[]

Alkol problemi

Yaklaşık 10 yıl önce kız arkadaşımın beni terk etmesi ile başladığım alkole son 4-5 yıldır baya bi düşkünlük yaşıyorum. Son bir yıldır ise her gün olmasa da iki güne bir kesin alkol alıyorum ve alkol eşiğim de baya bi yükseldi. Karaciğerimin ağrıdığını hissediyorum artık. Alkol dolayısı ile 20 kilo aldım. Hem sağlık açısından hem de maddi yönden çok kötü etkileniyorum. İşin içime Amatem falan karıştırmadan bu meleti bırakmak, en olmadı azaltmak istiyorum. Ve çok istiyorum bunu. Hiç bu kadar da kararlı olmamıştım. Bana ne gibi tavsiyeleriniz olur? Fikirlerinize ihtiyacım var. Çevrenizde bu meletten kurtulabilen var mı? Varsa eğer nasıl oldu?




 
2 gunde bir iciyorsan muhtemelen birakmaktan cok fiziksel yoksunluk hissetmeyeceksindir. en onemli sey alkol icerek gecirdigin vakitte yapacak baska bir sey bulmak. senin gibi icenler genelde alkolu psikolojik problemleri icin doktorun yazmadigi bir "ilac" olarak kullanirler. yan etki profili cok kotu bir ilac. o ilaci yan etkileri sebebiyle almayi biraktigin zaman o psikolojik sorunlarinla da yuzlesmen gerekecek. burada bagimlilik tecrubesi olan bir terapist de olabilir, probleminin ne olduguna gore onu cozmeye yonelik adimlar atmak da olabilir. eski, ictigin rutinini bozmayarak kalici bir cozum elde edemezsin ozetle. normalde hangi mekan ve sartlarda iciyorduysan, kendini o durumdan uzaklastirman da sart.


  • robokot  (01.09.21 02:25:07 ~ 02:27:47) 
2 günde bir içip yorgunluğundan bahsediyorsan herhalde yüksek alkollü içki içiyorsun diye düşünüyorum.

İçmeden duramıyorsan en azından bira ve şarap dışında alkol tüketme derim. Hatta mümkünse şarap bile içme sadece bira iç.
  • denizgonen  (01.09.21 08:57:48) 
2 sene boyunca bende aynı sizin gibiydim, hatta gün aşırı içiyordu ve şuanda nerdeyse ayda 1 bira anca içiyorum. Hayatımdaki en büyük fark evlenmem ve artık yalnız vakit geçirmemem. Ne zaman yalnız kalsam aklıma hala alkol geliyor. Evlenmeden önce bisiklet almıştım boş zamanlarımı doldurup alkolden uzaklaşmak için yarı yarıya azalmıştı alkol almam. Benim tavsiyem yeni arkadaşlar, yeni hobiler, alkolle geçen zamanınızı dolduracak farklı aktiviteler bulmanız. Alkol çok keyifli birşey ama bunun düzenli ve uzun süre olması hem fizyolojik hem psikolojik çökmelere sebebiyet veriyor. Bırakma gibi bir şey bence anlamsız ve zor. Bence mümkün olduğunca alkol alma sıklığını ve miktarını azaltmaya çalışın.


  • ayakkokususeveninsan  (01.09.21 09:05:30) 
gün sayısı düşür öncelikle,
alkole ulasımını zorlastır. evde alkol tutma.

  • sizofren06  (01.09.21 09:42:20) 
bence spora başlayın
seviyorsanız koşun hatta - çok yardımı olur

  • superb  (01.09.21 10:37:42) 
gercekten istiyorsan yaparsin.

herhalde aksamcisindir diye dusunuyorum. sabahlari iciyor musun? 2 gune bir iciyorum dedigine gore sabahlari icmiyorsundur.

mesela aksamlari 6-7 gibi acken baslayip ardindan yemek mi yiyorsun? alkol saatin geldiginde bu rutini kirarsan bir daha yanina yaklasmazsin. bu biraz da rutin bagimliligi oluyor. alkol saatinde baska bir sey yap. evde oluyorsan disari cik, parklarda yuru, kos, spora basla. sigara iciyorsan sigarayi da birak, ben ikisini de ayni anda biraktim :D seytan azapta gerek.

eve donunce yerine soda limon koyabilirsin. churchill mesela. ben tokken icki icemedigim icin aksam yemeginin saatini one aldim. hem rutini kirmis oldum, hem de tokken icmeyi siskinlik yaptigi icin sevmedigimden zaten icemez oldum.

komple kesmek istiyorsan zihinsel hazirligini yapip bir anda birakmak ise yariyor. zaten 1 hafta icinde aklina gelmemeye baslayacak. hafifledigini hissedeceksin, karacigerinden gelen o agirlik hissi cok cabuk kaybolacak.

o delirium tremens gibi cekilme belirtilerinden falan da korkma, onlar cok daha agir iciciler icin.

ha bir de karaciger degerlerine baktirabilirsin. biraz yuksek cikabilir ama cabuk toparliyor.
  • chezidek  (01.09.21 13:17:09) 
Alkolün ne işine yaradığını keşfedip artık o işe yaramaz hale geldiğini görünce kendiliğinden azaltarak bırakırsın.


