[]

İstanbul'daki evimiz depremde yıkılırsa ne olacak?

Diyelim ki depremde tuz buz oldu bina. Gerçi yaşı 8 falan, zemin de sağlam diyorlar hani pek sanmıyorum ama.. yine de aklıma geldi.

12 daireli bir binadayız. Yıkıldı ve kaostan sonra şehir biraz normale döndü diyelim.

O 12 daire sahibi için devlet hayrına bina mı yaptırıyor? Veya hiç edildi gerçi ama deprem sigortalarımız devreye giriyor ve ücretini mi karşılıyor?

Yoksa o 12 kişi bir müteahhit ile anlaşıp arsaya atıyorum 20 daireli bir apartman diktiriyor, herkes dairesini alıyor kalan 8 daireyi de müteahhite mi veriyor nasıl işliyor süreç?

 
dask.gov.tr aradığınız cevaplar burada


  • avatar is back  (18.08.21 15:17:42) 
Azami teminat 268 Bin TL mi :( Evler olmuş 1-2 milyon.. Buna eyvallah diyen oluyor mu yoksa dediğim gibi son bahsettiğim senaryo daha mantıklı değil mi?


  • ananiyimioguz  (18.08.21 15:25:01 ~ 15:25:30) 
268bin TL sadece maliyet değeri.
evlerin asıl değerini belirleyen arsa değeridir.

sancaktepede 100m2 arsayı 200.000.-TL'ye alıp üzerine 268bin TL'ye ev yaptırabilirsiniz.
ama bağdat caddesinde 100m2 arsayı 5 milyona alırsınız. 268bin TL çerez parası kalır yanında
  • teritori  (18.08.21 15:36:39) 
Teminat bedeli dairenin rayicini ödemez, binanın yeniden inşaası için gerekli tutarı öder, beton, demir masrafları gibi düşünün. Tüm dairelerin dask’ı olursa yıkım halinde sigortadan gelen parayla tekrar binayı yapabilesiniz diye. Ha tabii bugünkü maliyetlerle o tazminat yeter mi bilmiyorum ama mantık bu.


  • orient blue  (18.08.21 15:39:36) 
Doğru gerçi işin o tarafını düşünmedim, arsa zaten elimizde, o 12 kişi 100-200k atsa çok rahat yaptırabiliyoruz öyleyse anladım.

Tabi diyeceksiniz öyle bir durumda koyun can derdinde kasap et derdinde ama aklıma gelmişken sorayım dedim umarım yaşanmaz tabii ki öyle bir şey.
  • ananiyimioguz  (18.08.21 15:41:52 ~ 15:45:00) 
izmirdekilere sorabilirsin 3 kurus para aldi cogu.


  • divit  (18.08.21 15:44:13) 
arsa hakkın kalıyor - sonra pamuk eller cebe.
bir istanbul depreminde devletin yeni ev yapmasını beklemek saflık olur.

ayrıca 8 yıllık 12 dairelik bina da büyük ihtimal arsaya maksimum inşaat yapılmıştır yani 20 daire yapman çok zor. sebep yükseklik kısıtlaması var .
  • jamswety  (18.08.21 15:51:56 ~ 15:53:52) 
normalde dask'tan gelecek daire başı 268bin lira maliyetle binayı tekrar yaptırmak mümkün olur bence. evin değerinin büyük kısmı arsa payı aslında. hatta devlet 12 daire yerine 20 daire yapacağınız şekilde imarı da değiştirsin. o da tamam. ama bence 2 çok önemli problem var.

1 - şimdi baktım, istanbul'da yıkılacak 48bin bina var diyorlar. bu da toplam 13milyar lira gibi bir para var. sigorta şirketleri bu parayı bir kerede verebilecek mi? az buz para değil.

2 - inşaat firmaları bu kadar binayı aynı anda inşa edebilecek mi? yeterli ekipman var mı? yeterli "amele" var mı? yeterli çimento tuğla vs var mı? kaldı ki depremde bu ekipmanın bir kısmının zarar göreceğini düşünmek gerekir. arz/talep dengesi : inşaat yapabilme kapasitesi düşük kalacak. malzeme arzı talebi karşılayamayacak. ekipman parkı talebi karşılayamayacak. ithal edeceğiz. ama yine de fiyatlar şişecek. inşaat maliyetleri şişecek de şişecek.

kısacası, umalım da böyle bir hesap yapmak zorunda kalmayalım. devletin onay mekanizmaları bir dönem için hiç çalışmamış. dönüp çürükleri ayıklamak da kocaman bir rant projesine dönüşmüş. bu sebeple herkes kendinden mesül. herkes kendi evinin sağlam olduğuna emin olacak. ben merkezi olmayan bir yerde oturuyorum. herkes diyor ki, orada ne işiniz var? ama bunu diyenlerin hepsi 30-40 yaşında, ne idüğü belirsiz, bir kısmı dere yataklarında, kimin yaptığı belli olmayan, denetimsiz evlerde oturuyorlar. benim evim kaya zemin üzerinde, 11 yaşında, adam gibi bir firma tarafından, adam gibi temellerle inşa edilmiş.
  • co2s2  (18.08.21 18:03:21) 
Beklenen 7 üstü deprem olursa evi tekrar yaptırmayı bırak yiyecek ekmek bulamayacağız. Bütün ekonomi çökecek. Hiçbir sigorta şirketi bu ücretleri karşılayamaz.


  • astronom bey  (18.08.21 18:14:46) 
İstanbulda büyük bir deprem olursa -umarım hiç olmaz- İstanbul’da hatta Türkiyede yaşanamayacak bir hal olacağını düşünüyorum.
Sorunuza cevap öyle bir durumda; yıkıldığıyla kalacak. Uzun yıllar arsadan bişey elde edemezsiniz daha sonra da yok pahası olur diye düşünüyorum.

Küçük bir yıkım, deprem senaryosu için ise dask var.
  • rewlack  (18.08.21 18:49:43) 
astronom bey ve rewlack'e katiliyorum ben de. teoride o olur bu olur tabii. Istanbul'da buyuk bir depremde hayatin bir nebze normale donmesi 2 yılı alir. Ekonomik olarak gelecek cokusun hesabi olmaz, 268 bin liranin degeri cok farkli olur sonunda. hasarin karsilanmasi ise sigorta ile falan olamaz. Daskin varsa yaralarin sarilma plani suresinde, artik her ne olursa, hak iddia etme hakkin olur. 5-10 sene icinde karar verilecek yeniden yapilanma operasyonu -her neye karar verilirse artik- icinde yer alirsin bir sekilde hak sahibi olarak.


  • robokot  (18.08.21 18:58:17 ~ 19:00:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.