telin uzunluğu da önemli sanırım. çok uzun ya da çok kısa değil. bir uzunluğu var ama tam ayarı bulamadım. :) en kötü hazır kablo alacağım. herhalde hazır kabloları test ediyorlardır. data kablolarını (ethernet vs.) test ediyorlar ama coax kabloları da ediyorlardır herhalde :)
  • draconas  (02.09.21 16:24:21 ~ 16:26:05) 
ikisi de olabilir. her iki tarafın'da toprak voltajını ölçmek lazım. kaçak var mı yok mu diye.


  • delidir yakalayin  (04.09.21 13:41:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.