[]

HES kodundaki riskli / risksiz kriterleri nedir?

Virüs çıkalı 1,5 yıl olmuş, hala bunu mu soruyorsun diye sövmeyin, ne bir resmi bilgi bulabildim ne de ekşi'de hes kodu başlığından sonuca ulaşabildim

Aynı evde yaşadığım bir kişi (ikametgah, nüfus kayıt sistemi vs'de de bu belli) covid pozitif çıktı bugün, hatta eve ilaç getirme, 14 gün hiçbiriniz çıkamazsınız vb bilgilendirme süreçleri de tamamlandı.

Ama ben hala riskli değil görünüyorum mesela hes kodunda.

nedir ki bunun kriteri? sadece test sonucu pozitif olanlar mı riskli görünüyor bu sistemde? ben 14 gün evden çıkmayacağım ama kötü niyetli olsam metrobüse falan binip metrekareye 8 kişinin düştüğü yerde ortalığa öksürebilecek miyim şimdi bu hes koduna göre?

 
sizi temaslı olarak kaydetmemişler. temaslı olunca telefona mesaj geliyordu hemen.


  • jelly bear  (15.08.21 01:17:21) 
@jelly bear
otomatik olmuyor yani, filyasyon ekibi mi takip edip manuel yapıyor bunu?

  • savidan  (15.08.21 01:26:42) 
Kimlerle gezdin, dolaştın kısmı kısmen yalan zaten. Bana ilaçları getiren kişi aynı evde başka kim var diye sordu balka hiç bir soru sırmadı. Halbuki işyerinden herkes ile temas etmiştim 2-3 gün öncesinde. Çok şükür ciddi bi sıkıntı olmadan atlattık işyerinden kimseye de bulaşmadı ama dediğim gibi standart bir uygulama yok ortada


  • bi anlatabilsem dunya degisir valla bak  (15.08.21 08:41:11) 
genel bir cevap olacak aslında ama biraz da 1,5 yıl geçmiş biraz da sövelim be diyen @infernalcadre'ye cevaben yazayım :)) aşı vs durumlarıyla birlikte süreçler zamanla değişebiliyormuş demek ki :)

ben zaten sistemde ne göründüğünden bağımsız olarak evden çıkma meraklısı değildim, çok kurcalamadım ilk anda sorumluluk bilinciyle ancak ertesi sabah işin detayını öğrendim, geç de olsa yazayım buraya da.

evde pozitif çıkan kişi ile durum değerlendirmesi yapıldıktan sonra evdeki aşılı ancak ileri yaştaki bireyleri de izolasyona almışlar direk sistemde.

beni ise yaş, 2 doz aşı ve 2. dozun tarihi vs sebebiyle izolasyona almaya gerek olmadığını ancak sosyal yaşantıma ara vermem gerektiğini, cafe restoran vsye girmemin "doğru olmayacağını", eş - dost ile görüşmemem gerektiğini vs söylemişler. kısa süreli, sosyal mesafeye uymalı vs küçük alışveriş, kısa yürüyüş yapılabilir, bir sakınca yok demişler yani.

söylenenler direk bu cümleleler değil tabii de meali bu. kısacası benim vicdanıma ve sorumluluğuma bırakmışlar konuyu. istesem 500T'ye binip tıklım tıkış otobüste istanbul turu atabilirim yani sorumsuz bi tip olsam.

kısmen güzel bu durum benim için ama bakıldığında ben herkesten durumu saklasam şu an istediğim her şeyi hiçbir yasal engel ve hukuki yaptırımla karşılaşmadan yapabilirim, risk çok düşük de olsa halkı riske atabilirim yani. genel anlamda uygulama doğru mu değil mi bilemem.

gerçi bir bakıma da mantıklı herhalde, yoksa aşı da zaten işe yaramayacaksa, bulaş riski çok yüksekse bu salgın bitmeyecek zaten
  • savidan  (16.08.21 23:33:12 ~ 23:35:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.