[]

Yaşlılar hava akımından neden çok korkuyor?

Böyle bir gözlemim var. Bahar aylarında bile araba camını açtırmazlar, yazın esinti çıksa hemen kaçarlar, klimayı saymıyorum bile, 50 derece havada vantilatörün karşısına geçtiğimi gördüklerinde şok olurlar. Hasta olacaklarını zannediyorlar. 27 yıllık hayatımda hiç vantilatörden veya güzel havada gelen şiddetli rüzgardan hasta olmadım. Yabancı kaynaklardan araştırdığımda böyle bir şeyin olmadığını gördüm, zaten sanırım Türkler haricinde pek kimsede bu inanç yok.

Nereden çıkıyor bu inanç?
Bu soruyu vantilatöre 15 cm mesafeden yazıyorum :)

edit: pardon duyuru olarak açmışım, soru olarak düzelttim.

 
ciplak 1 hafta uyu bakalım ne oluyor


  • mrduck  (29.08.21 15:12:02) 
Hava akımına maruz kalmak iltihaplı bölgeler için veya eklemler için sıkıntı yaratır. Terleyen biri iseniz rüzgarın yol açtığı buharlaşma bölgede ciddi bir ısı kaybına yol açabiliyor. Hatta genel vücut ısısını da çok düşürebilir. Yaşlılarda iltihap, ödem, eklem rahatsızlıkları, romatizma gibi sorunlar daha fazla olduğu için onlar doğal olarak çok etkileniyor. Ben rüzgara veya esintiye maruz kaldığımda ciddi sinüzit sıkıntısı çekiyorum örneğin 20 yaşımdan beri. Bunun dışında lodos benzeri havalar da ciddi baş ağrısı vs. Gibi sorunlara yol açıyor çoğu kişide.


  • creepy  (29.08.21 15:17:47) 
ateş görünce kendine güvende hissetme gibi ilkel bir içgüdü. cahillik de var tabii, ever rüzgar veya direkt vuran klima hasta edebilir ama hangi koşullarda? bunu bilirsen korkmana da gerek kalmaz. hatta sadece klima değil, kış mevisiminde genel soğuktan korkma da öyle. bin kat giyinenler hasta olurken veya aman buzlu su içmeciler her sene 1 hafta gripten yatarken yıllardır 1 defa bile hasta olmadım.


  • floydian  (29.08.21 15:18:52) 
Yaşlıları sorup kendinden örnek vermişsin. Yaş ilerleyince herşey değişiyor.


  • vizivozo  (29.08.21 17:37:24) 
Sana 20 derecede bir ruzgar degerse senden isi enerjisi alip yoluna devam eder.

Bu seni 20'ye dusurene kadar devam eder.
Sonunda da ya hasta olursun ya da kaslarin tutulur.

Genclikte vucut kendini hizlu topladigi icin klima onunde bile otursan koymuyor, yas ilerledikce bunu kompanse edemiyorsun.

Hatta vinc operatoru gibi mesleklerde emeklilik sancilidir.
  • divit  (29.08.21 17:46:14) 
O yaşlılar gençken de korkuyordu. Ateş ve ilkellik en mantıklı açıklama burada.

Geçen bir meme gördüm, hastaların duymak istediği nedenler diye: klimadan, dondurmadan, eltisinin nazarı...gibi basit nedenler işte.

Insanlar korkudan evde pencere bile açmıyor. Duş almiyor. Sonra neden otobüste şurada burada insanlar kokuyor.
  • howfaristhesky  (29.08.21 18:48:18) 
Vantilatör kullanmayı bilmiyorlar ve akabinde hep kötü deneyimleri var da ondan. Yerel kültürde bu bilgi eksik.

Ha bir de enseyi nasıl örteceklerini bilmiyorlar. Ense ve sırt rüzgara hassas bölgeler.

1. Vantilaröre arkanı dönmeyeceksin.
2. Beş dakikadan fazla yan da dönmeyeceksin. (Isı düştükçe bu süre kısalır.)
3. Rüzgarı sırtın ya da ensen ıslakken almayacaksın. Bkz: Ter havlusu.
4. Eğer ısı çok yüksek değilse kurtarıyorsa rüzgar göbek deliğine kadar gelecek şekilde bacaklarına önden bakar şekilde konumlandırman yeterli oluyor zaten. Rüzgar çarpıp daha yukarıya da dağılıyor.

Uyarı: Diz kapaklarına çok yakından çok şiddetli ve uzun sürelerle vuran rüzgar romatizma vs. davetiye çıkartabilir.
  • neotunc  (29.08.21 23:39:19 ~ 23:42:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.