[]

Elasticsearch

en son 3-4 yıl önce falan kullanmıştım.

şimdi bir projemde düzgün bir arama sistemi için kullanmak istiyorum.
sizce AWS, digitalocean vs. platformlarda bir sunucu açıp kurmakla uğraşmanın mantığı var mı?

yoksa

www.elastic.co

direkt burdan bir cloud paket alayım mı?

 
boyle bir seyin kurulumuna ne kadar hakim oldugun / linux admin bilgine falan bagli. bir de kimin icin yapiyorsun vs. o da onemli. high availability vs. bunlarin sorumlulugu sana kaliyor kendin kurunce. serveri guncelle, onu bunu guncelle, server bir sure down olacaksa failover var mi vs. bunlar dert degilse kendim kurar gecerim. klasik managed / non-managed tradeofflari gecerli yani. yoksa tek instance bir elastic calistirmada zor bir sey yok. baya binary indirip calistiriyorsun.


  • robokot  (01.09.21 22:10:38 ~ 22:14:41) 
Cloud paket al.

Geçen sene bu cloud'u kullanıyordum. Düşünmeden her elime gelen veriyi buraya bastığım için 5TB civarı veriye 3-4k $ ödemek zorunda kaldık. Sonra optimize ettik toparladık tabi, ama boşu boşuna masraf oldu.

Bu sene de managed'la uğraşmayayım, hem de ucuz olsun diye bi EC2 üzerine kurdum. Onun da diski dolmuş, query'ler kağnı hızında çalışmaya başlayınca farketip scale ettim hemen ama haftasonuna falan denk gelse büyük sıkıntı olurdu. Öbüründe böyle dertler yok en azından.

Çok verin yoksa, yazarken biraz düşünüp yazacaksan cloud al geç yani. Paran yok ama çok verin var ve oturup optimize ederim diyorsan kendin kurmaya uğraşmaya değer, yoksa değmez diye düşünüyorum.
  • plutongezegendegilmi  (01.09.21 22:46:40 ~ 22:47:49) 
AWS'in yönetilir servis olarak sattığı elasticsearch konusunda baya bi tartışma çıkmıştı, o işin ömrü pek uzun olmayabilir.
kendin hostlasan bir sürü tantanası olacak, support da alamayacaksın support paketin olmazsa. support pakedi alsan kendi ortamın olduğu için destek alman bi ton dert olacak.
ben olsam cloud alır, es ile ilgili tüm dertlerimi tamamen kenara koyarım, asıl işime odaklanırım.
  • roket adam  (01.09.21 23:34:42 ~ 23:35:09) 
cloudu kullandım ve kanser oldum ya.
laravel paketlerinde clouda bağlantıyla ilgili bir sorun var, veya ben tüm bilgileri yanlış giriyorum. harbiden perişan oldum.

ama en mantıklısı cloud tabi buna rağmen.
  • tchuck  (02.09.21 10:04:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.