[]

İhracat ve tarım işlerinden anlayan arkadaşlar

Merhabalar, ailem dededen kalma hobi olarak başladıkları bir yeri güzel bir şekilde yetiştirdi, ve kuru üzüm üretiyorlar ve buradaki firmalara satıyorlar.

bizim ise ailemizde bir merak konusu var; ailem ürettiği 4-5 ton kuru üzümü buradaki firmalara satmadan kendi başlarına ihracat yapabilir mi ? nasıl yapabilir bu işler nasıl yürür bilenler var mı ?

veya bireysel veya çiftçi olarak ihracat yapmayı geçtim, mesela şirket kurup nasıl meyve sebze ihracatı yapan o firmalar gibi bir firma kurulabiliyor? yurtdışı bağlantıları nasıl kuruluyor mesela ?

en ufak fikri olan birisini bile dinlerim. şimdiden cevap verenlere çok teşekkürler :)

 
Eu ile vergisiz ihracat yapabilirsiniz ki en ideali ve kolayi da bu olabilir. Kuru uzumleriniz islenmis tarim urunu olmali ama. Yani bunun sarti ne bilmiyorum ama iste tarim bakanligi sertifikasi falandir


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (22.08.21 14:03:59) 
Ben gümrük ve dış ticaret okudum, bir süre bu sektörde çalıştım ama bu sorduğun soruların basit bir cevabı yok. Çok teferruatli uzun işler. Gıda ihracatları özellikle taze tarım ürünlerini ihraç etmek zor. Tek tek şartları açıklayamam çünkü ülkeye göre, ürüne göre, taşıma şekline göre çok detayı var. Rahatça bilgi almak istersen bile birkaç kurum gezmen lazım. İl tarım müdürlüğü, Zirai karantina müdürlüğü, özel bir gümrük müşavirliği... Bunlardan çok daha net bilgiler alırsın. İhracat için ne gerekiyorsa tek tek yasalarıyla söylerler.

Kime nereye satacağın, nasıl ilişki kuracağın konusu da tamamen senin elinde. Aracı firma kullanmak istemiyorsan, araştırma yapıp ihraç edeceğin ülkelerdeki firmalarla birebir görüşüp yazışman lazım ama sen kimsin? Adamlar nasıl güvenecek? Referans verebilecek misin? Adamlar için soru işaretisin.
  • burty  (22.08.21 14:54:02) 
İşin teknik bilgisini ben de bilmiyorum ama geçenlerde yaşanan bir hadiseyi aklıma getirdi bu duyuru. Bildiğim bir yerde çilek üretimi 3-5 yılda yaygın hale geldi. Daha öncesinde ise belli ve kısıtlı olarak yetiştirilen bir üründü.
Buna bağlı olarak kimsenin pek bakmadığı üretim yapılacak araziler bile zamanla değerlendi kiralama boyutunda.
Çilek dışarıya da gönderilen hassas bir meyve zaten.
Üretenler arasında bir birlik yok ve herkes kendi kârlarının derdinde malum.
Bir bakan, üreticileri moral ve destek amaçlı ziyaret ediyor.
O ana kadar kilosu 12tl'ye kadar satılan çilek, bakanın ziyaretinden bir haftaya kalmadan 4-5 TL'ye düşüyor. Üreticinin ise eli mahkum.
Bu konuda söylenen şey ise üreticiden alarak bir nevi muhalif tepki olarak kendi aralarında birleşerek düşük fiyat konusunda söz birliği yapmaları.

Buradan çıkarımım gıda ya da ürün tedarik zincirini böyle kendi keyiflerine göre yönlendirenlerden oldukça uzak kalarak bizzat alıcı ile alış veriş ve pazarlık yapmak.
Yurtşında bulunan ya da internet ile de arama yaparak belli yabancı dili iyi olan ve bu işlere yatkın bir "tanıdığınız" bile yardımcı olabilir sanırım.
..
  • Erva  (22.08.21 17:14:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.