[]

Cb hakaretten sicili temiz birinin dava sonucu ne olabilir?

Merak ettiğim bazi şeyler var.

*ılk durusmada olumlu/olumsuz direkt karar çikar mi?
*hakim sosyal medyadan yazilmis ifadeleri agir hakaret bulursa verilen ceza ne olabilir (dedigim gibi sicil temiz gecmiste islenen suc vs yok)
*hangi durumda para cezasi olur?
*hukmun geri birakilmasi hangi durumda olur?
*herhangibir cezasiz/hgb'siz davanin direkt olumlu sonuclanma ihtimali var mi?
*gecmisi temiz de olsa boyle davalarda agir ceza alanlar olmus mudur? (Evet yaptim pisman degilim vs diyenler hariç)

 
Şimdi bu tip soruların cevaplar çok hızlı ve kesin şekilde bulabilmen mümkün. Hiç öyle amcamın oğluna idam verdiler dayımın kızı beraat etti vs gibi şeylere kulak asma. Bunu hep söylerim hakimlerin vereceği cezalarda çoğunlukla insiyatif olmaz. Hani o xxx yaptı serbest kaldı filan diyoruz ya çoğu "kanun bu şekilde olduğu için" öyle oluyor.

Neyse konuya dönelim;
Google merak ettiğimiz suçu yazıyoruz. (Aslında bence her TC vatandaşında bir Türk Ceza Kanunu olmalı dandik bir süpürgenin bile kullanma kılavuzu varken bu herkeste olmalı)

Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası şu şekildedir (TCK m.299):

Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m.299/1).

Suçun alenen işlenmesi hâlinde, verilecek ceza altıda biri oranında artırılır (TCK m.299/2).

Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır (TCK m.299/3).


Şimdi kanun diyor ki 1 yıldan az 4 yıldan fazla olamaz. Ama sen sosyal medyadan yapmışsın yani alenen o zaman 1 yıl 2 ay ile 4 yıl 8 ay arası ceza verecek. Bu cepte.

Verdiği cezayı, sabıkan olmadığı için erteleyebilir yada hagb verebilir. Hagb CMK 231 de yazar. 2 yıl altı bir ceza vermesi lazım. Genelde aksi bir durum yok ise zaten alt sınırdan ceza verilir.

Ayrıca bu 1 yıl 2 aya çeşitli indirimlerde yapılabilir.

Şimdi sorulara cevap verirsek
1-Bilemeyiz, bir hakim değişikliği vs yoksa tek celsede karar verilebilir.
2-Bu suçta üste yazdım ağır hakaret filan yazmıyor sadece alenen olma farkı var
3-Paraya çevirip hagb verirler yada çevirmeden hagb verirler.
4-CMK 231 e bakınız, bu olayda olur.
5-Düşük ihtimal. Sonuçta suçun işlenmediğini ispat edebiliyor musun?
6-Ağır dediğin suçun max cezası üstte yazıyor ama genelde en alttan sınırdan verilir cezalar. Eğer alt sınırdan uzaklaşılacaksa açıkça gerekçesi belirtilmeli.

Biraz karışık anlatmış olabilirim anlaşılmayan br yer var ise sorabilirsin.
  • infernalcadre  (11.08.21 13:36:56 ~ 13:44:07) 
İlk defa da, hapis paraya, ilk olduğu içinde para cezası da kalkıyor.


  • kleider  (11.08.21 14:08:34) 
beni de çağırmışlardı vatan emniyete. oradaki polis 'kardeş başına iş alma, pişman olduğuna dair bir dilekçe yazalım da kurtul' demişti. ben de kabul etmiştim. 2018 başıydı. bir ses çıkmadı sonra.. :)


  • asabi  (11.08.21 15:11:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.