[]

Dürbün vs teleskop

İstanbul'da deniz ve ada gören bir evde oturuyorum. Buraları seyretmek için balkonuma bunlardan birini koymak istiyorum. Teleskop malum gökyüzünü gözlemek için kullanılan bir alet. Bunu alıp balkona kursam denizi gemileri adaları izleyebilir miyim yoksa aşırı mi yakınlaştırır. Yorumlarınızı bekliyorjm




 
Hem dürbünü, hem teleskopu olan biri olarak ben geldim.
Aslında ne dürbün yeryüzüne, ne teleskop gökyüzüne özel bir alet.
İkisi de uzakları yakın etmek için kullanılır.

Ortalama bir dürbün görüntüyü yaklaşık 10x büyütür.
Bu 10x az gibi gelse de açıklık bakımından son derece avantajlıdır.
Açıklık nedir? Dürbünle veya teleskopla baktığınızda gördüğünüz alanın çapıdır.

10x ile bakınca 10y çapında bir alanı görüyorsanız
Teleskopun 50x büyütmesiyle 1y çapında ufacık bir alanı göreceksiniz.
Bu yüzden bir yıldıza denk getirebilmek için teleskoplarda ayrıca dürbün gibi küçük bir locator bulunur. Dürbünün kendisinde ise çok geniş bir alan göreceğiniz için o yıldızı gözünüzle bulabilirsiniz.

Daha detaylı örnek vermek gerekirse
Bir apartmana dürbünle bakarsanız 3. katın 2. penceresini hemen tanımlarsınız.
Teleskopla ise hangisi olduğunu bilemeyeceğiniz bir pencerenin kolunu göreceksiniz. En ufak bir harekette görüntü çok yüksek bir hızda hareket edecek.

Bir de atmosfer dezavantajı var.
10 km ötedeki adada bulunan arabayı teleskopla seçebilirsiniz ama araya milyarlarca metreküp hava girdiği için bunun buharıydı, tozuydu, ıvır zıvırıydı derken teleskopla cam gibi bir görüntü alamayacaksınız. Yine de kötü bir görüntüden bahsetmiyoruz. (Özellikle yağmur yağınca hava temizlenir güzel görüntü alırsınız)

Dürbün kesinlikle öneririm. Aldığıma pişman olmadığım nadir araçlardan biri. Benimki Nikon. Cam gibi görüntü. Gepgeniş bir açı.

Para varsa her ikisi, para azsa sadece dürbün diyorum.
  • işimdeyim gücümdeyim  (14.08.21 11:17:46) 
ek olarak iyi dürbün > ucuz teleskop

astronomiye heves edenlere ilk tavsiyelerden biri. dürbünü bir yere giderken yanınıza aalbilmek gibi bir avantajı da var.
  • celeron 300a  (14.08.21 11:36:24) 
Degismediyse teleskop ters gosterir.

Ront icin teleskop yanlis secim.
  • divit  (14.08.21 12:51:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.