[]

Ilk iş görüşmesi

Sanırım yarın özel bir eğitim kurumundan arayacaklar, görüşme saati vs. ayarlanacak

Telefon görüşmesi ve yüzyüze görüşme için tavsiyeleriniz var mı? Biraz heyecanlandım :D

Is: Okul psikologu

 
Sık sorulan mülakat sorularını bul. Onlara cevaplar hazırla. Ne kadar çok soruya hazır olursan, o kadar iyi. Orijinal olan soruların miktarları zaten az oluyor. Hele ki global bir endüstri şirketiyle görüşmediğin sürece (okul ile görüşecekmişsin) daha az yetkin insanlarla mülakat yapacağın için, hazırlanmak daha kolay olacak.


Örnek bazı sorular:
- Kendinizden bahsedin (ilk soru kaçınılmaz olarak budur nerdeyse daima)
- Neden burada çalışmak istiyorsunuz?
- Ücret beklentiniz nedir?
- Bize sorularınız var mı? (mutlaka yüzeysel olmayan, güzel sorular hazırla)
- Zayıf ve Güçlü yönleriniz neler?
- Ne zaman işe başlayabilirsiniz? (şu an çalışıyorsan, ihbar sürene dikkat et)
- Problem çözdüğünüz bir durumu anlatır mısınız? (davranışsal mülakat sorularından bu)
  • hümanist tabutçu  (25.08.21 17:28:56) 
klasik sorulara hazır ol. 3 sene sonra kendini nerede görmek istiyorsun
kariyer hedefin nedir
fazla mesaiye kalırmısın
ihtiyaç halinde hafta sonları da resmi tatilllerde de çalışırmısın

bir de heyecanlı görünme sakın. kendinden emin bir profil çiz. özgüveni yüksek desinler. genelde iş başvurusunda ik uzmanları biraz kendini kasar, sen de emin ve net cevaplar ver. mesela bize ne kazandıracaksınız diye sorarlarsa "sizin bana ne kazandıracağınıza bağlı, her şey karşılıklı" dersin )
  • bluemoon22  (25.08.21 17:41:12) 
Vay yakışıklı cunyırım liseyi bitirmiş ya :') Rotring de alınmaz artık :D ilk iş görüşmesi tecrüben şimdiden hayırlı olsun.

Heyecan iyidir, canlı tutar. Ama abartma. Görüşme vaktinden önce gitmeye özen göster. Kolay gelsin!
  • beetlejuice  (25.08.21 18:26:18) 
Ortamı okumanız lazım da kendinize güvenin. Girdiğim son (toplamda 2. oluyor) mülakatta heyecanlandım biraz, sorunun birinden sonra hehe biraz heyecan yaptım diyip bi 30 saniye istedim, arada topladım devam ettim bence bonus bile oldu :D

Kendinizi kötülemeyin, mezun olduğunuz yerleri kötülemeyin, kurumun sitesini falan inceleyin biraz; laf arasına sıkıştırınca düşüyorlar tüm İK'lar.
  • aguen  (25.08.21 19:13:30) 
Hocam siz daha iyi bilirsiniz yasal tarafını ayrıntısını da geçenlerde bir haber okudum, bir özel okul rekabet kurumuna şikayet edilmiş web sitesinde vs "okul psikologu" ibaresini kullanıyor diye, çünkü MEB yönetmeliğinde yokmuş. Kaldırmak zorunda kalmışlar bir miktar ceza odemisler falan. Dediğim gibi aslını faslını bilemeyeceğim de siz yazınca özellikle belirteyim dedim bilginiz yoksa da araştırın olur ya iş gorusmesinde karşınıza çıkan bir ayrıntı olursa diye.

Olmadığınız gibi görünmeye çalışmayın. Bildiğiniz şeyleri de mütevazı olmak ya da dezavantajli duruma düşmemek adına söylemekten kaçınmayın derim ben. Bunu ukalalik olarak yorumlayacak biriyle görüşüyor olursanız da o kurum dandiktir zaten bir şey kaybetmiş olmazsınız.

Soru-cevap/roprtaj değil de "evet kendinizden bahsedin, kendiniz tanıtın" diye de gidebilirler pekala, ona da hazırlıklı olun.

sonradan zor gelebilecek şeylere eğer durumunuz da müsaitse bir müddet daha iş aramaya hemen tamam demeyin. İş saatleri günleri, ücret konuları... eğitim kurumuymus okul gezisi törenlerinde rolunuz göreviniz vs. bu tür şeyleri kastediyorum.

Anlastiniz ise alindiniz diyelim, ilk ücretiniz orada çalışmaya devam ettiğiniz sürece belirleyici olacak, teklifi kabul ederken onu da hesap edin. Sorup edebileceğiniz kişiler varsa sizin pozisyonunuzdakilere ortalama ne kadar maaş veriliyor öğrenmeye çalışabilirsiniz ayrıca.

Sizin alanınız için de geçerli midir bilmem de özel okulda çalışan öğretmen tanidiklarimdan duyduğum, yazın zaten tatil diye maaş vermeyen okullar varmış, kağıt üzerinde işe giriş çıkış yapıyorlarmış falan. Öyle bir yer gelirse bence kabul etmeyin.

Mümkünse belirli süreli iş sözleşmesi özellikle ilk defa ise girecek olan biri için iyidir. Yapmıyorlarsa yapmazlar zannetmem size göre öyle bir şey oluşturulacağını ama olursa daha iyi olur.
  • encokbenisevinnolur  (25.08.21 19:26:21) 
öncelikle hayırlı olsun, umarım istediğiniz gibi olur.

şöyle bir öneriyi göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim. her ne kadar makyajla okullar kendilerini veli dostu gibi göstermeye çalışsalar da amaçları veli memnuniyeti olan kurumlardır.
okulun seviyesini, yani hangi kademelere bakacağınızı bilmiyorum ama özel okul veliye problem göstermek istemez.
problem öğrencileri çözmeyi ister, her şeyin sütliman olduğunu göstermek ister.
alanınızla ilgili buna dair daha çok çözüm odaklı bir çalışan olduğunuzu, velilerin karşısında ne kadar prezentabl olduğunuzu göstermeniz iyi olur.
eğer okul biraz eskiyse sizden daha deneyimli meslektaşlarınız vardır. öncen onları sosyal medyadan bulup iletişim kurabilirsiniz. kuruma dair bilgi sahibi olursunuz.

ek olarak ne kadar özel okul olursa olsun milli eğitim bakanlığının yönetmeliklerine göre işliyor. ilgili olduğunuz özel eğitim ve rehberlik yönetmeliklerini okuyun. okul rehberlik servisi nedir, ne iş yapar bunu iyi bildiğinizi görüşeceğiniz kişilere gösterin.

not: kimi okullarda bazı psikologlar okul psikoloğu kadrosuyla alınıyor ancak direkt rehberlik servisinin içine bırakılıp rehber öğretmen işi yaptırılıyor. bu noktada bu benim işim değil diyemezsiniz. sizden istenilen işin ne olduğunu ne bir şekilde söylemelerini sağlayın.
  • ananotherlife  (26.08.21 11:50:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.