[]

Bazı belediyelerde başkan ile meclis çoğunluğu neden farklı partiden?

mesela istanbul bb ve ankara bb

acaba oy verenler meclis pusulasını tbmm sanıyor olabilir mi?


 
belediye başkanlığında isme oy veriyorlar, belediye meclisinde partiye. ayrıca partilerden kopmalar da yaşanabiliyor ve koalisyon ayağına parti değiştirebiliyorlar.


  • burty  (22.08.21 00:04:24) 
meclis pusulasını tbmm sanıyorlar +1. belediyede isme verip işin bittiğini sanıyorlar.


  • xrated  (22.08.21 00:58:54) 
O iş biraz karışık sadece verdiğimiz oylarla meclis üyeleri seçilmiyor, İşin içine ilçe belediyelerinide verilen oy oranları, nüfusları filan da devreye giriyor.
Ayrıca diğer seçilen ilçe belediye başkanları da direk meclis üyesi oluyor.

  • catamenia  (22.08.21 01:00:01 ~ 01:03:59) 
a ilçesi: 10 üye
b ilçesi: 3 üye
C ilçesi: 5 üye

B ve C de birinci parti bile olsan eline geçecek üye sayısı 4 olabilir. a da sen azinliktasindir ordan da 2 aldın diyelim. rakip parti de a da çoğunluk oya sahip ama tek ilçeyle bile senden çok meclis üyesi elde etti. ama b ve C nufuslarinin toplamı A dan çok olabilir. nüfusta çok oyu sen aldın ama temsiliyet sistemi gereği meclis üyesi sayısında kaybettin.
  • sana bir sarki yazdim fernando  (22.08.21 01:58:24) 
www.cumhuriyet.com.tr

Konuyla ilgili haber linki.
  • burty  (22.08.21 03:18:53) 
7 Haziran 2015 seçimlerinde MHP %16, HDP %13 oy aldı ama iki parti de 80 mv çıkardılar.

Çünkü büyükşehirlerde MHP'nin aldığı oylar mv çıkarmaya yetmedi. istanbul'da atıyorum 90bin oyla bir mv seçilrken, Hakkari'de 40bin oyla seçiliyor.


Belediye seçimlerinde de böyle. İlçelerden gelen meclis üyelerinin çoğu akp'li.
  • lancelot du lac  (22.08.21 19:21:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.