[]

Kaç yaşında araba kullanmaya başladınız?

Ve şu an kaç yaşında, hangi seviyedesiniz?

Ben 21 yaşında bulunsun diye alıp da bir daha hiç elimi sürmediğim ehliyetimi ömür boyu kullanamayacağımı sanırken 28 yaşında araba kullanmaya başladım şu sıralar. Henüz tek başıma trafiğe çıkamıyorum ama yanımda biri varken İstanbul trafiğine girebiliyorum birkaç gündür ve bu çok ütopik bir şeydi benim için 2-3 hafta öncesine kadar. Ömür boyu araba kullanamayacağımı düşünüyordum çünkü hem hiç hevesim yoktu hem de çok korkuyordum. Ama üstüne gidince hoşuma bile gitti sanırım biraz. Hala korkuyorum gerçi ama arabanın verdiği o özgürlük hissi tatlı da geldi bir yandan.

Sizler kaç yaşında başladınız araba kullanmaya? 28 çok geç bir yaş değil sanırım ama biraz pişman oldum daha önce öğrenmediğim için. Özellikle daha geç yaşta başlayıp da korkusuzca trafiğe girebilenlerin cevaplarını dört gözle bekliyorum hazır birazcık cesaretim gelmişken.

 
O zaman seni üzmeyeyim 30 yaşında ehliyet aldım ehliyet alana kadar sürücü koltuğuna bir kez bile oturmadım, şu an 35 yaşındayım, Türkiye'yi bir uçtan bir uca arabayla geçtim ama her zaman biraz korku iyidir kanaatindeyim, daha tedbirli olmanı sağlıyor.


  • Zaman Tamircisi  (12.08.21 21:43:13 ~ 21:44:12) 
Araba kullanma virali gibi olmuş. 14-15 yaşından itibaren kaçak göçek kullandım, sonrasında arada sırada babamın arabasını kullandım ama hiç ihtiyaç duymadığımdan ısrarlara rağmen ehliyet almadım. Sonra 29 yaşımda ihtiyacım olunca aldım. 3-5 pratik, trafiğe gir çık, birkaç ufak tefek vurma derken aktif olarak 1 ay kullanınca fena değilim diye düşünüyorum İstanbul'da. Ama sinir stres. Gerekmedikçe kullanmıyorum. Ayrıca hiçbir zaman trafiğe korkusuzca girme. O "korkusuzca" girenler yüzünden E-5 akşamları makas atan beyinsiz magandalarla doluyor. Sürekli sakin ve dikkatli, biraz da çekingen olmakta fayda var diye düşünüyorum. Aşırı güven trafikte olmaması gereken şey. Bir de sakin yerlerde yavaş yavaş sür de kaza falan yapma :)


  • prole  (12.08.21 21:46:30) 
korku iyidir +1
ben 12 yaşımda ailemize ait büyük ve boş bir şantiyede büyük servis araçlarında kullanarak öğrendim. 18 yaşında ehliyeti aldım. düzenli araba kullanmam ise 19 yaşında başladı. şimdi yılda 5-6 kere kullanıyorum taş çatlasa

  • my leave requests  (12.08.21 21:46:46) 
Sertifikamı alalı bir hafta olmadı. 28 yaşındayım. İlk defa kursta öğrendim.

Öğrenmeye başlarken stres yaşamıştım. Kurs bitse de kurtulsam kafasındaydım. Ama o aşamayı geçince keyifli gelmiyor değil.

Bu arada biraz korku iyidir +1 diyorum.
  • dissendium  (12.08.21 21:49:23) 
ilkokuldayken yazlık yerde fasülyeden bir 10-15 metre giderek başladım. ağacın altından evin önüne getirmece falan. sonra babamın güvenip arabayı vermesiyle yine aynı yerde 3-4 km merkeze gider gelirdim. ehliyeti 20 yaşındayken aldım.

ama annem 33 yaşındayken mi ne aldı ehliyetini. 25 sene olmuş. o zamanlar 89 model çakma vites bir şahin'i vardı :D

şimdi tam adres vermiyim ama bir tarafı uçurum, iki arabanın yan yana zar zor geçtiği aşırı virajlı yollardan da gidip geldik, şehirler arası tatile de gittik geldik kensiyle.

yani korku iyidir, hele defansif sürüş en iyisidir.
  • chezidek  (12.08.21 22:06:39 ~ 22:10:14) 
17 yasinda babamla aksamlari sanayi mahallesinde surerek basladim. 18 yasinda ehliyetimi aldim. o zamandan beri de kullaniyorum.

araba kullanmanin gec yasi olmaz. sonucta bu bir arac. ihtiyacin olursa kullanmayi ogrenirsin. ihtiyacin olmazsa gerek yok.
  • crucio  (12.08.21 22:10:42) 
ben 18 yaşında başladım, şu an 34'üm, hep de aktif olarak kullandım diyebilirim ama ya burada ya da sözlükte okuduğum bir cümle vardı, "trafikte herkesin sizden daha salak olduğunu varsayarak hareket edin" diye. bu şekilde tam korku diyemesem de "uyanık" olmak iyidir bence de.

