[]

Kararsızlık

Merhaba,

Biraz kararız ve kaygılıyım. Bir konuda yardımınızı önerilerinizi merak ediyorum.

Yaklaşık 2 senedir üretim yapan iki firmada ERP çalışıyorum. Kullandığım programda iyi sayılırım ama sadece kullanıcısıyım. Bu işi bir tik daha ileri götürmek için SQL öğrenmek istiyorum. 33 yaşında iibf mezunu ve henüz mesleğinin ne olduğunu bilmeyen birisiyim. Istanbul'da ikamet ediyorum.

Udemy'den online bir eğitim aldım ve devam ediyorum. Aslında gösterilen şeyleri tam olarak anlıyorum ancak online bir eğitim nedense beni pek tatmin etmiyor. Çok açıklayıcı olmasa da "sanal" geliyor çünkü canlı bir şey yapmıyorum.

Şunu düşündüm. Gidip bir eğitici kurstan sql alayım. Bilgisayar ve excel ile aram iyi. Veritabanı mantığını kafamda çok iyi kurgulayabildigimi söyleyebilirim.

Sorum şu aslında. Sql eğitimi alsam bana sadece kullandığım erp'de mi faydası olur yoksa genel olarak bir iş alanı açabilir mi? Çünkü gerçekten yarın ne olacağını bilmediğim için kaygılıyım. Fikirlerinizi ve varsa bildiğiniz eğitim veren kurumları yazarsanız çok memnun olurum. Bir de söyle bir durum var. Eğitici kurumların bazıları Microsoft Yazılım Uzmanlığı konusunun altında işliyor SQL'i, bazıları ise SQL olarak tekil sunuyor. Tam anlayamadım bunu. Şimdiden cevaplarınız için
teşekkürler.

 
İş alanı açabilir mi?

Bunu görmek için iş ilanlarını inceleyebilirsiniz. Kaç ilanda SQL isteniyor, buna göre karar verebilirsiniz.
  • dissendium  (07.08.21 19:48:39) 
Valla yazılım alaninda kuru kuru SQL bilgisi bir işe yaramaz. Frontend olmadığıni varsayarsak zaten herkesin bilmesi gerekiyor gibi bişey. Yani tek başına sana pek iş ilanı açmaz.

Bunun dışında genelde SQL denince hep MSSQL akla geldiği için onunla özdeşleşmiş gibi oluyor ancak SQL bir dildir. Farklı farklı veritabanları var ve SQL ile sadece onların kontrolünü sağlarsin, yani sadece Microsofta bağımlı değilsin. SQL mantığını iyi anlarsan birçok diğer veritabanını da kullanabilirsin. Tabii diğer yandan NoSQL denen bişey de var ki o da ayrı bir olay. Yani artık sadece eski popüler veritabanları kullanılmıyor hatta artık NoSQL de neredeyse bir zorunluluk haline geldi.

Neyse, kısacası dediğim gibi SQL bileyim iş bulurum olayları geride kaldı. Kendi başına pek iş buldurmaz sana.
  • j r r tolkien hayrani  (07.08.21 20:02:56) 
@dissendium cevabınız için teşekkürler. Aslından sorum yanıltıcı olmuş olabilir. Tek başına SQL ile yeni bir alan açabilir miyim olacaktı :)


  • mrtkbl  (07.08.21 20:04:04) 
İşi sırf sql bilmek olan insanlar var, hatta bayağı aranıyorlar ama tabii çok iyi bilmek lazım.

Bizde var db ekibi. Mssql de bilmeleri gerekiyor db2 de (db2den çıkıyoruz)

Şu an postgresql bilen insan arıyor her yer deli gibi mesela. 3 sene sonra ne olur kimse bilemez, o yüzden aslında bir bakıma yaklasiminiz doğru. Spesifik dil yerine konseptleri öğrenince hepsi biliniyor.

Ama tabii ki çok limitli bir alan olur.
  • aguen  (07.08.21 20:13:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.