[]

osmanlı'da dinden çıkmanın cezası

selamlar,

richard dawkins bir vidyosunda bir müslüman din adamına islam'da dinden çıkmanın cezasının ne olduğunu soruyor. adam da ölümdür diyor. bu din kuralları zamana, yere göre farklı değerlendiriliyor desek yanlış olmaz ve benim merak ettiğim osmanlı'da dinden çıkmanın nasıl karşılanıyor olduğu.

acaba burada osmanlı hukuku bilen arkadaşlar var mıdır bu soruya cevap verebilecek? bir makale buldum az önce ve şöyle diyor:

"Müslümanlıktan vaz geçtiğini söyleyen veya hakkında bu tür bir söylenti olan kişi için de aynı işlem yapılmaktadır. Ancak kendisine müslüman olmadığına dair ilam verilmek yerine "idam edileceği hükmü" hatırlatılarak kararından vezgeçmesi istenilmekte, ısrarı halinde genellikle cezalandırılmaktadır." kaynak: dergipark.org.tr

 
osmanlı hukuku şer'i hukuk aslında. islam dininden dönen ya da ayrılan kişi mürtet oluyor ve mürtedin katli vaciptir deniyor müfessirlerce.


  • giovanne  (21.08.21 10:04:30) 
aziz var böyle. aziz hattat ahmet. kiliseye gitmiş etkilenmiş. sonra hristiyan olduğu için idam edilmiş istanbulda.


  • bronz böcek  (21.08.21 10:06:08) 
Sırayla ,
Biri dinden çıkar.
Kendisine hususta şüphede kaldığı hususlar sorulur.
Gerekli şekilde izah edilir.
Müslüman olmayı yine kabul etmediyse cezası idamdır.

Sadece Osmanlıya has bir ceza değil, dinen de olan bir şeydir bu.
Normalde gayri müslim kimse de zorla müslüman yapılmaz. Sadece tebliğ edilir anlatılır.
Dinde zorlama yoktur demekten kasıtta budur. Yoksa müslüman biri dini gereklilikleri yerine getirme bakımından zorlanır.

Ayrıca dinden çıkanın nikahı da düşer.Yeniden iman ve (tabi Tevbe de edecek) yeniden nikah kıymadan evliliği devam etmez. Kendisine de miras bırakılmaz.
  • Erva  (21.08.21 10:36:22 ~ 10:56:32) 
Osmanlıda nasıl uygulanmıştır bilmem ama Kuran’da dinden dönene bir ölüm cezası yok. Dinden dönenlerden bahsedilmesine rağmen öldürün falan denmemiş. Dinden dönen öldürülmelidir diyenler dolaylı olarak allahın kuranda unuttuğunu veya eksik bıraktığını iddia etmektedirler. İşte islam da böyle yozlaştırılmış. Sorsan incil bozulmuş derler, e senin kitabın duruyor da açıp bakıyor musun? yok. Bir konuda hüküm ararken bakıyor musun? Yok.


  • Kahir ekseriyet  (21.08.21 11:31:33) 
Osmanlıdaki durumu bilmiyorum. Ama ben de dinden çıkanın öldürülmesi meselesine açıklık getirmek istedim. İslama göre dinden çıktığı için öldürülmesi gerekmez. Çünkü dinde zorlama yokturdan kasıt dine girmeye zorlama yoktur.

Mürtedin (dinden çıkan) öldürülmesi meselesi inanç yüzünden değil devlete isyan yüzünden olur. Yani kişi dinden çıkıp da islam devletine karşı faaliyet içinde olunca ceza alır. Bu konu bilgi eksikliği ya da bazı cahillerin de yanlış uygulamaları yüzünden mürtedin katli vaciptir şeklinde bir kural varmış gibi kabullenilmiş. Gerçek islamda öyle değil ve dinden çıkan başka bölgeye gidip yaşamaya devam etmiş ancak islam devletini yıkıcı faaliyetlere girişince öldürülünce bu genelmiş gibi sanılıyor.
  • epitaf  (21.08.21 14:41:20) 
Hukuk tarihi dersi aldığımız için bildiklerimi aktarayım. Şer'i hukuka göre dinden çıkanlara uygulanan hükümler kadın ve erkeğe farklı uygulanır.

erkekler için, hanefi fıkhında dine geri dönmesi için belli bir süre vermek gerekir, müstehabdır. diğer mezheplerde ise vaciptir. bu süre genellikle üç gündür. eğer dine geri dönmezse idam edilir.

kadınlar için, hanefilerde dinden dönen kadın öldürülmez. ancak hapis halde kalır ve düzenli olarak dine geri dönmesi gerektiği anlatılır. aynı zamanda düşük yoğunluklu bir işkence görür. diğer mezheplerde ise idam edilebilir.

osmanlı'da pek çok farklı mezhep olduğu için bu kurallar örneğin mısır'da farklı, yemen'de farklı, anadolu'da farklı uygulanacaktır.

bu cezalandırmalara ilişkin pek çok gerekçe rivayet edilir. Mesela dinden çıkmanın islam devletine başkaldırmak anlamına geleceğinden bahisle kişinin öldürülmesi gerektiği söylenir. Veya, dünya üzerindeki yegane doğru yol olan islam'ı terk eden kişi zaten onarılmaz şekilde bozulmuştur, dolayısıyla idam edilmelidir de diyenler vardır.

yukarıdaki bilgiler şahsi görüşüm değildir. klasik islam hukuku bilgisidir. ufak tefek yanlışlar bulunabilir. yeni nesil taslamancılar, islamoğlucular vs. farklı şeyler söylüyor tabi. dediğim gibi ben klasik islam hukukundan bahsettim.
  • jangbogo  (21.08.21 15:04:24 ~ 15:06:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.