[]

Mersin / Hatay neden turistik / tatil odakli merkezler degil?

Sehirleri pek bilmiyorum, hic gitmedim acikcasi. Hatay'da da son 10 yilda savaslar gocler demografi baya degisti diye biliyorum, daha oncesi icin de dusunebilirsiniz.

Turkiye'de Ege / Akdeniz kiyiya bakan her yer turizm ve tatil muhabbetlerinden para kazaniyor, tatil merkezleri. Insanlar antalya'ya, fethiye / mugla'ya ne bileyim bodruma, izmire balikesire vs. gidiyor tatile ama "mersin'e gittim" veya "hatay'a gittim" diyen hic duymadim mesela, oralar da deniz kiyisi olmasina ragmen.

boyle bir donusum saglamanin imkani olsaydi coktan yapilirdi diye dusunuyorum. engel olan sey nedir? deniz mi kotu? veya baska bir sey?

 
bir kere Hatay'ın merkezi deniz kenarında değil. Deniz kenarında olan ilçelerinde tatil siteleri turistleri bulunur tabiki. Mersin derken de, artık Mersin'in şehir içinde kalan bölgeler biraz yazlık turizmden yıl boyu yerleşik moda geçmiş olsa da özellikle Mersin'in Batı tarafındaki bütün ilçeleri turistiktir.

Ancak buraların da tatil modları, otellere değil, kooperatiflere ve diğer yazlık sitelere dayanır. Bu bakımdan daha çok trakya ve kuzey ege'ye benzer. Daha çok yerli turiste (hatta artık Araplara) hitap eder.

Sizin duymamanızın nedeni yaşadığınız şehir ile alakalıdır. Ankara-Konya ve doğusunda kalan iller için bu iki şehir ege tarafına göre daha yaygın tatil merkezleridir.
  • yeninesiltupcu  (09.08.21 23:27:53) 
TR'nin (devlet ve esnaf) kültür turizmini kitle turizmine feda etmesi yüzünden böyle bence.

Akdeniz / Ege komple kitle turizmine döndü çünkü. Yani düşük kalite, yüksek hacim, geleni denize sokup, kötü yemekler yedirip evine gönderiyorsun, sürümden parayı götürüyorsun. Giden insan kalitesi de baya düştü oralara zaten, anca yerli beyaz yaka, rus turist falan.

Başka yerde yiyemeyeceğin, göremeyeceğin şeyler için Hatay/Antep vs. civarları çok daha iyi aslında. Mersin yine idare ediyor gerçi de diğer taraflarda yatırım sıfır. Antep'te müslüman değil diye turist kovalıyorlardı bi ara. "Büyüklü, beş yıldızlı" diye demiyorum ama düzgün işletilen butik otel bulmak bile dert. Böyleyken turist nasıl gitsin.
  • plutongezegendegilmi  (09.08.21 23:52:30) 
Çünkü uzak. Arabayla Bodrum’a gidersin ama Mersin’e gitmezsin. Herkes tatile arabayla gidiyor demiyorum ama sonuçta epey bir 34 plaka kalabalığı var gözde tatil yerlerinde.


  • zoghurt  (10.08.21 00:21:41) 
Çok uzak ve güvenlik endişesi var. Ana sebepleri bunlar. Antalya - bodrum - çeşme - izmir bunların hepsine sabah yola çıkıp gidebiliyorsun. Hatay'a kaç saat sürer bakmaya korkuyorum.


  • roket adam  (10.08.21 13:30:50) 
üç sebep var:

1 - ulaşım
2 - antalya'dan kopukluk
3 - hava durumu

işim gereği sık sık mersin'e gidip geliyorum. deniz ve kumsallar kesinlikle antalya'dan kötü değil. hatta antalya'da göremediğim ufak ufak bir dolu koy var.

ancak ulaşım istanbul'dan çok zor. mersin'de havaalanı yok. mersin'in batısındaki erdemli-kızkalesi vs gibi yerler için adana'dan 2-3 saat yol gitmeniz lazım. hiç pratik değil. arabayla 10-11 saat oluyor. mantıklı değil. edremit körfezi istanbul'dan 3-4 saat, çeşme-kuşadası 5-6 saat, bodrum 7 saat, marmaris 8 saat. kaldı ki bu lokasyonların hepsine uçakla ulaşmak da mümkün. marmaris (ve belki göcek) bana göre arabayla gitmek için son mesafe. sonrasında fethiye ve kaş falan araba için zorluyor. fethiye ve daha aşağı taraflar için yabancı turist sayısı artıyor. yabancı için bodrum ya da antalya fark etmiyor ama antalya'dakiler yerli turisti daha zor çektikleri için daha çok yabancıya yöneliyorlar.

bu nedenle mersin'e gidemiyoruz istanbul'dan ancak antep'ten , kayseri'den, ankara'dan gelen giden çok var.

ayrıca mersin antalya'dan kopuk. coğrafi yapı nedeniyle alanya ile taşucu arasındaki bölgede turizm mümkün değil. eğer alanya'dan sonrası için arazi elverseydi, en azından yabancı turist için bir dolu otel vs olurdu.

son olarak mersin çok sıcak. gece 4'te denize girdim, hamam gibiydi. yerli turist bu kadar sıcak istemiyor. yabancı turist ise hayatında sıcak görmediği için olabildiğince sıcak istiyor.
  • co2s2  (10.08.21 14:50:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.