[]

Bir yakınınızda (yetişkin) kişilik bozukluğu varsa ne yapardınız?

Çok bariz olarak kişilik bozukluğu olduğunu düşünüyrsanız, bu yüzden hem kendine hem çevresine zarar veriyorsa ve içgörüsü yoksa ne yapardınız?

Çocuğunuz olsa belki kolundan tutup psikiyatriste götürürdünüz. Ama yetişkinse ve ona tedavi görmesi gerektiğini öyle pek dile getiremiyorsanız, ama hem zararlarından kurtulmak istiyor hem de onun için üzülüyorsanız ne yapardınız?

Bir de şunu sorucam: Psikiyatristle önce siz görüşüp o kişide gördüğünüz bozuklukları anlatmak ve sonra o kişiyi kendisine bir şekilde kanalize etmek mümkün olabilir mi?

 
"zararlarindan kurtulmak" ile "onun icin uzulmek" farkli kapilara cikiyor.

buyudukce insan daha bir anliyor ki kendine yardim etmek istemeyen birine sen yardim edemezsin. kisilik bozuklugu tolere edilen ve bozuklugunun getirdigi ozellikleriyle istediklerini elde edebilen birini o yoldan döndürmek imkansiza yakin denebilir.

burada "zararindan kurtulmak" asamasina geliyoruz. kisi bariz bir kisilik bozuklugu ile cevresindekilere zarar vererek hayatina devam edebiliyorsa onu tolere eden birileri var demektir. zararindan kurtulmanin yolu tolere etmeyi birakmaktir. burada "tedavi" onu tolere eden kisiye / kisilere uygulanmali zarari azaltmak icin.

tolere edilmezse istedigini elde edemeyecegini anlayan bu kisi de kucuk bir ihtimal olsa da yardim isteyecek duruma gelebilir, o zaman tavsiyelerinizi ve hatta ultimatomlarinizi dinlemeye daha yatkin olacaktir. ama istediklerini elde etmesi icin daha kisa / kolay bir yol birakmamaniz lazim. sizi manipule edip onun bozuk davranislarini tolere edebileceginiz bir kivama getirebiliyorsa rasyonel olarak da tedavi olmak / davranislarini degistirmek istememesi gerekir. cunku boyle yasam daha kolay. yasamin boyle daha kolay olmasi kaidesini degistirirseniz hem gordugunuz zarar orta-uzun vade azalir, hem de o kisinin yardim almayi kabul etme ihtimali yukselir. garantili bir yolu yok ama.
  • robokot  (18.08.21 23:50:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.