  • ashleybon  (01.09.21 15:04:42) 
@chezidek tamamen maddi probleme dönüştüğü için artık her akşam içemiyorum. Dediğiniz gibi genelde akşamcıyım. Açken içip üstüne yemek yiyorum. Yemek yemezsem sabah müthiş bir baş ağrısı ile uyanıyorum ve o gün akşama kadar soğuk su içip içimi soğutmakla geçiyor, bu da böbrekleri yoruyor. Çörçıl tavsiyenize uymakta çalışırım ama o da böbrekte taş yapıyor. Dediğiniz gibi akşam yemek yiyince üzerine içemiyorum. Sabahları bira ile başladığım falan da oldu birkaç kez. 24 saat hiçbir şey yemeden sadece içtiğim de oldu. Artık biraz dikkat ediyorum. Ama bir türlü bırakamadım. Tam kapanma zamanı çiftliğe gittim 25 gün bir damla bile içmedim. Sigara da içiyorum ama sadece alkolle. Alkol olmadan sadece sigara içemiyorum. Alkolden sonra gelen açlık hissinden dolayı yediğim yemekler de kilo yaptı işte ve yapıyor da.


  • dakota  (01.09.21 15:56:07) 
Sorununuzun farkindasiniz ve cozum arayisindasiniz. Tavsiyem aynen bu yonde devam etmeniz, yani profesyonel yardima basvurmaniz.

Cevremde tanidigim alkol problemi olan insan yok. Icki icmenin ve abartmanin biraz ucu kacirilarak normallestirildigi bir yerde yasiyorum. Bence hap bilgi, hap öneri aramak yerine gidin bagimlilik alaninda isini iyi yapan bir uzmanla görüsün.
  • buf-e kür  (01.09.21 16:00:25 ~ 16:03:11) 
Profesyonel yardım almanız önemli. Eğer mümkünse Abraham Twerski'nin "Bağımlılık Psikolojisi" kitabını okumaya çalışın, kendinizi bağımlı olarak görmüyor olsanız bile size yardımcı olacak fikirler içeriyordur diye düşünüyorum.

Şahsen "Azaltarak bırakma" diye bir şeyin işe yaradığını görmedim. Çok zor olsa da tamamen bırakmanız daha faydalı olabilir. Burada en büyük sorun zaman. İlk günler görece kolay olsa da motivasyonunuz gittikçe düşecektir. Zihniniz size "Bir biradan bir şey olmaz" diyecek, "Off ne farkeder, kimin umrunda" diyecek, "10 gündür içmedim, artık kendimi ödüllendirebilirim" diyecek, arkadaşlarınızla buluşup bir iki tek atmanızı salık verecek; kısacası pozitif ve negatif her fikri kullanıp alkol almanızı sağlamaya çalışacak... Kendinizi şu anda aklınızın ucundan bile geçmeyecek, kulağa çok saçma gelen sebeplerle kandırmaya çalışabilirsiniz. Bu süreçte gerçekten alkol almaya ihtiyacınız olduğunu, yeterince azalttığınızı, bu bırakma fikrini çok abarttığınızı ve aman aman da bir probleminizin olmadığını, herkesin alkol aldığını, size kimsenin karışamayacağını, ya da hiçbir şeyin işe yaramayacağını bir umutsuz vaka falan olduğunuzu düşünebilirsiniz. Bunların hepsi aşılabilir ancak hazırlıklı olmanız, pozitif kalmanız ve uzun bir süre her gün bu mücadeleyi yaşayacağınızı bilmeniz lazım.
  • salihdt  (01.09.21 16:58:03) 
hocam artik sen daha saglikli oldugunu dusundugun bir icecekle degistirebilirsin sodayi. smoothie yaparsin, ya da muslum gurses gibi sut tedavisi uygularsin, sana kalmis :D

o gun boyu icme seklinde abarmalar arada olur, devamli oyle icecek halin yok zaten. onlari kafaya takma.

zaten biraktigin zaman alkol alip yattigin gecelerdeki uyku kalitesinin aslinda ne kadar dusuk oldugunu anlayacaksin. gece su icmek icin uyanip durmak hem uykuyu boluyor, hem alkol zaten derin uyku uyumaya engel oluyor.

eger komple kesmek istiyorsan tapering ile, yani azaltarak icmeyle tamamen birakmayi deneyebilirsin. ben sahsen haftanin belli gunleri icerek birakmayi tavsiye edemiyorum. cunku mesela "sadece cuma gunu iccem" gibi telkinler beyindeki odul mekanizmasini tetikliyor. bence rutinden uzaklasarak birakmak en iyisi. her gun 1 sise sarap iciyorsan bunu yavas yavas her gun 2 biraya (bu ayni miktarda alkole tekabul ediyor), sonra da 1 biraya dusurerek toplam alkol miktarini azaltmak. ya da her kadeh arasinda bir bardak su icmek vesaire.
  • chezidek  (01.09.21 18:27:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.