28 yaş geç de değil ayrıca, bir süre sonra görürsünüz zaten.
  • infernal majesty  (12.08.21 23:11:23 ~ 23:20:26) 
araba kullanmaya o kadar hevesim yoktu ki annem beni zorla kursa yolladı 28 yaşımda, ciddiyim. bence istanbul trafiğinde araç anlamsızdı ve gerek de yoktu ama annem kursun parasını verdiği için ayıp olmasın diye gitmiştim.

33 yaşımdayım, araba kullanmaya birkaç ay önce başladım ve çok da zorlandım ilk zamanlar. benim kafam araba kullanmaya yönelik çalışmıyordu, hani şoförü izlersin falan biraz içinde hevesin olsa kaparsın bişiyler ya, ne bileyim öndeki aracı falan en azından takip edersin. o bende hiç yoktu, bu yaşıma kadar bütün yolculuklarda sadece yolu izlemişim dolayısıyla arabanın hareketlerini kestiremeyip bir canlıya zarar verir miyim korkumu aşmam bayağı zaman aldı :') yanımda birileriyle trafiğe çıka çıka alıştım, çok yakın zamanda da bildiğim her yere tek başıma gidebilmeye başladım. crucio çok güzel söylemiş, bu bir araç sonuç olarak o düzlükte bakmak lazım. bazı araçları daha iyi kullanabilmek için de o araçla daha çok haşır neşir olman lazım. bu düzlükte bakmayı başardığın zaman zaten kendiliğinden gelişiyor olay, hazır oluyorsun. yoldaki her şeye eksiksiz dikkat ettiğini fark ettiğin anda yalnız çıkmaya hazırsın demektir, çok da büyütme gözünde. hadi bakalım.
  • evde liyakat kalmamis  (13.08.21 00:09:30) 
19 yasinda ehliyet aldim, 20-24 arasinda da Ankara ve Istanbul´da kulladim. Zorunluluktan arabam vardi. Taciz edilmekten ve 15-20 dakikalik yol icin, 1,5 saat otobüsle yol yapip, iki vesait degistirmekten bikmistim.

Simdi yasadigim yerde toplu tasimada taciz ve cinsel saldiri kulturu olmadigi icin arabam yok. Senelerdir kullanmiyorum.
  • buf-e kür  (13.08.21 00:23:43 ~ 00:24:43) 
9-10 yaşlarında babam kucağına alırdı direksiyon hakimiyetini de bana verirdi. Sonra sonra yine kucakta olacak şekilde vites değiştirmeyi öğretti. 14-15yaşlarında ayağım pedala ulaştı ondan sonra bütünüyle öğretti ki o zaman Nissan primera vardı. Tabi bu bahsettiklerim trafiksiz yerler. Ehliyet alma yaşına kadar bu pratikte devam ettim ve ehliyet aldıktan sonra da trafiğe çıktım.

Korku şart demiş arkadaşlar ama ben buna katılmıyorum. Trafik kazası korkusu yerine babamın üstümde yarattığı bir psikolojik baskı- korku vardı hep. Bu yuzden kendi canımdan önce arabanın canını düşünerek sürmek büyük işkence oluyordu. Ha bu iyi bir öğretim yolu mu oldu bence hayır çünkü o zamanlar yine dingil gibi kullanıyordum hız yapıyordum vs zamanla kullana kullana yaşlandıkça bir de bu sürme işinin kamilliği çöküyor üzerinize ve artık daha dikkatli özenli kullanıyorsunuz.
  • fıytfıyt  (13.08.21 00:34:52) 
18 de ehliyet aldım, 22 de araba sürmeye başladım. öğrenme aşamasında yanımda biri varken sürsem de o gerginlik ve korkum tek başıma çıkmaya başlayınca geçti.
Belli ki araba kullanmayı öğrenmişsin, tek çıkmak birisiyle çıkmaktan daha kolay.
Tebrik ederim
  • zimbirik  (13.08.21 08:03:19) 
19'da ehliyet aldım. arabaya 33 yaşında soldan trafik akan bir ülkede ihtiyacım oldu ve kullanmaya başladım. Keşke daha önce gerekseydi ve öğrenmiş olsaydım dediğim oluyor.


