[]

Ev Satisi

Sorum tapu rayic bedeliyle ilgili. Eve topraktan girmistim. Anlastigimiz sekilde 200bin pesin, 100bin de parca parca toplamda 300bin tl odedim. Ev bitti sayilir. Kat irtifaki tapusunu alacagim. Mutahit tapuda randevu almis ama evin satis fiyatini 200bin tl gostermis. O bolgede beledeyideki rayic fiyati ise 270bin olarak gorunuyor.

Mutahiti kendim tanimiyordum. Taniyan baska biri araciligiyla bu ise girdim. Simdiye kadar guvenilir, temiz biri olarak gordum hep. Insaat isciliginden müteahhitliğe gecmis. Bu yaptigi 3.site. Yaptigi binalar on numara ama ne kadar prosedure hakim supheli. Bi sey anlatirken, diyalog kurarken zorlaniyorum acikcasi.

Ben internetten okudugum kadariyla rayic bedelinin altinda satis yapmanin yasak oldugunu ve cezasinin buyuk oldugunu soyledim. O da sadece kat irtifakini alacagin icin sorun olmayacagini soyledi. Bu bilgi dogru mudur? Ben alici cikarsa hemen satmayi dusunuyorum. Bilgi dogruysa kat mulkiyetini verirken ne gibi sorunlarla karsilasabilirim. Biraz uzattim konuyu ama bilgisi olan aydinlatirsa mutesekkir olurum.

(Her seye ragmen adamin iyi niyetli oldugunu dusunuyorum. Projeyi bitirmek icin baya zorlandi.)

 
Kat irtifak iskan alındıktan sonra otomatik olarak kat mülkiyetine dönüşecek zaten müteahhitin sorun olmayacağı yönündeki lafı hatalı . Belediyeden o ev için belirlenmiş rayiç bedeli öğrenmeye çalışın bazı belediyeler e devlet üzerinden bu bilgiyi veriyor. Rayiç bedelin altında satışta; fark tutarın bide 20 sinden siz sorumlusunuz vergi dairesi tespit ederse bir katı tutarında vergi ziyaı cezası da keser. Siz satarken rayiç bedeli gösterirseniz ikinci satıştan bir sıkıntı çıkmaz


  • dreamsandcolours  (14.08.21 00:11:00) 
Satış esnasında tapu müdürlüklernin istediği evraklardan biri de belediyeden alınmış, evin rayiç bedelini gösterir evraktır. Bu bedelin altında tapu satış bedeli göstermez. Dolayısıyla evin belediyedeki rayiç bedeli 200bin tl’den düşük değildir.

Yine de aklınızda kalmaması adına belediyeye gidip şifahi olarak evin rayiç bedelini emlak bölümünden öğrenebilirsiniz.
  • teritori  (14.08.21 01:01:31) 
Mülk alıp 5 sene içinde satınca, satış fiyatı ile alış fiyatı arasındaki farkın kar sayılıp vergisi ödeniyor bildiğim kadarıyla. Resmi rakamlar tabii.


  • Kahir ekseriyet  (14.08.21 02:37:16) 
Düşük fatura kesmek için düşük gösteriyor, ama büyük hata. Eninde sonunda (5 yıl dolmadan hemen önce) vergi dairesi geriye dönük tüm harçları faizi ve cezası ile birlikte hem sizden hem ondan alır.

Israr edin, rayiç değerden düşük yazılmasın.
  • John Bloor  (14.08.21 10:38:36) 
@dreams, rayic bedeli belediyenin sayfasinda 270 bin olarak gorunuyor zaten. Anlamadigim sadece ilce mahalle adi girince tek fiyat cikiyor. Bu rayic bedel evin metrekaresine, bulundugu kata falan degismesi gerekmez mi?


  • Kirmizibavul  (14.08.21 13:51:11) 
@teritori gercekten dedigin gibi rayic belgesini de istiyorlarmis. Bu olayi cozer. Cevap icin tesekkurler.

Belediyedeki rayic 270binken satis fiyatini 200bin gostermek cok garip olmus. Bu haliyle Tapuda satis gerceklesmeyecek diyebilir miyiz? Bu adam bu kadar amator olabilir mi? Bence bu iste bi yanlislik var. Belediyeye gidip bizzat ogreneyim rayic bedelini.
  • Kirmizibavul  (14.08.21 13:54:59) 
İlçe / mahalle m2 fiyatları bellidir, sizin evin m2 göre hesaplanır. O mahallede her ev 270 bin diyemeyiz.

270 bini nasıl buldunuz? Sizin evin adres bilgilerini, ya da m2 bilgisi mi girdiniz?
  • John Bloor  (14.08.21 14:54:25) 
@john, belediyenin sayfasina girince sadece mahalle ve sokak bilgisini seciyorum ve bana 270bin rayic bedeli gosteriyor.


  • Kirmizibavul  (14.08.21 17:04:06) 
siteden öğrendiğini dikkate alma.
gidip belediyeden rayiç bedeli gösterir evrakı alın.
dediğim gibi daha düşük bedelle satış olmaz.
  • teritori  (16.08.21 11:50:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.