[]

Neden insan olduk?

Bkz. encrypted-tbn0.gstatic.com

Yeryuzunde bu kadar canli var, bizden once milyarlarca yil yasam surmus ama biz gelmisiz iclerinden en akillisi olan turden bireyler olmusuz. Neden 10 milyon yil onceki bir sincap, 40 milyon yil onceki -atiyorum- bir penguen olmadik da geldik simdi butun turleri, baska gezegenleri bile inceleyebilen, milyarlarca turun icindeki en zeki turun bireyleri olduk? Burada şanstan öte bir iş var gibi?

Ne dusunuyorsunuz bu konu hakkinda?

 
Bence ruh kavramına inanıyorsunuz. Ruh diye bir şey yoksa neden olmasın ki? Bir insan üreyip sincap doğuracak hali yok. O insanın yavrusu olarak doğup bilinç kazandın sadece


  • neysene  (21.08.21 20:50:30) 
Bir seye inanmiyorum. Soru soruyorum.

Tamam iste, neden sincabin yavrusu olmadik da bir insanin yavrusu olduk?
  • hlot  (21.08.21 20:52:13) 
Soru mantıklı değil, bu soruyu sorman için bir nedensellik olmalı. Buna bağlanan tek gerekçe ruh kavramıdır. Mesela reenkarne olan senin özbenliğin yani ruhundur. Bir hayatta sincap diğer hayatta insan olduğun düşüncesini aktarırlar. Bu dinsel düşüncelerin ürettiği kendi içinde tutarlı, bilimsel olarak saçma bir soru.


  • neysene  (21.08.21 20:57:02) 
Dinsel dusunceyle ne alakasi var anlamadim.

Diyorum ki dunyada milyarlarca tur var. Bir sincabin da yavrusu olabilirdim, bir kedinin de yavrusu olabilirdim ama milyarlarca turun iclerinden en bilincli olan insanin yavrusu oldum. Piyango vurmus gibi hepimize.
  • hlot  (21.08.21 21:04:03) 
random işte. belki başka galaksilerde başka gezegenlerde çok daha şanslılar var?


  • passion rules the game  (21.08.21 21:12:43) 
@hlot
“ Bir sincabin da yavrusu olabilirdim”
Yahu olamazdın. Başta söylediğin bilinci sonradan kazandın. Özetle anne olan kişinin seni var ettiği madde ve nesnelerin bir birleşimisin. Bir tavuğun budu, bir elmanın vitamini, bir mercimek tarlasındaki 1 avuç mercimek proteini, bir su havzasındaki 1 litre su. Her neyse işte. Seni oluşturan unsurlar bunlar. Tabi anne babanın dnaları.

Evlatları olmasaydın seni oluşturan atomların bazıları bir meyve kurdunda, bazıları bir keçinin midesinde falan olurdu.

Direkt bunların başka ve tam bir bedende toplanması ruh kavramıyla oluyor. Neyini anlamadığınızı anlamadım ben de
  • neysene  (21.08.21 21:31:43) 
anladığım kadarıyla "ereksellik" denilen mantık hatasını yapıyorsunuz. insan olmamızın nedeni gezegenleri inceleyebilmek değil, insan olduğumuz için gezegenleri inceleyebiliyoruz. insan olmamızın nedeni de evrim.


  • arkadakiadam  (21.08.21 23:02:06) 
@arkadakiadam: kimse beni anlamiyor galiba. Ben nerede "gezegenleri inceleyebilmek icin insan olduk", "sunu bunu yapmak icin insan olduk", "insan olduk, cunku cok yuce bir amacimiz var" demisim? Yazdiklarimin bunlarla uzaktan yakindan ilgisi yok.


  • hlot  (21.08.21 23:17:14) 
@hlot o halde cevap sadece evrim :)


  • arkadakiadam  (21.08.21 23:28:40) 
Bu biraz babam böyle pasta yapmayı nerden öğrendi tarzı bir soru olmuş.

Neden olmasın? Çok fazla sayıda tür canlı var, bize daha yakın olanlar da var aralarında örneğin bizim gibi diğer iri maymun türleri olan şempanze, orangutan ve goriller.

Nedense insanlık kendisini mucizevi bir tür olarak görmeye çok eğilimli. Gerçekteyse bizim temel olarak en büyük farkımız kapsam bir dil geliştirebilmiş olmamız. İnsanlar ne kadar zeki olursa olsun, eğer her doğan insan ateşi kendi başına yeniden keşfedecek olsaydı yukarda saydığım türlerden çok da bir farkımız olmazdı yaşayış olarak.

Yani evet, insan bir canlı olarak diğerlerine göre daha avantajlı bir yola sahip olmuş, ancak bu hiç de belgesel dillerindeki gibi "göz kamaştırıcı, akıl almaz" falan bir durum değil. Gaza getirmeyin bence kendinizi.

Nihayetinde yaşayıp ölüyoruz hepimiz. Bilgi sahibi olup bir şeylerin farkında olmanızın doğanın kendisi için çok bir önemi yok. Bunlar sadece insan olarak sizin içinizi hoş eden şeyler, çünkü malum, siz kendiniz insansınız.

Bu çok farklıyım hissi gerçekten hayrete düşürüyor beni. Örneğin canlılığın geri kalanı olmadan insan tek başına bir canlı olarak yaşayabilir miydi? Eğer güçten ve hakimiyetten bahsedeceksek bunlara olumlu cevap verebilmeliyiz. Ancak ne yazık ki hayır. Ortada bir ekosistem var ve biz de yaşamı bu ekosisteme bağlı olan bir parçayız. Bugün işler bizim lehimize diye yarın değişmeyeceğinin bir garantisi yok.

Hal böyleyken insan olmanız sizce neden bu kadar önemli? Hayatınız boyunca hiç iktidarda olan bir partiyi desteklemediniz sanırım :) Ondan yabancı geliyor size bu his.
  • akhenaten  (22.08.21 12:34:52 ~ 12:42:58) 
Benden önce yazıldıysa kusura bakmasınlar okumadan yazacağım.

Bunun cevabı bizi diğer canlılardan ayıran bir özellikte gizli; o da beynimiz. Beynimizin fazlaca hatta doğa tarafından desteklenmeyecek kadar gelişmiş olması her şeyi açıklıyor. Peki neden doğada böylesine enerjimizin neredeyse büyük bir kısmını kullanan bir organa sahip olduk? Cevabı tamamen homo sapiensin bulunduğu şartlarda gizli.

Bunu basitçe beş maddeye indirirsek; karşıt baş parmaklar, içinde bulunduğumuz doğal çevrenin değişmesi, iki ayak üzerinde durmamız, et tüketmeye başlamamız ve ateşi kullanmamız.

Bu yollardan geçtiğimiz için bugün devasa bir şekilde her şeyi yönetebiliyoruz.

Edit: yav bir soruyu nasıl bu kadar yanlış anlayabilirim hayret ettim. Şemayla başlığı görünce atlamışım hemen.

Neyse olaya şöyle de bakılabilir, belki de insan sandığımız kadar “en üst” akıl/canlı değildir. Swh
  • ruhen hastayim ben  (22.08.21 13:16:32 ~ 13:22:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.