[]

tercih öncesi sorular,sorular,sorular....

herkese mutlu sağlıklı günler üniversite öncesi yorum ve soru karışık bazı şeyler soracağım..

1-26/27 haziran tarihlerinde hem tyt hem ayt sınavına girmiştim,açıkçası sınavdan hiç umudum yoktu.bugün merak edip baktım.obp puanı ile birlikte sözel puanım 395,sıralamada 5.987'inci olarak gözüküyorum.15 sene sonra sınava girmiş birisi olarak bu başarı mıdır?.bir de bugün sözel bölümleri inceledim,hepsi de birbirinden gereksiz bana göre,sözel bölüm okuyup'ta bir insanın böyle bir ülkede,böyle bir ortamda iş bulması imkansız..(tabii arkasında dayısı,torpili varsa o başka)

2-eşit ağırlık bölümleri güzel açıkçası,bunlardan birini seçsem girebilir miyim?eşit ağırlık sıralaması 190.000 küsürlerdeydi yanılmıyorsam.

3-bir de aklıma şöyle bir şey geliyor şimdi diyelim herhangi bir bölüm yazdık sözelden tarih öğretmenliği,edebiyat öğretmenliği,gazetecilik vb tırı vırı şeyleri.şimdi buralarda 1 yıl takılıp ardından bölüm değiştirilir mi?.mesela hukuk,sosyoloji veya buna benzer bölümlere geçiş hakkı var mı?.yani bize uymadı,verim alamadım vb gerekçelerle başvuru yapma şansı var mıdır?..varsa böyle bir durum yaşamış kişiler deneyimlerini paylaşabilir mi?.

4-bir de konuyla pek alakası yok ama bu ülkede neden tüm üniversitelerde psikoloji bölümü var anlayamadım..tabela üniversitelerinin bile tamamında psikoloji bölümü var.neden bu böyle?çok mu talep var bu bölüme?her bitiren psikolog mu oluyor,iş imkanları sınırsız mı?hemen iş mi buluyorlar.bazı üniversitelerin psikoloji puanları çok düşük,ea'dan 250 puanla bile alan var..bu insanlar muayenehane açıp ilaç falan yazabilir mi?..bu işi bilenler anlatabilirse çok iyi olur?..

son olarak umarım herkes istediği yerlere yerleşir,okuduğu yerlerde hem mutluluk duyar,hem de bilgilenir ve ileri ki hayatında onun için önemli bir mihenk taşı olur,vereceğiniz bilgiler önemlidir...

 
1. Puan ve sıralama fena değil ama sözel alanın çok olayı yok.

2. Puanınız hesaplandıysa tercih yapabilirsiniz.

3. Sınava girilen yılki puanına göre geçiş yapma şansı vardı en son aynı bölüm için.

4. Psikoloji moda oldu biraz. İlaç yazamazlar. Doktor değiller.

Sözel deyip geçmemek lazım aslında. İdealist biri neden iyi bir tarihçi olamasın.
  • dissendium  (10.08.21 16:12:05) 
öncelikle tebrikler, sözelde 15 senenin ardında 5 bine girmek bence bir başarı.

1. şu anki bölümünüz ne bilmiyorum ama gastronomi okunabilir. ilgin varsa çok keyifli okunabilir bir bölüm. özel eğitim öğretmenliği iş bulunabilecek bir bölümdür. fazla sabır ister. eğer bu işi yapmak isterseniz tabii.
sözeldeki bölümler güzel aslında, ama iş bulma olarak muhakkak yanına pek çok özellik daha eklemek gerekiyor. siz tercih yapma istiyor musunuz? nasıl bir meslek seçmek istersiniz buna göre daha ayrıntılı olarak bölümlere bakılabilir.

2. ilginiz varsa grafik tasarım vs okunabilir. psikoloji var, okunabilir. okulun kadrosunun iyi olması lazım. hakeza pdr için de aynısı geçerli. pdr devlette daha kolay iş bulabiliyor. ama kpss lazım. uğraş gerektirir.
ileriye yönelik bir hedefiniz varsa ona göre daha kolay yönlendirme olabilir.

3. bölüm geçişlerinde üniversite puanı etkilidir. puanınızdan daha yüksek bir bölüme geçemezsiniz. ayrıca sözelle alan bir bölümden ea bölümüne geçemezsiniz. ea puanınız olsa bile geçmek istediğiniz üniversitenin o bölümüne en son girmiş kişisinden daha yüksek puanınız olması gerekiyor. hukuk için de en düşük sıralamanızın 125. binde olması lazım.

kılavuzdan bakabilirsiniz.
dokuman.osym.gov.tr

4. psikoloji bölümü özel üniversiteler için kolay para kazanma yerine dönüştü. biraz da bundan dolayı fazlalar. eğitim kadrosuna bakmanız lazım.
kadrosu iyi olmayan okulda psikoloji okumak bir şy öğretmez.

ilaç yazma yetkisi yalnızca tıp doktorlarındadır.
  • ananotherlife  (10.08.21 16:17:53) 
1- Sözel puanın iyi de sözelin kendisinde bi hayır yok ki, ne diyelim şimdi

2- ea'da 200k sıralamada gireceğin yerlere yine o puandaki kişiler gelecek. seviyesi düşük ortam vs hiç bişey kapamama ihtimalin var. tercih yapabilirsin tabi.

3- evet öyle bir hakkın var. çok zor da değil ama sadece ortlamanı bi tık yüksek tutman lazım okul içinde. sözelde o da zor değil. önceki senenin puanını kullanmak istiyorsan yine aynı bölümün başka ünide okumak için kullanırsın anca. yatay geçiş vs araştır derim.

4- eşit ağıtlıkta bir bölüm yok zaten, okullarda mecbur oradaki öğrencileri çekmek için ya hukuk açıyorlar ya da psikoloji. çoğunun içi boş ve çöp. türkçe'de 40 sorudan 15 doğru yapamayan adam psikoloji okusa ne okumasa ne. tıp doktorları hariç kimse ilaç yazamaz.
  • avatar is back  (10.08.21 16:23:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.