[]

Trifaze Monofaze ne demek?

Teknik kategorisine teknik soru :) Mühendis ya da alaylı arkadaşlara sesleniyorum.

Arkadaşımın ailesi, zeytinlikleri için 220 metre kuyu kazdırmışlar. Oraya 3hp bir pompa koymuşlar ama detayları bilemiyoruz. Henüz çalışmaya başlamamış, enerji için güneş düşünüyorlar. Ben de konuya daha teknik yaklaşıp kazıklanmak kurtulabiliriz diye düşündüm.

Sanırım kuyu derinliğine göre gereken pompa gücü değişiyor. 3 hp pompa ile 220 metreden su çıkarılabilir mi? Ne kadar güneş paneli gerekir? Yönlendirebilecek olan var mıdır?

Bir de Trifaze, monofaze pompa ne demek ya :)

 
Trifaze: 3 faz sanayi gibi elektrik
Monofaze: 1 faz ev tipi elektrik

Güneş paneli de alacağınız motorun talep edeceği güçle alakalı. 3hp motorun sağlayacağı güç mesela bunun kayıpları falan var o da eklenip giriş gücü var. Çok da artmaz ama bileğin olsun.
  • seksli harf  (24.08.21 11:27:16) 
Hocam bu faz işlerine teknik olarak girersek işin tadı kaçar. :)

Faz dediğin şey bir dalga. En basit tanımla; Belli bir zaman aralığında (t) bir noktanın (x) bir eksen (Y) üzerinde yer değiştirmesi.

Üç fazlı sistemlerde 3 sinüsoidal dalgadan oluşur. Her faz arasında 120 derece vardır. Genelde endüstriyel ortamlarda tercih edilir.

Motorlarda 3 fazlı ve 1 fazlı olabilir. 1 fazlı motorlar daha çok küçük güçler için üretilir 0,75-7,5 kw aralığında gibi düşünün.

Motorların dönebilmesi için içlerinde bir manyetik alan oluşması gerekiyor. Bunun için de her faza bir sargı olması gerekiyor. 1 fazlı motorlarda 1 sargı olursa manyetik alan oluşmayacağı için içinde bir de kondansatör olur veya yardımcı sargısı olur. bu detayları bilmesenizde olur. : )

Yani küçük güçler için 1 fazlı motor kullanmak maliyet açısından avantajlı.

Dalgıç pompa seçimi için önce ne yapmak istediğinizi net bilin.

Yani su kaç metreden çıkarılacak. Suyu ne kadar bir kot farkına basacak, pompayı kaç metre derinliğe yerleştireceksiniz. Saatte kaç ton su pompalamak istiyorsunuz?
  • draconas  (24.08.21 11:33:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.