  • emininsel  (13.08.21 08:52:21) 
17'de basladim bos arazide, koy yolunda vs basladim.
18'de ehliyeti aldim.
20 yasinda ilk arabami aldim (87 civic)
20 senedir ehliyetim var, toplam 500.000km devirmisimdir.
Istabul'da kullanmayi ogrenen dunyanin heryerinde problemsiz gezinir.
  • cooperr  (13.08.21 08:54:45) 
33 yaşında aldım, şimdi 36 yaşındayım. Teoride biliyordum o yüzden çok zorlanmadım, 1, hafta önce 2000 km'lik bir yolculuktan döndüm ailem ile.

Her zaman temkinli olmak lazım, direkt önündeki arabadan çok ileriye ve trafiğin durumunu kontrol etmek ve ona göre aracı yönlendirmek her zaman fayda sağlar.
  • devorgilla the gunslinger  (13.08.21 09:04:32) 
Ehliyetimi 36 yaşında aldım. Araba kullanmaya 38 yaşında başladım. Çok zevkli bir şeymiş araba kullanmak, dört senedir kullanıyorum hala sabahları "yaşasın şimdi araba kullanacağım" diyorum işe giderken.


  • pispinti  (13.08.21 09:12:14) 
iyi şöförlük süper araba manevrası yapmak değil, kurallara uyup tetikte olmak. ben 17 yaşında başladım, 18 senedir araç kullanıyorum bir çok kez dikkatsizlikten ve kendime güvenden kaza yaptım. bence en iyi şöför sakin kalan ve kurallara uyandır. arkadaşım 28 yaşında başladı, bence manevraları atikliği düşük ama her an tetikte ve kurallara uyar. bence o benden daha iyi şöför.

son örnek teyzem eşi ölünce 60 yaşında araba kullanmayı öğrenmek zorunda kaldı. şu an 70 yaşında kullanıyor.
  • mikahakkinen  (13.08.21 09:38:06) 
21 yaşında başladım. 27 yaşıma kadar belki haftada bir babamın arabasını kullandım. 27 yaşında kendi arabamı aldım, ama onu kullanmama bile laf ediyorlardı (ne gerek var, Allah korusun vs.). Sonra bir dönem (30 yaş civarı) yurtdışında yaşadım. O zaman araba kullanmaya iyice alıştım. Alışılıyor yani, 28 geç değil.


  • SiyamkedisiZorro  (13.08.21 09:48:28) 
ehliyeti 32 yaşında aldım ama araç sürmekten çakmıyordum. ancak 46 yaşında araba sahibi olunca sürmeyi öğrenebildim. acemilere not. istanbul merkezde özellikle fatih'te üç gün araç sürün ondan sonra her türlü araç sürersiniz.


  • lazpalle  (13.08.21 10:08:19) 
23 yasinda ehliyet aldim, arabam yoktu uzun süre araba almayi erteledim vs vs. Pandemi olunca seve seve araba almak zorunda kaldim hiç tecrubem yoktu 2 farkli hocadan ders aldim ve çıktım trafige. 34 yasinda.

Başlarda özellikle ders alırken ulan keske daha önce ögrenseydim dedim dedim durdum düşün aracimı alirken başkası ile gittim o beni eve bıraktı adamı taksi ile yolladım

Araç 20 gün otoparkta yattı en çok koyan o oldu.

Daha sonra ufak ufak çıktım trafige şansima ev ile iş arasi onlarca ışık rampa döner kavşak ve dar sokak arası.

Daha önce geçemem dedigi yerlerden dar sokaklardan rampalardan geçiyorsun artik otomatik olarak.

Yeterki iste ve sakince sür merak etme hata yapa yapa beynine kaziniyor.

Hiç unutmam rampayi 3 vitesle tatli tatli cikarken araç cekisten düsmeye basladi gaz verdikçe yemiyor birden araç teklemeye başladı ve istop etti :) arkamda araç korna caliyor vs vs.

Sonra dank etti vites kücultme yapilacak aracin çekisine göre :) simdi refleks olarak bunlar oluyor ama ilk bir kaç gun bunlari yasiyacaksin manuel kullaniyorsan.
  • zanutsas  (13.08.21 11:21:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.