[]

Amerika'nın 11 Eylül projesi iflas etti diyebilir miyiz?

11 Eylül'ün bir senaryo olduğu tüm dünyanın malumuyken ABD'nin bunu bahane ederek giriştiği işgalin fiyasko ve hezimetle sonuçlanması bir çeşit iflas aslında.

İyi de o zaman neye hizmet etti ya da ne işe yaradı?

Irak'a giriş ve Ortadoğu'yu istikrarsızlaştırmak mıydı bir diğer amaç da? Değilse 11 Eylül'ü nereye bağlayabiliriz?

 
Ne iflas etti abi, herifler her sene ortadoğu'ya trilyonlarca dolar silah satıyorlar...


  • malheiros  (17.08.21 10:18:44) 
Amerika'nin "11 eylul projesi" diye bir projesi olmadigi icin (amerigaisrail buyuk komployu cozdum cevrelerinin disinda) oyle bir sey diyemeyiz.

Muttefik bir afganistan elde etme amaci basarisiz oldu evet ama bu gibi girisimlerin direk basariya erecegi dusuncesiyle hareket edilmiyor zaten. dunya surekli degisiyor. kendi cikarlarini korumak adina heuristiklerle hareket ediyor ulkeler. o zaman yapacagi en mantikli seyin bu oldugunu dusunuyordu, el kaidenin de ellerini kesti, afganistan'da kosullanamadilar evet o acidan basarili. ama bu surecte isidler cikti vs. dunya degisti. kendi açısından ellerinin ustune oturup beklemekten iyisini yapti evet, 11 eylul gibi bir saldiriyla da karsilasmadi bugune kadar, o açıdan basarili.

"cok pahali trilyonlar harcandi" mantigi da pek dogru degil, para bir cepten obur cebe gidiyor ekonomi canlaniyor. hepi topu 2000-3000 asker kaybettiler. bugun covidden o kadar kisi 1 gunde ölüyor.

100% istedikleri gibi gitmedi - beklentileri de o degildi, hic bir zaman gitmez bu kadar bilinmezli denklemlerde, ama zarar da etmediler pek yani. durumlarini kotulestirmedi, iyilestirdi mi tartisilir.

11 eylulu baglayacak ekstra bir sey yok iste, yasandi, tepkileri de yasandi, bitti. dunya degisti, dolayli etkileri hep devam edecek olaylardan biri.
  • robokot  (17.08.21 11:46:53 ~ 11:50:24) 
11 Eyul proje degildi. El-Kaideci olsam emegimiz yok sayiliyor diye butun komplo teoricilerini doverdim. ABD Sovyetler coktukten sonra guvenlik isini cok salmisti, uykudan uyandirdilar.

ABD Irakta da Afganistanda da "Girer sikintili unsurlari dover, demokratik dunya ile anlasabilecek kukla rejim/ulus devlet koyar cikarim" diye dusundu. Burnu buyukluk ile daldigi "adam etme" projesi tutmadi, kabile ve din bagliliginin millet bagliligindan ustun oldugu kulturlerde ulus devlet mayasi tutmadi.
  • cleric  (17.08.21 12:08:22 ~ 12:08:59) 
İngiltere gibi Böyle devletlerin dünya üzerindeki yanlış işlerini yürütmek için planladıkları kötü senaryolar vardır ki yine kendilerinin yapacakları müdahaleler uluslararası hukuki bir zeminde de haklılık sağlasın.
İngiltere'den sonra dünyanın jandarmalığını üstlenen abd'nin her işi fiyaskodur.

öncelikle abdde kuruluşundan itibaren etkin olan ve şu an oradaki lobi faaliyetini yürütenleri tanımak lazım.
Pentagon, beyaz saray ve diğer kurumlar üzerindeki etkin güçleri ayrı ayrı sorgulamak lazım.
Ortadoğu'da ısrarlı olarak askeri güç bulunması ise başka maksatlar da olabilir ama bir yönden buraya hakim olanın dünyaya hakim olma düşüncesinden kaynaklanıyor. Genel bir teoridir bu.

Ve uygulamaya bakıldığında bu topraklarda kalmak/bulunmak için en geçerli şart, bölgenin her daim istikrarsız ve iç karışıklıklar la dolu olaylı bir yer olmasıdır.
  • Erva  (17.08.21 12:42:31) 
Abd'yi tek bir birim gibi dusunmeyin. Siyaseti yorumlayabilmek icin guc kliklerini bilmeniz lazim. Iyi bir analiz icin 11 Eylul'un ardindan hem Abd'de hem Dunya'da hizla yasanan degisimleri dusunmek lazim.


  • dunal  (17.08.21 12:59:48) 
bence petrol veya doğalgaz bulur muyuz ümidi ile hareket ettiler ama karşılığında bir şey bulamadılar diye düşünüyorum.


  • bigcaptain  (17.08.21 15:10:20) 
@bigcaptain petrole gaza gerek yok, afganistan dogal kaynaklar bakimindan cok cok zengin bir ulke: altin, platinyum, gumus, uranyum... dunyanin en buyuk lityum rezervlerinden biri orada. yaklasik 1 trilyon dolarlik dogal kaynak var ulkede. kendileri isleyecek kadar akillari yok malesef. kiz cocuklarinin okuma yazma ogrenecek kadar egitim almasina izin vermeyi "ilericilik" olan goren bir toplumdan bahsediyoruz.

demek istedigim, amerika'nin derdi dogal kaynaklar olsa aramaya gerek yok, çökülecek cok kaynak var. "ameriga petrol icin yabiyor" olayi bir mit, komplo teorisyenlerinin en begendigi "basit" aciklamalardan biri. ama dogru degil, onu anlatmak icin soyluyorum. afganistanda cok guzel kaynaklar var, yeri yurdu da biliniyor yoksa yani. alacak olan alirdi.
  • robokot  (17.08.21 15:53:47 ~ 15:54:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.