[]

doğru ilkyardım

Eve gelirken kadının biri binanın en üst katında camdan çıkıp avazı çıktığı kadar bağırmaya başladı. İmdat, yardım edin diye. Ben de refleks olarak koşmaya ve "ne oldu" diye kadına bağırmaya başladım. zillerden rastgele bir kaçına basıp kapıyı açtırdım. Asansör bozuktu. merdivenleri üçer beşer çıkarken bir yandan düşünüyorum: biri mi öldü, birinin bir yeri mi kesildi, yangın mı çıktı, biri mi bayıldı, cinayet mi işlendi, kadın şiddet mi görüyor? sonuçta yukarıda elinde bıçak ya da silah olan bir adam varsa temkinli olmam lazım, bulaşmayıp hemen polisi aramam lazım.

ya da bu olay tamamen düzmece, dümen de olabilir. yukarıda beni bekleyen biri arkamdan kafama sopayla vurup varımı yoğumu alabilir.

her neyse, daireye vardım. 50 li yaşlarda adamın biri uyanık halde ancak gözleri boş boş bakıyor. kanepede olduğu yere yığılmış. nefes alıyor mu, nabzı atıyor mu diye baktım. adam yaşıyor. hemen 112 ye haber verdim. benim peşimden bir komşu geldi. kızcağızla birlikte adamı kanepeye yatırdık. ayağının altına yükseklik koyduk. kanepenin yanındaki camları açtık. yumuşak bir şey bulup adamın onu ısırmasını sağladık. ağzından köpük falan çıkmıyordu, dişlerini sıkmıştı.
adam bir ara o kadar tepkisizleşti ki ölüyor sandık. eşi zaten perişan haldeydi. adama sürekli konuştuk. adamın ayakları çıplaktı. tepki veriyor mu diye adamın ayağını gıdıkladım. tepki yok. ayak parmaklarını tek tek dibinden sıktım, birinde bacağını geri çekti.

şimdi, burada yaptığımız şey ne kadar sağlıklı? mesela adamın ayaklarını yükseğe koyduk ama, eğer adamın dolaşım sistemiyle ilgili bir problemi varsa, mesela beyne pıhtı attıysa, bu adamın ayaklarını yükseğe koymak iyi mi kötü mü?

diğer soru: bu adam sara krizi türü bir şey mi geçirdi? nedir olayı?

 
Kızılay ilk yardım eski sertifikalı biri olarak cevap vereyim:

Nefes almıyor kalbi atmıyorsa kalp masajı yapmanız gerekir, ne kadar süre ile: yapabildiğiniz kadar uzun, ilk yardım ekini gelene kadar. Durmak yok.
Kan kaybediyorsa, uzuvlardaysa turnike, gövdedeyse baskı uygulayarak.
Baygın yatıyorsa, yan yatırmanız gerekir ki kusarsa akabilsin. Yan yatırma tekniği var, kolunu başının altına koyuyorsunuz vs.
Elektrik çarptıysa kişi bilinci açıksa dahi kesinlikle hareket etmemeli.
Kriz geçiriyorsa kendine zarar vermeyecek şekilde yeri ayarlanmalı, kafasını vurmamalı vs.

Bu arada az bilinen bir şey: dil yutma diye bir şey yok, kafasını göğe bakar gibi kaldırırsanız boynuna referansla, solunum yolu açık olur. Bazen elle dil çıkarmaya falan çalışıyorlar.

Ayakları yukarı kaldırmanın zararı olduğunh sanmıyorum, pıhtı olcaksa olur zaten. Tansiyon düştüyse yardımcı olur kalbe, bacaklarda ciddi miktarda kan var, beyine gitmesine yardımcı olur ayakları kaldırmak. Hareketsiz yatan gözleri açık olan insanın teşhisini sıradan vatandaş pek koyamaz zaten, yapabileceğiniz pek de bişey yok bunları yapmaktan ve sağlık ekiplerini beklemekten başka.

Ek bilgi, zehirli hayvan ısırığında, hayvan sıcak bölge hayvanıysa akrep vs, soğuk pres uygulanır, soğuk bölge hayvanıysa vatos vs sıcak pres uygulanır.
  • do you remember me  (21.08.21 16:22:15 ~ 16:29:08) 
bayılma olsa ve başka bir şey yoksa şok pozisyonu (düz zemine yatır + ayakları 30cm kaldır) doğru.

bunun dışında şüphelenilen bir durum yoksa ve nefes varsa (kanama vs yok diye kabul ediyorum) koma pozisyonu verip acil servisin gelmesini beklemek ve hastanın başında durmak, kontrol etmek yeterli olabilir.

www.youtube.com
  • xiii  (21.08.21 16:54:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.