[]

Silah / Mermi Kalibrelerinin Küsuratlı Olmasının Sebebi

Nickimden anlaşıldığı üzere silahlarla alakalıyım :) mermi, top kalibreleri neden küsuratlı oluyor? Mesela tüfeklerde 5,56 mm, 7,62mm. Tabancada 7,65 mm, .22 kalibre(5,68mm) Topta 88 mm, 105 mm. vb..




 
www.quora.com

okumadım :D
  • glamdr1ng  (07.08.21 13:36:43) 
Once mermiyi optimum sekilde yapip sonra olctukleri icin sacma cikiyor.
En uzaga gidecek mermiyi yapiyorsun olcunce 7.62 cikiyor ne yapacaksin yuvarlak olsun diye 7.60 yapsan verimi duser.

Bir de ustune metrik ve ingiliz olcusu karmasasi var. Ustune herkesin farkli anladigi kalibre sacmaligi var.
  • divit  (07.08.21 14:11:30) 
Oldukça fazla çesidi var belli görevler için abd'de .22 kalibre aslinda 5.56 mm tabi bunlarin barut hakki vs ayni konu. Belli arastirmalar sonucu bu kalibreler çıkmış.

Mermilerin boyutu logistik imkanlar delme gücü balistik vs.

5.56 abd için vazgeçilmez sonra ruslar 5.7 mm çıkardılar hafif ama zırh delsin diye.

Bizim ordu 7.62 mm vazgeçmiyor neden teror operasyomlarında kaya siper duvar arkasından etkili olsun belli mesafeden öldürücü olsun.

Vietmam savasinsa 5.56 mm evet etkili ama hayati organlarına gelmeyen 5.56 mm vietnamliları durdurmuyordu ama isabet muazzamdı.

Gelelim türk mantigina eski mavzerler 7.9 mm iken osmanlı klasik türk mantıgi ile düz 8 mm istemis ve turk mavzeri 8 mm olarak üretilmiş :)
  • zanutsas  (07.08.21 14:41:42) 
Bir silah sever olarak yanlış hatırlamıyorsam, ingiliz ölçü birimi olan bir birimin kurşunun hacminde bölünmesinden oluyordu.

Yoksa bu sadece yivizlerde miydi?

Anlatamadım di mi?
  • John Bloor  (07.08.21 14:51:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.