[]

sevgili biberim justine'i nasıl koruyup kollayabilirim? [capsli]

merhaba paprika severler derneğinin güzide üyeleri.

çekirdekten ektiğim dolmalık biber (büyük olanlardan) son iki günde tatlı bir çıkış gösterdi fakat ben bunu ne sıklıkta sulamalıyım, ya da güneşin altında çok bıraksam iyi mi kötü mü olur hiç bilmiyorum.

bir de ekerken biri çıkmaz belki diye iki çekirdek atmıştım ikisi de çıkmış. bunlar ileride birbirlerini sönümlerler mi? benim saksı bayağı küçük çünkü.

dolmalık biber dünyasına vereceğiniz ulvi katkıya istinaden size karşı şimdiden müteşekkirim. esenlikler.

 
Henüz çok küçükler ayırmak için erken. Şimdilik doğal akışına bırak ve toprağı kurudukça sula. Fazla su iyi gelmez. Ayrıca aksam vakti sulamak daha iyidir. Günün sıcağında sularsan çiçeğe vermesi zor olur. Güneşten sonra sularsan boya verir ve bir gün sonra sıcağı görünce bitki kendi neslini devam ettirmek için ölme korkusundan çiçek üretir.

Bitki yaklaşık 10cm olunca saksılarını ayır ve büyüt. Kesinlikle bu saksıda bir tane bile olmaz. Daha derin saksı almalısın.
  • burty  (22.08.21 13:02:50) 
biber güneşi seviyor bayağı. pencere kenarında dursa bir problem olmaz yani. ben bahçede ikindiden sonra bile gölge olmayacak yerlere ekerdim.

şöyle parmağını toprağa sokaçlayınca kuru gibi gelirse, yaprakları da azcık düşmeye başlamışsa sulayabilirsin. 3 günde bir gibi böyle. devamlı sulayınca kök sistemi gelişmiyor, anca boya çalışıyor. çiçeklendikten sonra çok sulamak da çiçek döktürüyor. bu arkadaşın hayattaki amacı meyve verip tohumlarını toprağa saçıp soyunu devam ettirmek olduğu için kuraklık stresine girip meyve vermesi lazım. la nasolsa bol su geliyor, boşver meyveyi deyip anca boya gidiyor yoksa.

bu ilk yapraklara kotiledon deniyor. gerçek yaprakları çıksın, azıcık daha büyüsün, kök sistemi gelişsin, seyreltme yaparsın. iki ayrı saksıya almakta fayda var.
  • chezidek  (22.08.21 13:12:28) 
Yukarıdakilere ek olarak:
Kotiledon üstü 2'şer 3'er (toplam 4-6) yaprak yaptığında ayır. Biber milletinin alayı gövdeye değen suyu sevmez. Fide kısmısı tıknaz olmalı, ele avuca gelmeli. O da bol güneş, optimal düzeyde nemle olur. Ne kaa koyu yeşil yaprak, o kaa mutlu bitki. Bu yaşta strese gelemez, ona daha var. Velev ki sulama unutuldu, öğle saati güneşte pörsüdü; evvela gölgeye al bi 15-20 dk, baktın hala pörsük ver dibine suyu. Normalde sabah güneş selamlama, akşam güneş etkisini kaybetti saatlerinde sulama yapılır. Alttan su çıkmasına özen gösterelim lüffen. Hayırlı biberring!

  • beetlejuice  (22.08.21 13:48:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.