[]

Tutumlu olmak tamamen göreceli bir kavram değil mi?

iki yakın arkadaşım var, biri borç içinde, ona rağmen taksiye biner, eşini bir yerden alacağı zaman birinden araba ister, arabaya yakıt atar (çocuklar eşiyle değilken de bunu yapar, çocuklar varken araba ve taksi normal bence. Çocuklarına her gün lüks meyveler yedirir. Ekmek alırken paketli UNO ekmek alır vs. Diğeri de dört beş yıl öncesine kadar milleti aramaz çaldirirdi, biz donerdik ona. Taksiye binmisligi yoktur belki de. Şimdi zamanında kontor bile almadığı için şimdi evinin kredisini bitirmek üzere.

Şimdi bu iki arkadaş da kendini tutumlu olarak ifade ediyor :) müsrif olana baya karışıyorum ben, zamanında iyi para kazandın ama tutamadığın için borç içindesin biraz tutumlu ol diyorum, hiç ekstra bir şeyim yok ki, bir tane bile müsrifligimi sayamazsin diyor. Satınca da hepsine bir mazeret buluyor :)

Bu ne biçim arkadaşlik, ne karışıyorsunuz diyebilirsiniz ama biz doğduğumuzdan beri kankayiz resmen. Normal bir kankalik değil, aşırı berbat badireler atlatırken birbirimize destek olduğumuz için yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmedi hiç. Bu topa girmesek iyi olur

 
ilk arkadaşınız için verdiğiniz örnekler borç içinde olup ev sahibi olamamak (?) için mazeret değil.
insan belirli bir yaşam standardında yaşayabilir ya da hayatındaki bazı alanlarda konfora önem verebilir.
veya bir şeye para harcamaz ama yediğinden içtiğinden asla kısmaz.
yediğinden kısar ama asla toplu taşımaya binmez vb.

kimse taksiye bindi diye ev alamıyor değil.
"lüks meyve" ve "uno ekmek" falan komik detaylar.
sizin dediğiniz gibi dostluklarım var, biri bana yediğim ekmeğin markasıyla konuşsa rahatsız olurum.
sınırlar önemli.

diğer arkadaşınızsa vizyonsuz, tutumlu değil cimri ve muhtemelen de bir hayatı yok.

karşılaştırmak gerekirse, insanları çaldırıp kapatmak falan gibi sakil davranışlar çok rahatsız edici ve görgüsüzce.
arkadaşının arabasını aldığında yakıt koymak da doğru olan davranış.
yani elmalar, armutlar.
konu bence tutumluluk değil burada.
  • blatta hiberna  (15.08.21 10:53:12 ~ 10:53:49) 
ilk arkadas tutumlu degil zaten, ayrani yok icmeye atla gider cesmeye hesabi onunki. borcum olsa ilk onu kapatmak icin ugrasirdim sahsen.

ikincisi de tutumlulukla cimrilik arasinda ama cok detay olmadigi icin bilemeyiz. gereksiz harcamalari kisip asgari yasiyorsa tutumlu, sinegin yagini cikariyorsa cimri derdim. ama caldirip kapattigi icin ibreyi cimrilige donduruyorum :D
  • chezidek  (15.08.21 10:53:21) 
Valla ben uyarirken ekmek meselesine vs değinmiyorum, sadece taksiye binmesine laf ediyorum. Ama günü gününe geçinen biri için ekmek markası da önemli bence. Yarın parası olacağının garantisi yokken marka ekmek alana kadar git halkekmekten ekmek al üç gün ekmek almayı garanti et en azından. Eline geçen paralarla gününü lüks yaşadığı için borcunu ödeyemiyor bu adam. Borç veren adamlar demez mi; kardeşim arabanın lambası azıcik çizildi diye niye değiştiriyorsun ki? Once bir borçlarını öde. işte borç hesabı kitabı yapmadığı için arabasını da satmak zorunda kaldı. Birkaç ay önce.

Diğeriyle de çok dalga geçtik zamanında, niye caldiriyon olm, ergen mısın diye :)
  • buffy de vampir sayılır  (15.08.21 11:47:49) 
Hangi topa girmeseniz iyi olur? Anlaşılmamış.

1. arkadaşın arabası yoksa bu yaptıkları pek savurganlık değil; dediği gibi ekonomik bile olabilir. Aracı olsa bir dolu masraf, kasko benzin, park vs vs. Yalnız uno ekmekler aşırı glikozlu ve koruyuculu çocuğuna yedirmesin. Ekşi mayalı bişeyler falan daha iyi.

2. arkadaşın yaptığı tutumluluk değil biraz görgüsüzlüğe kaçıyor. 2000lerin başında öğrencilikte falan çağrı bırakmak ehh tamam denen bişeydi de yetişkin bir insan bunu yapmamalı.


Bir de sizin bu kadar karışıp fikir beyan etmeniz pek hoş değil. Yakınlıkla ilgisi yok anne baba kardeşleri bile ilgilendirmemeli. Size ne oluyo? Bi de en az biri evli barklı çoluğu çocuğu olan adam. Size ne pardon?
Yani sizi bunaltan, rahatsız eden bir durum varsa -borç istemek, ekonomik açıdan taciz etmek gibi- bundan rahatsız olduğunuzu ve karşılık veremeyeceğinizi belirtin. Siz ne kadar iyi niyetli de olsanız, yargılamak veya sorulmadıysa bu tip konularda fikir beyan etmek hem hoş değil hem gereksiz hem de kaba bi davranış.
  • rewlack  (15.08.21 13:55:00) 
Borcu sizden istemiyorsa sizlik bi durum yok bence?


