[]

muhasebe sorusu

Maliyeti 40.000 TL, birikmiş amortismanı 32.000 TL olan demirbaşlar peşin olarak yenilemek amacıyla 10.000 TL ye satılmıştır. Bu bilgilere göre yapılacak yevmiye kaydında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Demirbaşlar hesabına 8.000 alacak kaydedilir.
B) Birikmiş Amortismanlar hesabına 32.000 alacak kaydedilir.
C) Kasa hesabına 40.000 borç kaydedilir.
D) Özel Fonlar hesabına 2.000 borç kaydedilir.
E) Demirbaşlar hesabına 40.000 alacak kaydedilir.

cevap anahtarı E doğru diyor. D neden doğru değil?
ikinci sorum a ve b şıkkı borç kaydedilseydi doğruydu değil mi?

 
cevap anahtarı doğru, doğru cevap E.

önce mantığı. soruyu hikaye edip anlayalım. 40.000 liraya demirbaş alınmış, 32.000 lirası amorti edilmiş. yani net değeri 8000 kalmış. değeri 8000 olan demirbaş da 10.000 liraya satılmış, yani 2000 lira kâr edilmiş. lakin yenileme amaçlı olduğu için bu 2000 lirayı kâra değil yenileme fonuna yazabiliriz.

yapılacak kaydı da aynı böyle madde madde yazayım.

- demirbaşlar hesabına 40.000 alacak kaydedilir (demirbaş hesabı sıfırlandı)
- birikmiş amortismanlar hesabına 32.000 lira borç kaydedilir (birikmiş amortisman hesabı da sıfırlandı)
- kasa (veya satış türü neyse o uygun hesaba) 10.000 lira borç kaydedilir (paramızı aldık)
- özel fonlar hesabına 2000 lira ALACAK kaydedilir (geriye kaldı 2000 kâr. onu da yenileme fonu hesabına yazıyoruz. D bu yüzden doğru değil, borç yazılır diyor şıkta, alacak yazılır. zaten yenileme fonu hesabı alacaklı çalışır, borç yazarsan madde tutmaz, başka bir şeyi yanlış yapıyorsun demektir).


tavsiyem, bu tarz sorularda hesap muavinlerini (yani nasıl diyor siz öğrenciler T şeklinde borcu solda, alacağı sağda gösterdiğiniz hesaplar) çiz. mesela demirbaş hesabı için T çiz, soluna 40.000 yaz. bu "maliyeti 40.000 olan demirbaş var" anlamına gelir. şimdi demirbaşı sattın, ne yapacaksın sıfır olması için? T'nin alacak tarafına da 40.000 yazacaksın. hop sorunun cevabı çıktı bile.

aynı şekilde birikmiş amortismanlar için T yap, alacak tarafına 32.000 yaz. bu ne demek? "bu demirbaş için 32.000 amortisman ayrılmış" demek. satınca ne olacak, bu hesap da sıfırlanacak, sıfırlanması için borç tarafına 32.000 yazman lazım, hop B şıkkı da elendi.

en son da yevmiye maddesini kağıda yaz, hangisi borç alacak görürsün. zaten 2-3 seferden sonra otomatiğe bağlarsın. böyle uzun uzun yazdığıma bakma. maksimum 1 dakikalık iş bu yazdığımı yapmak.
  • kibritsuyu  (01.09.21 08:20:34 ~ 08:26:56) 
şunu yanlış ifade ettim sanırım.

elbette sınav esnasında bu sorularda her hesaba T çizip analiz etmeyeceksin, büyük vakit kaybı olur.

bu dediğimi sınav olurken değil, çalışırken yapacaksın. hangi hesap nasıl çalışır, hangi hesabın borcunda ne varmış, alacağına ne yazılırmış onu öğreneceksin. analiz edip mantığını anlamazsan o iş ezbere döner, sınavdan sonra iş hayatında kafan karışır.

mükellefimin yanına aldığımız mali müşavir stajyeri (bak bu kız üniversite bitirip sgs'yi kazanmış, staja başlıyor), patron kasa raporu isteyince eksi bakiyeli raporu götürüp vermiş. mali müşavir olacak, staj başlamış, kasa bakiyesi eksi. yahu bu 1. sınıf konusu artık. T'leri çizseydi çıkanın girenden fazla olamayacağını görür ve bilirdi. o şekliyle patrona sunup, stajını başlamadan bitirmezdi. adam çıkardı işten, "bir hesabı yanlış yapar, batırır bunlar bizi" diye.
  • kibritsuyu  (01.09.21 09:53:58 ~ 09:54:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.