[]

İş görüşmesi

Online İngilizce mülakatı geçtim. Yüz yüze görüşme için çağırdılar.

1. Kesin takım elbise mi giymem gerekiyor? Ceket giymesem olur mu? Sıcakta pantolon ve gömlekle, ceket ve kravat olmadan gitmek daha mantıklı. Ya da ceketi elimde mi tutsam? Klasik ayakkabı da giymek istemiyorum. Spor ayakkabı giysem olmaz mı?

2. İkinci görüşmede neler sorabilirler?

 
Birinci soruyu sizinle iletişime geçen ve ilk görüşmeyi yaptığınız ik uzmanına sorun çekinmeyin. Sakal varsa her halükarda kesin derim.

2. Soru firmadan firmaya, pozisyondan pozisyona değişir. Eğer deneyiminiz yoksa akademik başarılarınızı duymak isteyebilirler. Deneyim varsa daha teknik bir mülakat olur. Deneyim var ama görüşülen pozisyonla birebir uymuyorsa önceki işte neler yaptığını sorar burada neler yapmanı beklediklerini anlatırlar.

Her durumda hem okulda hem de varsa önceki iş deneyiminde başarı olarak addettiğin bir kazanımı cepte tut sorma ihtimalleri çok yüksek. Kaldığın zor bir durum ve nasıl üstesinden geldiğini de örnekle beraber çok sık isterler.
  • materyalist imam  (18.08.21 11:58:49) 
gideceğiniz işyerinde normalde nasıl kıyafetler giyiliyorsa, 1-2 üst seviyesini giyin.

bu sıcaklarda kimse ceket beklemez sizden. haki pantolon üstü, düz renk bir gömlek, altına da spor olmayan bir ayakkabı uygundur bence.
  • co2s2  (18.08.21 11:59:45) 
1. cvne güveniyorsan giyme. güvenmiyorsan giy. ayrıca bence takım elbiseyle çalışmayacaksan takım elbise giymene gerek yok. ama çalışma şekli takım elbise ile ise kesin giy. sakal tamamen kesmene gerek yok da düzeltsen yeter.

2. varsa teknik taraf, cv ve backgroundun hakkında sorular olabilir. davranışlarını vs inceleyebilirler.
  • jelly bear  (18.08.21 12:18:03) 
Hayatimda takim giymedim, hayatimda takim giyilen yerde calismadim ve yurtdışında da takim giyip görüşmeye gelen aday da görmedim.

Smart casual bana göre ideal. Ha big 4 görüşmesine gidiyorsundur ya da banka falandir o zaman farklı olabilir.
  • logisticsmanager  (18.08.21 12:30:01) 
sizi görüşmeye çağıran İK çalışanına "görüşme için dress code nasıldır?" diye sor

her şey sorulabilir. aynısı bile olabilir ilkiyle..
  • bronz böcek  (18.08.21 12:35:50) 
Sektörü bilmeden söyleyemeyiz. Yazılımcıların hiçbiri ceket beklemez ama Bankacılık ceketsiz almaz.


  • SiyamkedisiZorro  (18.08.21 12:36:14) 
1. Smart casual +1 (cekete gerek yok bence)
Ayrıca bu soruyu ik'ya tabii ki sormayın.

2. Rahat gelebildiniz mi ?
Önceki şirketlerden neden ayrıldınız?
Kariyer hedefiniz nedir?
Bize neler katabilirsiniz?
Stres yönetiminiz nasıl?
Mesleki sorular...
  • snd88  (18.08.21 12:38:45) 
Ben her turlusunu denedim, takim giyince genelde eliyorlar ya da ezikliyorlar.

Bize ihtiyaci var bu sicakta takim giymis keriz gibi dusunuyorlar.
Giymeyen adam sulalem raad ozguveni veriyor.

Gomlek yeterli bence.
  • divit  (18.08.21 12:55:21) 
sektör, sektör değil şirket özelinde olacak bir konuda böyle kesin "şu olur bu olur" diye yanıtlayan arkadaşları gördükçe inanamıyorum. her şey sizin çalıştığınız 2-3 şirket ya da 1 sektör ile sınırlı değil. arkadaş hiçbir ek bilgi belirtmemiş. birinize kanıp bir şekil gitse yanlış olsa gireceğiniz vebali de düşünmüyorsunuz.


bankacılıkta sakallı çalışılan yerler var genel müdürlüklerde. her sabah sinekkaydı isteyen var. takım elbise giyilmeyen, görüşmede beklenmeyen yerler de var.

yazılım takım istemez ama kimisi gömlek-pantolondur kimisi kot + polo yaka kimisi eşofman tişört... her sektörde her şirkette farklı uygulama var. az ciddi giyinmek de dezavantaj fazla ciddi giyinmek de.

bu işin usul erkanı aslında dress code'un size belirtilmesi. ik'cılar ihmal ediyor bunu. siz sorunca ise söylerler.
  • bronz böcek  (18.08.21 13:02:06) 
Mühendis pozisyonu, üretim sektörü için değerlendirebilirsiniz. Sakal tıraşı oldum. Pantolon ve gömlek cepte ama ceketi yanıma alsam mı diye karar veremedim.


  • dissendium  (18.08.21 13:32:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.