  • jimjim  (15.08.21 13:56:35) 
Sizin karışmaniz uygun değil topuna girmeyin demek istemiştim. Onlar bana, ben onlara karışıyoruz. Kardeşten oteyiz. Hatta ben eskisi kadar karışmak istemiyorum ama tutamıyorum kendimi. Bu arada bana da borcu var ama borcu yokken de karışırım, bu tarz müdahaleci arkadaşliklari doğru bulamayabilirsiniz ama var böyle arkadaşlıklar.

Edit: araba alsın demiyorum ki, toplu taşıma diye bir şey var sonuçta değil mi?
  • buffy de vampir sayılır  (15.08.21 14:18:40 ~ 14:20:07) 
Aynı arkadaş grubu bende de var, çok benzer durumlar, bizde müsrif olan dededen gelecek paraya güveniyor bence :)


  • beni sen öldürme  (15.08.21 15:20:18) 
ilk arkadas bu arkadas grubundan ciksin bence.
borcu var diye cocuklarina yemek yedirmesin mi, cop gida mi yedirmeli size gore?.. esinin konforunu dusunmesin mi..

ne guzel kendine, evine bakiyor adam. odunc aldigi araca benzin koyacak kadar da dusunceli..

diger kisi ise tutumlu falan degil, tek kelimeyle cimri. biraz feyz almali diger arkadastan.
  • Kittie  (15.08.21 19:07:52 ~ 19:09:33) 
Kittie, hocam bu üçlü çok yakın arkadaş. Atlattığımız badireleri anlatsam sasarsiniz. Birbirimize her zaman çok destek oluruz. Atladığınız nokta şu, cebinde para yok, borç para ile dondermeye çalışıyor düzenini, ilk karısını da bolluk içinde yuzdurdu ama sıkışınca karısı kolaya kaçıp bıraktı adamı. Aynı hatayı ikinci esinde de yapıyor. Yokluk içinde varlık yaşatıyor, kadın da varlıklı bir hayatları var sanıyor ama yok öyle bir şey.

Parası olsa gitsin limuzin tutsun, kime ne.
  • buffy de vampir sayılır  (15.08.21 19:17:30) 
ben ekmek markası verirken demek istediğini anladım aslında. babam da böyle böyle 2 çocuk okuturken 2 ev aldı tek maaşla. ben de derim yemedi, yedirmedi de, yatırım yaptı diye :) bigün halamda, annemle babam bi ıslak mendili bölüştüler meyve yedikten sonra. halam takılmıştı evler böyle böyle alınıyor demek diye. bahsettiğin şey yaşam standardının yüksekliği. insan samimi arkadaşının yaptıkları hakkında yorumda da bulunabilir. o tamamen arkadaşlığınızın dinamikleriyle alakalı. rahatsız olsaydı bunu belirtir, bi yerde de iletişimi keserdi diye düşünüyorum.

sorulara gelirsek; ilk arkadaş tutumlu değil. kötü bir şeymiş gibi bahsetmeyelim bundan. çoluğuna çocuğuna darboğazda olduğunu hissettirmemesi güzel ama çevresindeki insanlar bu durumu pek tabii lehine kullanabilir. sen dışarıdan bir göz ve ona değer veren biri olarak bu durumdan endişe duyabilirsin. bu da normal. eşe dosta borcu varken bu yüksek yaşam standartlarını bir tık kısabilir. kısılınca ölünmüyor. bu da benim naçizane fikrim.

ikinci arkadaş ise anlattığın kadarıyla cimrilik sınırlarında geziniyor. net konuşmak için daha fazla bilgi gerekiyor. ama ne kadar karara bağlanırsa bağlansın arkadaş cimri olduğunu düşünmüyorsa elinize hiçbir şey geçmeyecek :)
  • olutaklidi  (15.08.21 19:45:57) 
Hocam beni hakikaten anlamışsınız. Galiba en çok taktığım şeylerden biri, kendini tutumlu zannetmesi. Tutumluluk böyle bir şey değil abi. Ben tutumluyum demese aklıma ne ekmeğin markası gelir ne de çocuklarına yedirdigi lüks meyveler.


  • buffy de vampir sayılır  (15.08.21 19:50:37) 
bir de su var: birisi bakkala 10 lira borcu olsa o da bakkalin sucu olsa (bozugu yoktu mesela) gece uykulari kacar 10 lira borcumu unutmayayim vereyim diye.

kimisinin ise yuzbinlerce lira borcu olur, nasil odeyecegi konusunda hic bir fikri olmaz ve aklina bile gelmez. birine borclu oldugunda mahcup hissetmez. o kisi borcunu acil geri isterse ciddi olarak kendine haksizlik yapildigini dusunur vs.

gelecegi konusunda anksiyete yasamayan bir insan tipi var, evet. ben anlamiyorum, oyle de degilim ama goruyorum orda burda. cok dogal geliyor onlara.

dogru yanlis falan demiyorum ha, sadece boyle bir kafa var. 1 saat sonrasindan otesini asla dusunemiyorlar, beyinleri oyle calismiyor. X almak icin para biriktireyim, kendimi garantiye alayim falan gibi kaygilari asla yok. ele gecen para fazlasiyla aninda harcaniyor. elde tutmanin hic bir mantigi yok akillarinda.

sen ben boyle dusunmeyiz cunku aman paramiz biterse ne olur, borc almak cok zor olur, borclu olmak da cok zor bir yuk vs. diye dusunerek kaciniyoruz - onda boyle korkular olmadigi icin rahat rahat harcayabiliyor. borclu olmakta bir zorluk gormuyor vs.

o kaygilari yasamayan bir insan formu perspektifinden hareketlerine bakinca biraz daha anlasilir oluyor boyle davranislar.
  • robokot  (15.08.21 20:34:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.