[]

Bozkurt selinin sebebi

Bütün televizyon kanalları hep "sel felaketi" dedi ama detaya inmediler. Sanki bir anda şiddetli yağmur yağmış gibi anlatıldı. Instagram'da paylaşımlar yapıldı, dere yatağına evler yapılmış diye, mesela Tarkan paylaşmıştı. Sanki yağmur yağmış dere yatağına akmış gibi gösterildi.

Bu selin başlıca sebebi **baraj patlaması** değil miydi? Yanlış mı biliyorum?


 
Baraj kapağının açılacağı halka önceden haber verilmemiş. Baraj çok dolmuş patlayacakmış mış. Çok fazla karışık bilgi var hangisi doğru belli değil. Ama şu da var, oradaki çayın yayılma alanı 400 metre iken 15 metreye sıkıştırıp çevresine yerleşim yeri kurmuşlar, bol bol toki binası gördüm görüntülerde. Asıl mesele baraj kapağı ve yerleşim yeri yani.


  • 1bir1bir1  (21.08.21 19:14:18) 
  • neverletyougodown  (21.08.21 19:21:47) 
Baraj ya da küçük bir hes, artık orada ne varsa doluluk oranı artınca eğer su bu yapının üst kotunu aşarsa bu yapıda hasar oluşuyor. Bu yüzden kapakların açılması gerekiyor. Bu kapalı kapakların kuruttuğu çay havzasına apartman inşa edersen su da bu yolu kullanarak yoluna devam eder. Olayın özeti bu


  • neysene  (21.08.21 20:26:17) 
Hayret Sözcü ilk defa doğru haber yapmış :) baraj okumayı bekliyordum halbuki. Baraj falan yok zaten orda, her boku baraja, yola hastaneye bağlayan muhalif? gazetecilere inanmak lazım öncelikle. Dere yatağına kurulan evler ve aşırı gelen bir yağış var bu kadar.


  • syabk  (21.08.21 21:22:14) 
Baraj iddiasını görür görmez ilk yaptığım şey hes'in uydu görüntüsüne bakmak olmuştu. Görüntü net değildi, parsel sorgu sisteminden net görüntüye ulaşmıştım. Su toplayan türde bir hes olmadığını çok küçük bir çaba ile siz de görebilirsiniz. Derenin akıntı hızı ile enerji üreten bir sistem var orda. Twitter medyadan beter. Medya patronunun ilişkilerini bilirseniz haberi yorumlayabilirsiniz. Sosyal medyada kimin ne olduğunu bilmeden yönlendiriliyoruz.

Nedenlere gelelim; ilki elbette aşırı yağış. İkincisi bu aşırı yağışın çok kısa bir zaman aralığında yağması. Üçüncü neden yapılaşma. Döndüncü neden tomruklar ve köprüler. Bozkurt'a en sert darbeyi bunlar indirmiş. Tomruk depoları çoğu ilde olduğu gibi burada da nehir kenarında. Sel ile sürükleniyorlar, engellere çarpmasalar denize kadar gidecekler. Köprüleri yıkıyorlar, yıkamadıkları yerde diğer çer çöp ile köprü tıkanıyor. Su denize ulaşamadan taşıp bina ve sokaklara doğru yöneliyor. Sonrasını izledik zaten.

Karadeniz'deki alan azlığı ve dere yatağı olmayan yerlerin çoğunun heyelan alanı olmasından sanırım, dere yatağına bina dikmek zamanla normalleşmiş. Ülkeye hakim laz müteahhit ekolü Marmara gibi yerleşim alanı geniş bölgelerde bile dere yatağına bina dikiyor. İzin nasıl veriliyor derseniz, halkından belediyecisine kadar herkes çıkarını kovalar. Partilerin (hepsinin) belediye meclisi ve encümen adaylarını inceleyin, çoğu müteaahittir.
  • zihua  (21.08.21 23:00:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.